Високотехнологичните часовници на 21 век

3
301
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Високотехнологичните часовници на 21 век

Днес едва ли някой би се изненадал от високотехнологичен мобилен часовник. Тези часовници са претърпели редица промени, като някои от достойните представители предшественици е например уникалния екземпляр на модела шпионски часовник Kilfitt UKA 659, изобретен през 1960 година в известната лаборатория Мюнхен оптик Heinz Kilfittom. Този часовник прави снимки посредством миниатюрна камера.
Снимките могат да се запишат в специален 8-кадъров филм, като размерът на страната на рамката е само 5.6 mm. Фиксираното фокусно разстояние на обектива е 10.5 мм, което създава образа на „рибешко око“ (сега смятано за модерен ефект на програмите за обработка). За всеки фен на шпионажа и филмите за Джеймс Бонд такъв часовник ще бъде незаменим подарък.
Сега в двадесет и първи век рядко нещо технологично може да ни учуди. И все пак всяка технология носи своята доза удобство на потребителя. Модерно явление днес са часовниците с връзка към компютър или телефон. Японският концерн Casio Computer Cо. пусна модерен часовник Casio G-Shock модел GB-6900-AA. Той може да взаимодейства с iPhone 4S / 5 чрез Bluetooth 4.0. Каква е уникалността на този часовник? Факт е, че ако собственикът иска да се отдалечи от iPhone-а си повече от 10 метра, той може да оперира с него чрез своя часовник. На екрана на часовника се появява уведомление за входящи повиквания, SMS, будилник и др. В допълнение, часовникът се настройва автоматично за всеки часови пояс, като се синхронизира с вашия смартфон. За да работят всички изброени по-горе функции, трябва да инсталирате приложението G-Shock + . Casio G-Shock GB-6900-AA е водоустойчив 200 метра и си има и свои функции: таймер, осветление, хронометър, функция за заглушаване, аларма. Батериите на часовника ще издържат две години, ако използвате Bluetooth връзката 12 часа дневно. Компанията Casio акцентира, че предвижда още разработки и допълнения на въпросния модел G-Shock за увеличаване на функционалността му. Този страхотен модел е вече на разположение в САЩ, като засега все още не е наличен в България. От моделите G-Shock DW-6900 и GW-6900 има доста вариации на цветове и разновидности, които са на разположение на българския потребител. Може само да се надяваме, че съвсем скоро и усъвършенствания им братовчед GB-6900 ще бъде съвсем скоро също в наличност.
Един друг продукт с уникално техническо приложение е японски часовник, който определя нивото на алкохол в кръвта. Да, има такъв часовник – за радост на хората, които обичат да употребяват алкохол. Компанията Design Studio Tokyoflash представя на обществеността новата си концепция за часовник. Ако сте пили, трябва да щракнете върху бутона на часовника, а именно да активирате т. нар. тест за алкохол. Необходимо е духнете в определеното за това място на часовника. След това данните се обработват и на дисплея се появяват самите резултати на вашето ниво на трезвост или липсата на такава. Идеята е много интересна и необходима. Данните върху дисплея на часовника са представени максимално елементарно, като освен цифрови стойности, има и цветови предупреждения, ако нивото на алкохол в кръвта е ниско, високо и средно, съответно зелен, жълт и червен.

Google