Картина на Фрида Кало за $ 2 млн. отива на търг | Temaonline.bg

1
300
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

АУКЦИОН
Картина на Фрида Кало за $ 2 млн. отива на търг
В продължение на години картината е била в дома на асистентката й Лола Алварес Браво в Сан Франциско

16 Ноември 2016 10:54
0

принтирай

|

текст

Картина на мексиканската художничка Фрида Кало (1907-1954), за съществуването на която преди това се знаеше само от черно-бяла фотография, ще бъде пусната за продажба през ноември на търг в Ню Йорк.Създаденият през 1929 г. портрет „Момиче с огърлица“ се оценява на 1,5 – 2 милиона долара. Ще бъде предложена на търг в рамките на аукциона на произведения на изкуството от Латинска Америка на 22 ноември.Работата се отнася към ранния период на известната художничка. Първоначално за съществуването й стана известно от една снимка, намерена в архивите на асистента на художничката – Лола Алварес Браво. Картината й е подарена след смъртта на Фрида Кало от нейния съпруг – известния мексикански стенописец Диего Ривера. В продължение на години картината е била в дома на Лола Алварес Браво в Сан Франциско, в тъмна стая.Когато изкуствоведи са изследвали състоянието на картината, те обърнали внимание на факта, че цветовете не са избледнели през годините и са запазили своята яркост. Според ръководителя на отдела за латиноамериканско изкуство в аукционната къща „Sotheby’s“ Аксел Стейн, картината е изпълнена в „прекрасни топли тонове“.

През май Christie’s продаде друга картина на Кало за сумата от $8 млн.  Аукционната къща е продала доста картини на Кало със средна цена от $15 млн. Причината нейните картини да са толкова високо ценени се дължи на факта, че правителството на Мексико десетилетия наред забраняваше износа на нейните картини, тъй като искаше да ги запази като част от националното културно наследство. 

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е представител на т.нар. „наивистично изкуство“, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Автор е на 143 картини, 55 от които са автопортрети.