Параклис Св. Йоан Летни на яз.Пчелина | Pavel Pronin Photography. Снимки от България

15
Добави коментар
raskoll.com
raskoll.com

Религиозен Залез

Ако правих Топ 10 на най-сниманите пейзажни композиции в България параклис Св. Йоан Летни на Язовир Пчелина щеше да е сред тези най-популярните места. Сред тях също така е Дьяволския Мост на река Арда, “мостика” на плажа в Бургас, меандрите на река Арда, Райското Пръскало от хижа Рай, връх Хайдута от Рибното Езеро (и 7те рилски Езера като цяло)… който посещава различни български фото сайтове ме разбира. На тия места вече може да се слага табела “заставайте тук и снимайте”. От една гледа точка е интересно да се снимат тия места с цел да намериш някоя нова и оригинална композиция, от друга гледна точка пък не е много интересно да се ходи там след като вече е снимано толково много. Много пъти съм виждал снимки на параклиса, и точно от същото място от което снимах и аз, но до сега не съм виждал това място по залез и реших да отида там без да щракам поредна клонирана дневна снимка на това място.

От София до язовира са някъде 50 км. Паркирах кола в село Поцърненци и от там по черен път тръгнах към Язовира. Макар че проверих в google earth как се стига до него, все пак малко се обърках и първо излязох на грешно място. Но имаше интересни облаци, а с таково небе и най-обикновените пейзажи стават красиви.

От мястото където оставих кола до параклиса ходих 30 минути и точно по залез бях до него.

Вратата беше отворена, така че направих и снимка вътре.

Параклис е бил построен през 1350 година, а на дъното на Язовир Пчелина имаше село Пчелинци. Когато през 1970те решиха да правят язовир на това място просто изселиха хора от селото в съседните градове и села…

Започнах да търся по-различни композиции, но бързо разбрах че най-сниманата композиция е най-добра.

Портфолио: Christian Sunset

Опитах се да снимам и вертикално, но винетирането беше прекалено силно, а за да снимам в други посоки беше не интересно, нямаше добър преден план.

Обикновено ако от някоя разходка имам само една добра снимка не снятам че ходих успешно, но тъй като от този ден снимката която качих в портфолио я смятам за доста добра, доволен съм от тази “фотосесия”. Също така след параклиса снимах и на “плажа”, но снимките не са интерени. А след това започна най-интересното, все пак имах около 30-40 минути нощно ходене до колата ми))) Добре че имах фенер.

Следва… Западни Родопи Част I. Язовир Батак и Язовир Голям Беглик, а най-добрите снимки от 3те дена в Родопи вече са качени в Портфолио: Rhodope Mountain