3 земетресения за 5 часа в Италия

1
307
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Три силни земетресения от 5.9, 5.4 и 4.6 разтърсиха централната част на Италия снощи- Епицентърът бе в района на Марче, провинция Мачерата, Усита в Кастеланджело – в същия район, който пострада силно преди два месеца. 

Няма драматични разрушения, съобщава се само за един загинал – възрастен мъж на 73 години.

Първият трус с магнитуд от 5,4 степен е регистриран в 19.10 ч. местно време близо до селището Висо в централна Италия, съобщиха Европейско-средиземноморският сеизмологичен център и Американският геологически институт.

Епицентърът е бил на дълбочина 9 км в областта Мачерата на централния регион Марче. Този район се намира на 132 км североизточно от Рим, където също са усетили труса, и на 37 км западно от град Асколи-Пичено.

Това земетресение е свързано с августовското, заяви италианския сеизмолог от Националния институт по геофизика и вулканология Алесандро Амато. „Новият подземен трус е засегнал същата зона, както и преди два месеца“, каза той.

 

 

В 21.18 е регистриран нов трус с магнитуд 5.9, а епицентърът е бил в Усита, като сеизмичната активност еусетена в цяла Италия.   Епицентърът е засечен в същия район, между градовете Перуджа и Мачерато.

Няколко десетки хора са потърсили спешна медицинска помощ след двете земетресения. За момента няма сведения за тежко ранени, съобщи началникът на „Гражданска защита“ Фабрицио Курчио. „В крайна сметка ситуацията не се оказа толкова катастрофална, колкото изглеждаше първоначално, предвид силата на трусовете“, каза той на пресконференция в Риети и обобщи: „Няколко ранени и много паника“.

Третият трус с магнитуд 4.6 е регистриран в 23.42 ч. в района на Кастеланджело сул Нера, като тази провинция пострада и при земетресението през август.  

Премиерът на Италия Матео Ренци благодари в Twitter на всички, които в дъжда работят за оказване помощ на пострадали. И заедно с цяла Италия  прегръща силно хората, които отново са подложени на това изпитание.
 

Voglio ringraziare chi sta lavorando sotto l’acqua nelle aree del #terremoto. Tutta l’Italia abbraccia forte le popolazioni colpite ancora.
— Matteo Renzi (@matteorenzi) October 26, 2016

 

На 24 август в Италия в резултат на земетресение с магнитуд 6.0 загинаха почти 300 души. Имаше значителни разрушения в няколко малки планински градчета в областите Лацио и Марке. Сеизмолози от самото начало не изключваха повторение на силния земен трус. От 24 август сеизмичната активност в Централна Италия не е прекъсвала.

Откараните в спешните отделения на различни болници в региона са с леки наранявания и прилошаване. “За момента не сме установили тежка ситуация“, подчерта още Курчио. Италианският премиер Матео Ренци писа в „Туитър“: „Искам да благодаря на тези, които работиха в дъжда в районите, засегнати от земетресенията“. Той изказа съпричастността на цялата нация на хората, живеещи в пострадалите места.