Най-точните часовници в света

2
291
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Най-точните часовници в света

Липсата на прецизно отмерване на времето в световен мащаб би било немислимо в днешни дни, когато точността е от огромно значение за живота ни. Всички часовници около нас, които носим и използваме, колкото и да са точни и прецизни не могат да бъдат коректив за точно време в глобален мащаб.

До скоро най-точните часовници в света бяха атомните часовници. Този вид часовници използват явления от атомната физика, които за обикновения човек са сложни и неразбираеми, но чрез тях се достига огромна точност с отклонение от порядъка на 1 секунда на 3 милиона години при така наречените цезиеви атомни часовници и дори още по-голяма прецизност при оптичните атомни часовници. Основен принцип на атомните часовници е търсене на честота между състояния на атома, която същевременно да бъде изолирана от външни влияния като температура, налягане и др. Тези часовници се използват за сверяване на времето в световен мащаб, като например при GPS системите, мобилни оператори и много други.

Наскоро обаче, американски учени създават часовник по-точен от най-добрите атомни часовници в момента, който се превръща в най-точният часовник, създаван от човек до момента. Технологията на работа на тези часовници е да използват неутрона в атома, а не електроните около него, което позволява по-голяма прецизност. Новите часовници са 100 пъти по-точни от атомните, а отклонението, което дават е по-малко от една двадесета част от секундата на всеки 14 милиарда години. Това поставя началото, според изобретателите на този вид часовници, на нови теории в областта на атомната физика, които водят до безпрецедентни до сега нива на прецизност.

Науката е тази, която движи света напред и чрез която всяка една сфера се развива и внедрява иновации и нови технологии. В областта на часовниците научно-технологичните открития  играят не по-малка роля, както за глобалните часовници, които сверяват времето по света, но и за обикновените ръчни часовници, които носим.
www.chasovnik-bg..com