Как да преживеем раздялата с любимия

1
276
Добави коментар
yasem
yasem

Има една шеговита реплика, която гласи „Случва се и в най-добрите английски семейства”. Да, колкото и да ни се струва, че връзката ни е здрава и трайна, в един момент може да настъпи разрив. Никой с нищо не е застрахован. При това разривът може да настъпи по съвсем различни причини. Какво следва? Черни мисли, разочарование, измъчване, самовглъбяване, депресия и неспирни въпроси: Защо се случи това? Кой е виновен? Можеше ли да го предотвратим? Какво и как да направим, ако подобно късане на отношенията се случи и на нас, разкрива психоложката Джил Уебър, автор на бестселъра «Развод и раздяла: Пет стъпки по пътя към изцелението и вътрешния баланс».

Стъпка първа: Раздялата като част от житейския опит Помислете само: бихте ли станала такава, каквато сте в момента, ако винаги сте била щастлива? Може да ви се струва, че този въпрос звучи издевателски в момента, но не е така. Да, нетърпимо тежко ви е, мислите, че болката никога няма да ви напусне. С времето, когато преодолеете чувството на загуба, ще осъзнаете, че сте успяла да устоите емоционално, че ще станала по-уверена. И ако на вашия път се появят други трудности и загуби, вие вече ще сте психологически готова за тях. Т.е. настоящата загуба е неизменна част от житейския ви опит. Приемете го така. Стъпка втора: Краят на отношенията не е ваше поражение Изследвания и анализи са показали, че хората, които се отнасят към успехите и пораженията си в любовта като към потвърждение на своите ценности и значимост, се възстановяват по-болезнено след късане на отношенията. Не забравяйте, че преди всичко вие сте независим, самодостатъчен човек. Вие не ставате по-добра или по-лоша в зависимост от това как и по чия инициатива отношенията са приключили. Разривът не трябва да влияе на вашата самооценка. Късането на отношенията не е ваше поражение. Отнесете се към станалото не като към събитие, което ви характеризира, а като към процес, който е способен да ви научи на нещо. Да, сега ви е мъчно, но след време ще сте в състояние да погледнете трезво на случилото се. Това ще ви помогне в бъдеще да влезете в нови отношения с багаж от важен психологически опит.

Стъпка три: Концентрирайте се върху вътрешното движение Списанията обикновено съветват в подобни ситуации да си доставите удоволствие и нещо да промените във външността си. Безусловно часовете при козметик, нова прическа или нова рокля ще са в състояние да повдигнат настроението ви, но по-действена в случая е програмата за вътрешно преобразуване. Какво точно, вие ще решите сама. Възможно е да поискате да разшрите кръга на общуване, да развиете комуникативните си навици. Не забравяйте, че подобно време е най-подходящото за водене на диалог сама със себе си – за да можете да срещнете нова любов, да бъдете способна да давате и да получавате, съхранявайки вътрешната си свобода.

Стъпка 4: Не се бойте от преоценка Помислете не ви ли се е случвало прекалено често да правите отстъпки и компромиси, които са ви заставяли да се чувствате пренебрегната? Възможно е до момента, в който вашият партньор е обявил края на отношенията ви, той да ви е причинявал болка и вие да сте му позволявали това. Дайте си сметка така ли е било. Време е да се замислите и да подредите вашите лични приоритети. Възможно е вашата преоценка да засегне не само романтичните отношения с партньора ви, но и дружбата с други хора.

Стъпка пет: Върнете се към интересите си Вероятно периодът, който е предшествал раздялата, не е бил лек. И вие логично се отделяли по-малко внимание на своите увлечения и интереси, на общуването с хора, които са ви по своему близки. Време е да се върнете към себе си, да продължите онези занимания, които ви привличат, да възобновите старите си контакти. (По материали от чуждестранния печат)[i][/i]скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно