Чудните свойства на растението алое

1
373
Добави коментар
yasem
yasem

Полезните свойства на растението алое са известни от хиляди години. То било използвано в Египет, включително при балсамирането; в Индия, Италия и Гърция го използвали като външно средство при лечение на язви, трудно зарастващи рани и изгаряния.

Египтяните го наричали „растение на безсмъртието“ заради гелообразната течност в листата му, която се състои 99% от вода и която съхранява всички негови полезни свойства. Великият мореплавател Христофор Колумб казва: „Четири растения са необходими за живота на човек – зърното, гроздето, маслините и алое. Първото храни, второто радва, третото създава хармония, а четвъртото лекува“. Защото точно благодарение на това чудодейно растение неговите моряци остават живи след поредната експедиция

Видове Растението алое се дели на два вида – алое вера (истинско алое, лат. Alóe véra) и дървовидно алое (лат. Aloe arborescens). Тези видове са близки по химически състав и медицинско използване. Представляват многогодишни вечнозелени сукулентни растения от семейство асфоделови, диво растяши в Средна Азия, Африка и на Канарските острови. Те са с къси прави стволове и големи (до 60 см дължина) месести листа, като правило подредени като розетка. Листата на алое са с удължена мечовидна форма с шипчета. Цветовете израстват на високи стъбла, на чийто край има тръбовидни жълти или червено жълти звънчевидни цветчета.

С това, че алое расте в полупустинни области, се обяснява неговата приспособимост към засушаване чрез образуването на сочни листа със слизеста сърцевина, които задържат влагата. Растението се чувства добре и в домашни условия, но тогава цъфти много рядко.

Свойства Алое притежава силно изразени бактерицидни свойства, има бактериостатични свойства по отношение на стрептококите, стафилококите, дифтерийните и дизентерийни причинители. Благодарение на това, алое е в състояние да извежда продуктите на радиацията и да оказва мощен ефект при зарастване на рани и възпаления. Препаратите с алое са незаменими за повишаване на защитните сили на организма при борбата с различни инфекции и се използват като отлични биостимулатори, които имат общоукрепващо влияние над организма. В малки дози алое усилва отделянето на жлъчка и подобрява храносмилането.

Най-ценното в алое са неговите сочни месести листа, изпълнени с жълтеникав горчив сок. Те могат да се събират с лечебна цел по всяко време на годината. Но трябва да имате предвид, че за лечебни се смятат само долните листа на растението, не по-млади от 3 години. Обикновено техните крайчета са сухи. Най-добре е да се отчупват близо до основата на стъблото.

Днес, след стотици и хиляди години, алое продължава да е на мода, а производителите го добавят в хранителните продукти, в козметиката и в лекарствените средства.

Алое намалява стреса и повишава имунитета Алое е изключително мощен адаптоген, който повишава защитната функция на организма и го прави по-устойчив към външни промени и въздействия. Тоест, с помощта на адаптогена организмът е в състояние да противостои на болестите, да се справя с емоционалния и физически стрес и да привиква към нови условия – например в околната среда. Едновременно с това алое е богато на антиоксиданти (витамини А, С и Е), които се борят със свободните радикали в организма. Тези радикали, както е известно, провокират много болести, включително и рак, ускоряват процеса на стареенето и намаляват имунитета.

Алое подобрява храносмилането Лошото храносмилане може да е следствие от неправилно хранене, хранителна алергия, заболявания на стомашно-чревния тракт и др. Сокът от алое може да помогне да се справим с дискомфорта (разбира се, заедно с лекарствата, назначени от лекар). Този сок нормализира киселинно-алкалната среда, регулира работата на стомаха и червата, подобрява поглъщането на хранителни вещества и ни избавя от киселини и запек. Особено подходящ е сокът от алое за тези, които страдат от синдром на раздразнителния стомах. Едно изследване показва, че приемът на 30 мл сок от алое два пъти дневно намалява симптомите на това заболяване, например метеоризма.

Но модата си е мода – много хора преувеличават възможностите на алоето. Прекаленото влечение към смутита и плодови сокове дава шанс на маркетолозите да създават истински легенди за невероятния и бърз ефект на изгаряне на мазнините от тези напитки. Сокът от алое също активно набира популярност и го добавят едва ли не към всяка храна и напитка, предназначена за отслабване. Но нека развенчаем поредния мит.

Според лекарите диетолози, всяка зеленчукова напитка е нискокалорийна, следователно от нея не се дебелее. Натуралните напитки със сок от алое се смятат за изгарящи мазнините, но това не е съвсем така. Със сигурност от тях няма вреда, но няма и полза. Няма да имате полза, ако провеждате няколко поредни дни детокс – в организма не постъпват белтъчини и съответно, не се натрупва мускулна маса, а следователно – няма и ефект на изгаряне на мазнини. В резултат от това свалените килограми от този период бързо ще се върнат.

Алое подобрява състоянието на кожата Алое вера е едно от малкото растения, изключително полезни за преодоляване на много кожни проблеми. Затова то се среща толкова често в състава на различните козметични продукти. Ето как обясняват това дерматолозите: „Алое съдържа дъбилни вещества, флавоноиди, антиоксиданти и витамини. В козметичните продукти обикновено се добавя екстракт и сок от алое, настойки, а по-рядко – прясно смляна вътрешност от растението и специален биостимулиран сок (разреден с вода). Но в никакъв случай не бива безконтролно да се прилага такъв силен растителен препарат – заради високото съдържание на различни вещества в алоето са възможни и алергични реакции. Затова непременно се консултирайте със специалист, преди да започнете да го използвате.

Най-често алоето се съдържа в козметиката за раздразнена, възпалена и травмирана кожа, както и в средствата за корекция на лезии по кожата, предизвикани от възпаление. То е полезно и при лечение на акне, но не като самостоятелно средство, а само в комбинирана терапия. Алое отлично успокоява кожата при изгаряне, ухапвания от насекоми, възпаления и сърбеж. То подхранва и овлажнява кожата и е полезно за хората с чувствителна кожа. Но не прибягвайте към самолечение, задължително се консултирайте с експерт.

Алое намалява холестерола и помага при диабет Няма точни данни, които да потвърждават прякото положително влияние на алое върху здравето на сърцето. Но има едно изследване, публикувано в The British Medical Journal, според което алое съдържа бета ситостерол, който снижава равнището на „лошия“ холестерол. Освен това растението регулира кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

Има и други изследвания, които продължават да доказват полезните качества на алоето. Едно от тях например сочи, че ако в течение на 6 месеца на ден се изяжда по една лъжичка вътрешност от алоеви листа (не сок), ще се намали нивото на глюкозата и триглицеридите при хора, болни от диабет.

Алое заздравява косата Шампоаните, маските и балсамите, които обикновено купуваме, съдържат твърде много химикали, които от своя страна повреждат косата и могат да предизвикат дразнене на кожата на главата. За да избегнете всичко това, добавете алое в грижите за вашата коса. Благодарение на витамините от групата В, магнезия, желязото и селена алое ще заздрави косата, ще й придаде блясък и здрав вид. То има също така антибактериални и противогъбични свойства, поради което защитава от бактерии, нежелателни възпаления и сърбеж, който обикновено съпровожда пърхота при използване на некачествени миещи средства.

скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно