Майдан за Доналд Тръмп в Щатите

1
304
Добави коментар
etiler
etiler

Трети ден на протестите срещу избора на Доналд Тръмп за президент.“. С това изречение започват емисиите новини на водещи глобални телевизии и информационни агенции. Основното събитие за медийни корпорации като CNN и BBC са продължаващите демонстрации срещу новия американски държавен глава. Хиляди американски граждани излязоха по улиците. Прави впечатление, че това са главно млади хора, които не искат бъдещето им да бъде пожертвано. Повечето участващи в протестите са интелигентни активни граждани, обединени в борбата против дискриминацията срещу жените, ксенофобията, ислямофобията и расизма. Америка, твърдят те, излиза от пътя на прогреса и демократичните ценности. Участниците в телевизионните предавания, основно от граждански и правозащитни организации са категорични, че няма да се примирят с резултатите и настояват за преразглеждането им. В движението се включват все повече известни личности. Продуцентът и режисьор Майкъл Мур бе един от първите подкрепили протестите. „Бях много горд от това, че толкова много хора излязоха, защото точно сега трябва да се противопоставим на неговото избиране”, заяви Мур пред водещия на предаването „CNN Tonight” Дон Лемън.

Всички изброени тези звучат много актуално, ако са изказани от активисти в поредната ,,цветна революция“ в Източна Европа, но днес събитията се развиват в Съединените американски щати. Битката между глобализма и американизма на територията на САЩ излиза от сенките и преминава в опасна фаза. Събитията подсказват, че до инаугурацията на Доналд Тръмп, насрочена за 20 януари 2017г., глобализираният финансов елит ще продължи атаките, целящи като ,,план минимум“ оказване на натиск върху Тръмп да следва настоящата вътрешно и външнополитическа линия на президента Обама.
Демонстрациите започнаха още в сряда, когато станаха ясни изборните резултати. Няколкостотин американци и дузина неправителствени организации се събраха на мирен протест пред Белия дом и в редица градове в страната. Събитието бе организирано от гражданската платформа MoveOn.org и нейни партньори в мрежовата организация. В рамките само на два часа след призива на MoveOn членовете на организацията устроиха над 200 сбирки в цялата страната, а броят им продължава да расте.

MoveOn.org е прогресивна американска неправителствена организация, създадена през 1998г. в отговор на импийчмънта срещу президента Бил Клинтън в Камарата на представителите. Привлякло значително финансиране, НПО-то разширява дейността си и поддържа редица по-малки организации в мрежова структура като инициативата ,,Call for Change“ и портала за подписки MoveOn Petitions, партниращ си със сходните Change.org, Avaaz и PetitionOnline. Основните спонсори на организацията са милиардерът Джордж Сорос, дарил официално 1,46 млн. долара и изпълнителят директор на Progressive Corp., Питър Люис с половин милион долара.
В социалните мрежи в Щатите добива популярност тезата, че демонстрациите срещу Тръмп са режисирана ,,цветна революция“. Появиха се снимки от Остин, щата Тексас, на които се виждат пристигащи автобуси, извозващи протестиращи, а макар и без потвърдена истинност в мрежата бяха открити редица обяви като тази във Филаделфия, предлагащи заплащане от 190 долара на ден за протест срещу Тръмп.

Защитниците на новоизбрания президент обвиняват за протестите ,,банкстерите“, които ,,изкарват на улиците радикализирани младежи“. Самият Тръмп написа в Twitter, че вълненията са дело на ,,професионални протестиращи“, подбудени от медиите. Според полицията в Портланд, щата Орегон, демонстрациите представляват ,,бунт“ следствие на ,,криминално и опасно поведение“ на протестиращите, които съгласно изявлението на органите на реда са излезли след като ,,са били посъветвани“.

И докато на много места в Щатите вълненията преминават в добре познатия ни дух на ,,пърформънси“, ,,ивенти“ и ,,джем сешъни“, то напрежението на моменти ескалира. Протестиращите все по-често са забелязвани да трошат витрини, чупят коли и да палят националния флаг, крещейки нецензурни рефрени.
Гражданското разделение в ,,страната на свободата“ е безпрецедентно и ново задълбочаване на кризата рискува да доведе до ескалация на напрежението. Споменатият вече неправитеслтвен портал Chage.org призова Изборната колегия, определяща новия американски президент да не гласува за Тръмп, а да избере Хилъри, защото милиардерът е ,,неподходящ за поста“. За целта организацията пусна онлайн подписка за подкрепа на идеята. В случай, че Тръмп бъде възпрепятстван да встъпи в длъжност, гражданският мир в САЩ ще бъде заплашен, което едва ли някой жела. Привържениците на Тръмп далеч не са от любителите на ,,уъркшоповете“ и ,,пърформансите“, а средностатически американски бачкатори с разрешително за оръжие. Няколко седмици преди това в САЩ светът стана свидетел на въоръжен протест срещу Хилъри Клинтън в щата Вирджиния, където носенето на оръжие е разрешено. Самият Доналд Тръмп до последно отказваше да коментира дали ще признае изборните резултати и дори заяви, че ще го стори ,,само ако спечели“. Опасенията на републиканците бяха предизвикани от страхове от изборни фалшификации, за които Тръмп предупреждаваше в хода на цялата кампания. Стигна се дори до организирането на няколко десетки хиляди наблюдатели за честността на изборите, някои от които – подобно на тези в щата Пенсилвания – въоръжени.

Предстои да наблюдаваме напрегната вътрешнополитическа ситуация в страната на Джордж Вашингтон, предизвикана от сблъсъка между концепциите ,,Америка на първо място“ и ,,Глобална Америка“. Наред с това декларираното желание на Тръмп да рестартира отношенията между Русия и рязкото намаляване на военните харчове за съюзниците на САЩ е основен проблем за друга влиятелна група в американския елит – тази на военнопромишления комплекс, групиран около неоконсерваторите.

В това измерение може да очакваме още провокации, целящи да развалят отношенията Русия-САЩ. Битката за Съединените щати още не е завършила.