Как да си направим бира у дома?

2
532
Добави коментар
teokostov
teokostov

Технологията, материалите и процесите за приготвяне на домашна бира не се различават от фабричната технология. Домашното „варене” на бира изисква познания за процеса, изразходване на време и средства, но ако това стане хоби, доставя много голямо удоволствие и приятни преживявания. У нас много хора се опитват да правят, някога с успех, друг път с по-малък успех, домашна бира, но резултатът винаги идва – положителните емоции, пише проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна” (ИК „Труд“).

В подкрепа на новите домашни пивовари е фактът, че у нас е създадена „Асоциация на Домашните Пивовари в България” (АДПБ). Основните процеси на домашното пивоварене са следните:

– Приготвяне на малц. Малцът представлява покълнали ечемичени, житни или овесени зърна. При покълването в зърното се синтезират ензими – амилази, които разграждат нишестето до захари.

– Малцът се изсушава и смила.

– Озахаряване – малцът се смесва с определено количество вода и се нагрява, първо при 50-600С, при което под действието на ензимите протеази се разграждат белтъците, след това при 72-730С за 30 мин и при 780С за 30 мин при което под действието на ензимите амилази скорбялата на зърното се разгражда до глюкоза.

– Малцът се прецежда и се отделя от неразтворимия материал.

– Към малцовия разтвор се прибавя хмел и се вари 90 мин. При това едновременно става екстрахиране на хмела и стерилизиране на разтвора.

– Прибавят се бирени дрожди и се провежда ферментацията. Тя протича на два етапа. Първи етап – бурна ферментация, започва след 12 часа, продължава 24-48 часа и затихва до една седмица. Втори етап – тиха ферментация, която трае 10-14 дни. След това бирата се затваря в бутилки. Най-добра е за пиене поне месец след затварянето и в бутилки.

Лечебни качества
Първите сведения за лечебните качества на хмела идват от арабските лечители отVIII в. По това време започва и отглеждането на хмел в Еропа, а средновековните лечители го използват за стимулиране на отделянето на урина и за пречистване на кръвта.

Нашата народна медицина използва хмела самостоятелно или в комбинация с други билки при много болести и болестни състояния: кашлица, главоболие, висока температура, безсъние, невроза, климактерични оплаквания, гастрити, болезнено уриниране, болезнена менструация, цистити, пясък и камъни в жлъчния мехур, жълтеница, възпаление на простатната жлеза и пикочния мехур, нервна и полова възбуда, спазми в гладката мускулатура, при възпаление на жлъчния мехур. Народните лечители препоръчват възглавничка, напълнена със съцветия от хмел, като средство при безсъние.

Външно, под формата на мази, компреси и лапи хмелът се прилага за лечение на рани, язви, екземи, възпаления, натъртвания, синини, отоци, изгаряния, артритни и ревматични болки, радикулит и оплешивяване. Използва се при кожен рак.

Като козметично средство хмелът се използва в кремове и други продукти за подхранване и омекотяване на кожата. В някои СПА центровете се правят бирени бани.