Блестящи творения на часовници

2
287
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Блестящи творения на часовници

Съдейки по часовниците с инкрустирани скъпоценни камъни, излезли на пазара тази година, колекцията часовници Haute Joaillerie ще остане винаги популярна сред по-заможните клиенти. Тези часовници са изработени от най-качествените благородни метали и са с доста високи цени, а изящните им дизайни вървят ръка за ръка с най-последните технологични иновации в сферата.
„Интересът към часовниците – бижута винаги е съществувал и датира чак от 17 век”, казва изпълнителният директор на Hublot. „Търсенето на пазара се увеличава всяка година, особено за уникални и престижни часовници – бижута и се наблюдава засилен интерес към цветните скъпоценни камъни като сапфир, рубин, аметист и смарагд. Нарастващото търсене за Haute Joaillerie е особено очевидно в Азия, най- вече в Хонг Конг.
За производителя на часовници и бижута Piaget „нашият характерен почерк на дизайна и ноу-хау са много привлекателни за клиентите ни в Хонг Конг и Азия като цяло”, казва президентът на Piaget Asia-Pacific Димитрий Гутен. Той добавя, че Хонг Конг е най-големият пазар за луксозни часовници в света по отношение на обема на продажбите. Въпреки, че търговията на останалата част от континента е малко затихнала, поради завишените данъци, марката пуска на пазара новата си колекция часовници със скъпоценни камъни Piaget Asia-Pacific, в която са използвани техники за инкрустиране, които датират от 70-те години на миналия век, когато марката започва своите иновации в сферата.
Тази новоподобрена технология позволява на камъните, изрязани в продълговата форма, да се полюшват – особено характерна черта на новите модели, които са център на вниманието, корпусите на които са вдъхновени от полюшването на женските рокли.
Друга техника, които набира популярност е snow-setting, при която циферблатът е обсипан с малки камъчета, подобно на проблясващ от слънцето сняг. Гутен казва, че тази техника минимизира присъствието на злато между камъните, тъй като различните размери камъчета се напасват като мозайка. Той обяснява също, че Piaget използва тази деликатна техника за направата на все повече и повече женски часовници в колекцията си, особено в колекцията Garden Party, която ще бъде представена следващата година в Salon International de la Haute Horlorgerie.
Докато Piaget се фокусира над своята snow setting технология, Vacheron Constantin разработва своята с лазерно рязане. Марката пусна новия си часовник Kalla Haute Couture à Pampilles, последван от Lady Kalla Flame и Jalla Haute Couture à Secrets . И трите женски часовника изобилстват от диаманти, срязани с лазер.
“Ние въведохме рязаните с лазер диаманти през 2009 година и това беше нещо уникално по рода си и което е изключително трудно, когато става въпрос за дизайна на часовниците, казва Julien Tornare, управителният директор на of Vacheron Constantin Asia-Pacific. Днес, използвано за първи път в направата на часовници, лазерното рязане на диаманти става отличителен белег на произведенията на марката Vacheron Constantin.
Обаче, най-обсъжданата новост на марката тази година безспорно е Kallania. Часовникът – бижу бил създаден да почете легендарния Kallista – уникалният часовник, който бил създаден през 1979 година след повече от 6000 часа труд. Той съдържал 118 камъка и самонавиващ се механизъм, който бил най-тънкия по рода си. Kallania е създаден изцяло от 18-каратово злато и е покрит с 186 диаманта с различна форма и притежава най-тънкия в света механизъм от 1.64 мм. Този необикновен часовник струва $10 милиона!
Осемцифрови цени се появяват с изключителна честота напоследък. Hublot продаде двата си часовника специално издание Big Bang за по 2 млн евро всеки. Изпълнителният директор на марката казва, че миналогодишният успех от продажбата на същите модели за по $1 млн бил достатъчно добър индикатор за набиращото сила търсене на скъпи часовници. Той също споделя, че след производството и продажбата на седем часовника Big Bang с цени от $1 млн всеки, марката била мотивирана от своите клиенти да покачи цената над $1 млн. Това им дало увереността, че продажбите ще бъдат успешни дори и при цена от $3 млн (което се равнява на 2 млн евро).
За да постигне обаче тази цена, Hublot трябвало значително да увеличи сложността на часовника, като поставя много по-големи и тежки камъни. Марката успява да направи това и както директорът казва: най- големите камъни, които някога са слагани на часовник. Само два няколкомилионни часовника били произведени, но и двата са вече продадени.
Ако си търсите такъв часовник, изборът е станал твърде труден, поради голямото разнообразие. Колекцията на Mille et Une Heures de Cartier предлага 16 невероятни скъпоценни часовника, вдъхновени от необятната култура и история на древна Индия.
Най-необикновено декорираните модели са тези, вдъхновени от животинското царство – спиращият дъха часовник с капаче, който има мотив с пера е истинско въплъщение на елегантността, както такова е и моделът с капаче с конски мотив, съдържащ 1332 брилянта и 23 диаманта за главата и тялото на коня, а 69-те смарагда са използвани за гривата му. Часовникът на Boucheron, Hera, притежава мотив на паун. Моделът е кръстен на древногръцката богиня Хера, за която се твърди, че дала очите на опашката на пауна. Часовникът е покрит с диаманти, сапфири и параиба турмалини (скъпоценен камък със синьо-зелен цвят).
Най-новото произведение на Graff черпи вдъхновение от друга величествена птица. Новият модел часовник Graff Swan (лебед) е направен от 832 бели диаманта. В средата на верижката, лебедът протяга крило, покрито с листовидни диаманти, което скрива циферблата.
Докато повечето марки часовници търсят вдъхновение от фауната, Van Cleef & Arpels го намира във флората. Часовникът Dentelle на марката от колекцията им със скъпоценни камъни е съвършено произведение на изкуството, което се изработва за повече от 80 часа. Жлебът и циферблатът са напълно покрити с диаманти, а дизайнът на верижката се състои от свързани листа и цветя.
Новият невероятен часовник Heure Céleste на Jaquet Droz пък притежава триизмерен дизайн на циферблата, при който сферички от червено злато или обрамчени с диаманти изглеждат като издигащи се на повърхността на черния циферблат балончета. Корпусът от червено злато съдържа 272 диаманта, а 123 броя украсяват сферичките на циферблата.
Източник – www.chasovnici-bg.com

Google