Днес отбелязваме 20 години от катастрофата на Марс 96

2
336
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 16 Ноември 2016

Посещения: 17

16 ноември 2016 г. 16:00 ч. На днешния ден през 1996 г. от космодрума Байконур излита ракетата „Протон-К“ с ускорителна степен „Блок-Д“ и автоматична междупланетна станция „Марс 96“.

В началото на полета всичко изглежда добре и ракетата извежда „Марс 96“ в опорна орбита около Земята. По-късно обаче „Блок-Д“ не успява да се запали по план. Компютърът на „Марс 96“ не отчита провала на „Блок-Д“ и подава команди за самостоятелно запалване на двигателя на станцията, при което тя е въведена в силно елиптична орбита с нисък перигей, а не на междупланетна траектория, което по-късно ще доведе до изгаряне в атмосферата и пълна загуба на мисията (прочетете подробната статия на страниците на КОСМОС БГ- „Марс-96: По-ярък от най-ярката звезда“).

Катастрофата нанася фатален удар върху междупланетната програма на Русия. Няколко години по-рано СССР се е разпаднал, а „Марс 96“ е последният построен пряк наследник на съветските космически мисии. Дизайнът на автоматичната станция е базиран на този на мисиите „Фобос“ през 1988-1989 година. Бихме могли да кажем, че с краха на „Марс 96“ практически приключва съветското изучаване на Слънчевата система.

След този злополучен ден руската програма навлиза в период на дълга криза. Години по-късно е предприет опит за изстрелване на нова мисия до Фобос, луната на Марс. Става въпрос за „Фобос-Грунт“, но при изстрелването през 2011 година отново настъпва авария, сходна с тази на „Марс 96“ – постигната е единствено опорна орбита, но вмъкването в междупланетна траектория пропада, отново поради неуспешно запалване на двигателната установка.

Едва през настоящата 2016 година Русия успя да се реваншира. В средата на месец март излетя ракетата „Протон-М“ с ускорителен блок „Бриз-М“ и автоматична междупланетна станция „ЕкзоМарс-2016“. Този път мисията бе реализирана не самостоятелно, но съвместно с Европейската космическа агенция (ЕКА). На 19 октомври „ЕкзоМарс-2016“ навлезе успешно в орбита около Червената планета и с това сложи край на черната серия от провали. След 20-ти ноември очакваме първото включване на научните инструменти на борда, сред които е и научната камера. Първите снимки ще бъдат представени на специална пресконференция на 1-ви декември.

Злополучната ракета „Протон-К“, която преди 20 години не успя да изведе „Марс 96“ на път към Червената планета. Credit : NPO Lavochkin