Отбелязваме Международния ден на Черно море

1
406
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На днешния 31-ви октомври отбелязваме Международния ден на Черно море. Именно на този ден, преди деветнадесет години е подписан Стратегическият план за Черно море. Този документ обединява силите на шестте държави по крайбрежието на Черно море в опазването и грижата за тази природна система.

Празникът е посветен най-вече на екологичната грижа за биоразнообразието на Черно море. То е дом на 1 966 вида животни, много от които застрашени. Морето страда от замърсяване, което не може да се прочисти по естествен път заради изолираното положение на водния басейн.

Черно море е едно от най-забележителните изолирани морета в света. То се намира на границата на два континента – Европа и Азия. По бреговете му са разположени шест държави: България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция. По крайбрежието му живеят над 16 милиона души.

Екоминистерството ще отбележи Деня на Черно море със среща на високо ниво в Бургас. В нея ще вземат участие българските министри Ивелина Василева, Лиляна Павлова и Ивайло Московски, както и представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване – България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна, Черноморската комисия, ЕС, на Международната комисия за опазване на река Дунав, на българското правителство, на академичните среди, бизнеса и неправителствения сектор.  

Форумът се организира от МОСВ, съвместно с община Бургас и Басейновата дирекция „Черноморски район“.