Белелиев – Блог на Димитър Белелиев

1
341
Добави коментар
Petar_Stefanov
Petar_Stefanov

Научете тайната на този въпрос!

Често се случва, на интервю за работа, човекът, който стои срещу вас и ви задава поредицата клиширани въпроси, изведнъж да превключи на друга скорост и да попита, нещо, което наистина не сте очаквали. Това е особен трик на HR мениджъри и други специалисти назначени за тази работа, които целят да разберат повече за вас

и как реагирате в ситуация, в която мозъкът ви трябва да излезе от обичайния режим на работа. Затова, от Economy.bg решихме да попитаме представителен брой HR специалисти от водещи български компании, дали имат такъв въпрос, какъв е той и с каква цел го задават.

Инж. Димитър Белелиев, който заема длъжността на председател на директорския съвет към ‘Централна енергоремонтна база’ (ЦЕРБ), има какво да ни каже по темата.

Обикновено изненадваме кандидатите за работа с въпроса: Бихте ли посочили бивш ваш работодател за дадена препоръка и в какво ще се изразява тя?

Кандидатът не се замисля в първия момент, схваща въпроса директно и мисълта му се пуска по течението. Веднага обаче се оказва в интересен психологически казус. Обикновено човек би дал отговор, свързан с преподавател шеф, ръководител, при който се е представил най-добре и е постигнал забележими резултати. Това се дължи на самооценката, всеки се вглежда в своята гледна точка, а от другата страна стои другата, останала като сянка – тази на по висшестоящия субект.Но добрата препоръка се състои в това да разбереш другата гледна точка. да влезеш в единение с нея, за да може да се разбере и другата гледна точка. Когато двете гледни точки съвпаднат се случва съвпадение между собствената самооценка и тази на висшестоящия, която се явява външна. Тоест, правилният отговор, който HR професионалиста очаква да чуе не е: ‘аз работих добре в онази фирма’, а е ‘моят ръководител имаше страхотни идеи и цели, които предаде на нас и ние се стремяхме да постигнем…’ Проникването в смисъла на този отговор е свързано с вече развити интелектуални качества, етични правила, самокритика и правилна преценка на ситуацията. Всеки задаващ въпроса би разбрал, че с отговор като във втория случай, той е попаднал на правилния кандидат за съответната работа.