Избелване на зъби – Дентална медицина, стоматолог София | Стоматолог София

1
352
Добави коментар
informationldonline
informationldonline

Избелването на зъби представлява промяна в интензитета (наситеността) на зъбите на база предишното им състояние. Това е рутинна, ежедневно прилагана процедура в денталната практизка, тъй като професионални проучвания показват, че красивата, бяла, чаровна усмивка е една от най-важните черти на човешката визия. Избелването на зъби се дели на два вида – кабинетно(извършвано от зъболекар) и домашно. Ние, от IG Dental препоръчваме професионалното избелване, тъй като при домашното прoцедурата не може да бъде следена от зъболекар, което от своя страна може да доведе до нежелани ефекти.

Избелването на зъби може да бъде приложено на почти всички пациенти –13 години е възрастовата граница,под която избелването не е препоръчително и с която нашите зъболекари се съобразяват. Началото на процедурата започва с преглед, като на пациента се обяснява от кой цвят започва избелването зъбите и какви ще са очакваните резултатите след процедурата.В нашата практика, ние прилагаме лазерно избелва, при което оцветяванията се премахват не само на емайла, но и в дълбочина от дентина, като по този начин ефекта е по-силен и дълготраен. Лазерното избелване на зъби потенцира ефекта си в продължение на една седмица – самата процедура трае около 30 минути, но крайния резултат на избелване продължава една седмица до 10 дни. Кабонетното лазерно избелване на зъби позволява да получаването желания ефект бързо, безболезнено и дълготрайно. За вашата перфектна усмивка IG Dental разполага с диоден лазер, подпомогащ избелващата процедура.

Процедурата по избелване на зъби започва с почистване на зъбен камък и плака. То се извършва с помощта на ултразвукови скалери и инструменти. Те премахват натрупаните плака, зъбен камък и налепи от зъбите. По време на процедурата се премахват всички натрупвания, както над, така и под венеца. Преди да започне същинската част от избелването на зъби, трябва повистените вече зъби да бъдат полирани. Полирането се извъшва с четки, пасти и специални гумички.

След като зъбите са почистени и полирани може да се пристъпи към избелването на зъби. Първоначално се поставя бариера, защитаваща венеца от избелващия гел, наречена гингивопротектор. Правилното поставяне е важно, за да няма болки във венците след избелване на зъбите. Върху изолираните зъбни тъкани се нанася избелващия гел. Активацията и действието на избелващата система се извършва с помощта на специален лазер.

Как се избелват зъбите?

Системите за избелване на зъби най-общо се делят на домашни системи за избелване на зъби и професионални такива. Независимо от вида им те съдържат водороден пероксид. Това е активната съставка, водеща до избелване на зъбите. Твърдата част на зъбите – емайла и дентина е изградена от микроскопични структури, межу които има каналчета. С течение на времето в тях се натрупват вещества, които водят до промяна в цвета на зъбите. При активирането си водородния пероксид се разделя на водни молекули и свободни кислородни атоми. Свобните кислородни радикали навлизат между структурите на емайла и дентина и премхват натрупалите се пигменти.

Защо да избелвам зъбите си?

Усмивката е едно от първите неща, които другите виждат у нас. Белите зъби се възприемат за по естетични и дават усещане за добра устна хигиена, добро здравословно състояние и по-млада възраст. Не на последно място е и по-голямото ни желание да се усмихваме.

Вредно ли е избелването за зъбите?

Най-честите притеснения на пациентите преди избелване на зъби са свързани с опасността от увреждане на емайла. Професионалините системи за избелване на зъби са минали редица тестове и изпитания преди да бъдат пуснати на пазара за масова употреба. Те не увреждат зъбите и не водят до изтриване на емайла. Раличните методи за получаване на водороден пероксид в домашни условия чрез смесването на няколко химични съставки не са толкова сигурни. Не ви препоръчваме да избелвате зъбите си по тези методики – те могат да доведат до увреждане на зъбните структури или венците.

Болезнено ли е избелването на зъби?

Избелването на зъби е безполезнено. Началото на процедурата започва с почистване на зъбен камък и плака. След почистването и полиране на зъбите се поставя гингивопротектор и усторазширител, които предпазва венците, бузите и устните от попадане на избелващ гел върху тях. Така избелващият гел се концентрира само върху зъбите и не води до болкова чувствителност.

Домашно или професионално избелване?

Избелването на зъби е козметична процедра, която се прилага ежедневно в стоматологичната практива. Редица специалисти по дентална медицина работят усърдно за постигането на по-добри резултати за по кратко време. Системите за избелване на зъби се развиват постоянно. Съвременното избелване на зъби се извършва от стоматолог в кабинетни условия. То дава най-добри резултати за изключително кратко време. Кабинетното избелване с модерна избелваща система премахва пигментите и от дентина за зъбите, като това дава по-добър и дълготраен ефект. Друг плюс на професионалното избелване е и следенето на процеса от специалист, запознат с характеристиките на процеса и начина на действие на избелващата система. Единственото предимство на домашното избелване е свързано с по-ниската цена на процедурата.

Как се избелват зъбите в кабинет?

Началото на процедурата започва с почистване на плака и зъбен камък
След почистването на плака и зъбен камък зъбите се полират с четка и паста
Поставя се усторазширител, който предпазва бузите и устните от попадане на избелващ гел върху тях
Нанася се гингивопротектор, който предпазва венците от избелващия гел
Нанася се избелващата система върху зъбите
Според вида на системата се активира с лазер светлина или друг източник
Избелващия гел и гингивопротектор се премахват

Какво да правя след избелване на зъби?​

Модерните избелващи системи навлизат в дълбочина на зъбните структира и премахват пигментите натрупали се и в дентина и имат действие няколко дни след процедурата. През този период е препоръчително да се избягва консумацията на осветяващи храни и напитки.

Taгове: избелване, зъби, стоматология, зъболекар, зъб, зъболечение, софия, стоматолог, стоматологична, клиника, град, zabolekar, zab, zabolechenie, sofia, stomatolog, stomatologichna, klinika, grad, gr, izbelvane, zabi.