Почина Никола Корабов

2
404
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

На 87-годишна възраст почина известният кинорежисьор Никола Корабов.

Той е роден на 7 декември 1928 г. в Русе, завършва кинорежисура в Москва през 1956 г.

Дебютира в киното с филм за съвременниците си “Димитровградци”(заедно с Дочо Мундров)с участието на Георги Калоянчев, Мария Русалиева и Иван Димов.

През 1959 г. излиза вторият му филм, “Малката”, а през 1962 – “Тютюн” с Невена Коканова и Йордан Матев в ролите на Ирина и Борис Морев. Корабов имал невероятното според него щастие, докато снима, край него да бъде Димитър Димов в ролята на сценарист.

Големият писател отначало отказал с аргумента, че не разбира нищо от кино, но Корабов успял да го убеди, че само той може да съкрати дебелият роман в сценарий от 160 страници и да превърне високолитературната си реч в диалози за екрана. 

През 1965 г. снима филма „Вула“ с Надежда Ранджева, която след това става известна като Надежда Казасян. Този филм печели наградата за най-добър филм за младежта на четвъртия международен кинофестивал в Москва.

През 1969 г. заради “Свобода или смърт” (с Милен Пенев), Корабов отново е подложен на остри критики – най-вече в неуважение към образа на Ботев и рушене на мита за героя. Въпреки (или по-скоро заради) големия интерес, филмът е свален преждевременно от екраните, а режисьорът е изхвърлен от кинематографията за 1 година, без обяснения. 

Режисирал е още филми-класика като „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска“, „Орисия“.  

Повече от десет години Никола Корабов работи по проект за филм за трагичната съдба на известния музикант Сашо Сладура. Това е голямата мечта на режисьора, но той така и не успява да осъществи, заради липса на средства. 

Корабов бе също така сценарист и актьор.

Преподавал е кинорежисура и актьорско майсторство в киното във ВИТИЗ.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен.

Баща е на българския рапър Александър „Бате Сашо“ Корабов.

Поклон пред паметта му!