Еднодневна екскурзия до Одрин

1
390
Добави коментар
globlo

Дати: 26.11.2016 г., 10.12.2016 г., 23.12.2016 г., 24.12.2016 г., 30.12.2016 г.

Откъснете за един ден от до болка познатия пейзаж на града ви и се разходете, макар и само за няколко часа до съседна Турция. Гарантираме Ви , че смяната на обстановката ще Ви се отрази благотворно и ще се презаредите с положителни емоции.

Отпътуване от София в 05:30 от площад Александър Невски, от ШЕЛ Пазарджик в 07:45 и от Пловдив в 8:30 (ОМВ пред х. Санкт Петербург). Пътуване по маршрут София – Пловдив – Капитан Андреево/Капъкуле – почивка при Хаджията – Одрин. (около 330 км).

Сутринта се пристига в град Одрин. Групата се разделя на две, спрямо предпочитанията си: едната част за пазар и другата за туристическата обиколка. Туристическата разходка на града е с екскурзовод, който придружава туристите през цялото пътуване. НОВО: Обиколката на Одрин започва с посещение на Музея на Здравето. Това е огромен, доста впечатляващ комплекс, построен през 15 век от османския султан Баязид ІІ на брега на река Тунджа – с над сто по-големи и по-малки куполи и две огромни, островърхи минарета. Основната част от комплекса е болница, но в него има още медицинско училище (медресе), джамия, приют за гости, турска баня, кухня. След това обиколката продължава с посещение на българските църкви “Св.Георги”- базилика, построена през 1880 година в типичен късно-Възрожденски стил, другата църква е „Св.Св.Константин и Елена“. В близост до тях се намира търговския център KIPPA, в който има посещение и свободно време за пазар – надолу в програмата можете да видите кратък списък на продукти, които са изгодни за купуване от Одрин. В определен от екскурзовода (на място) час се тръгва и групата се отправя към най-посещаваната забележителност в града, от десетилетия насам, прословутата джамия Селимие – шедьовърът на известния османския архитект Синан. Свободно време около 4,00 ч. за обяд, пазар и разходки в центъра на града.

По желание на групата, посещение на Синия Пазар в Одрин!

Тръгване за България 16:30 ч. Пристигане в София около 23:30 часа.

Прогноза за времето в Одрин -> http://www.vremeto.bg/city.php?city=40179 Цената включва: Транспорт с автобус Екскурзоводско обслужване през цялото време на пътуването Медицинска застраховка

Цената не включва: Разходи от личен характер Доплащане за медицинска застраховка за лица над 69 г. 1 лв.

Какво можем да си купим от Одрин? Българите най-често си купуват прах за пране и омекотители, тъй като там са сравнително по-евтини отколкото в България;

Красиви декоративни сапуни с най-различни форми и аромати, подходящи за подарък или сувенир;

Прежда 100 гр. 1 лира;

Ядките са често купувана стока, има голямо разнообразие;

Баклава, пишмане, локум, кадаиф;

„Юфка“, преведено на български – кори за баница. 1 кг = 1 лира;

Кожените изделия са изгодни;

Наргилета;

Памперси и други детски/ бебешки принадлежности спадат към често купуваните стоки

Какво не трябва да пропускаме да опитаме?

Прочутият специалитет на Одрин – таваджигер. Той представлява запържен черен дроб, приготвен по специална рецепта. Най-вкусен е до Джамията Селимие, именно там ще имате възможност за обяд – като разбира се сте свободни да изберете и друго място за обяд.

Минимален брой туристи 40 броя. Срок на уведомяване 2 дни преди заминаване.

Необходими документи: Задграничен паспорт валиден минимум 3 месеца от датата на напускане на страната.

Откъснете за един ден от до болка познатия пейзаж на града ви и се разходете, макар и само за няколко часа до съседна Турция. Гарантираме Ви , че смяната на обстановката ще Ви се отрази благотворно и ще се презаредите с положителни емоции.

История на града и българските следи в нея

Историята на Едирне казано на турски, Адрианоуполис на гръцки, Адрианопол на румънски, или просто Одрин на български, е град с богата история, забележителности и атмосфера, съчетала в себе си духа на различни народи и епохи. Първите следи от население из земите на днешен Одрин са на тракийски племена, за по-късните страници от историята му и самото основаване като град има две предположения. От една страна, според преданията на гръцката митология, Орестес, син на Агамемнон- построява града и го нарича Орестиас, мястото е избрано заради сливането на реките Тунджа, Арда и Марица. От друга страна римската история разказва за римския император Адриан, основал днешния Одрин и кръстил го Адрианополис. Стратегическо място, станало арена на много и все важни битки, Одрин познава вкуса на войната. Битката между Константин I (известен още като Константин Велики, императорът наложил християнството в Римската империя, и превзел Цариград, преименован в негова чест на Константинопол) и Лициний се провежда там през 323 година. Воените преврати и смените в управлението не свършват дотук, през 813 година хан Крум превзема Одрин и го прави част от Българската империя.. По време на Латинската империя, кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход биват разгромени в битката за Адрианопол, от българския император Калоян през 1205. Теодор Комнин, 22 години по-късно превзема града, но едва през 1230 година той е победен при Клокотница от цаар Иван Асен II, и земите му минават в българско владичество. Накрая в историческата хронология на Одрин идва окончателното му превземане от султан Мурад I през 1365, оттогава до падането на Константинопол, градът е провъзгласен за столица на Османската империя.