Как да спрем да преяждаме

1
326
Добави коментар
seoslav
seoslav

Защо преяждането е психологически проблем

Как да спрем да преяждаме

В  България, когато става въпрос за хора с наднормени килограми, обикновено се обръща внимание на диетата и спорта.

Факт е, че повечето хора с наднормени килограми (изключвам всички, които имат някаква физиологична причина за това) преяждат системно или имат нездравословен режим на физическа активност.

Разбира се в медийното пространство, в статиите, във форумите, започват да валят съвети: как човек трябва да се грижи за тялото си; колко на седмица трябва да са тренировките; какъв трябва да е хранителния му режим и т.н.

Само че и диетолозите и треньорите, а и самите потърпевши се изправят пред един мъничък проблем: преяждащите започват диетата и бързо я зарязват, започват да тренират- и спират. Знаят много за хранителни режими, здравословен начин на живот и сами си признават, че не го спазват. Да, изпитват чувство на вина, когато премерят  дреха и видят колко зле им седи, но после бързо се утешават с поредния шоколад.

Защо се получава така?

Защото акта на преяждане е психологически необходим и няма нищо общо с вашето желание да се храните здравословно и да изглеждате добре.

Ето и основните проблеми на преяждащите:

Храната е източник на ендорфини – те ни правят щастливи и ни успокояват

Колкото и пъти да разговарям с хора, които преяждат често се натъквам на един факт. Тези хора са нещастни. Емоционалните им празноти – от добре прекарано време, от позитивни приятелства и радостни преживявания, но… най- вече празнотата от истинска любов- са огромни. Така източникът на удоволствие и мъничко наслада в живота се превръща кексчето и вафлата, топлата питка и т.н. – споделя популярния психолог Галя Мутафова.

Дълбокото нещастие  води до болка, храната я успокоява

Голяма част са обкръжени от хора, които не са способни да изпитат съчувствие към тях. Така преяждащият се затваря с тъгата си, с болката и самотата, с липсата на обич- храната е спасително островче на отчаянието и временното успокоение.

В по-късна възраст злоупотребата с храна е и от стрес. Особено при натоварване, липса на почивка и сън

Организмът има необходимост от възстановяване и от презареждане с енергия. Затова имаме нужда от почивка и от сън. Да, да знам че сега е модерно хората да бъдат хиперактивни и след десет часа работа да отидат и на фитнес и на танци, а в събота и неделя да качат някоя планина, да спят по 4 до 6 часа на нощ и въпреки че им се вие свят, да пледират че всичко е наред.  Само, че организмът винаги е имал нужда и от двете: активна почивка – изразяваща се в смяна на дейностите (ако сте писал цял ден на компютъра, да станете и да се поразходите), но и от пасивна почивка (да не правите нищо, да не сте ангажиран, да отпуснете напълно, да поспите).

Когато на организма не му се даде правото на отпускане, а се привежда само в различен начин на натоварване, той е стресиран и губи енергия. Тогава самия индивид търси алтернативи за набавянето и. Често това набавяне става с преяждане.

Как да различите кога имате нужда от активност и кога от пасивност? Научете се да слушате тялото. Ако сте уморени преди тренировка, а след тренировка имате чувството, че ще се сринете, е време за пасивна почивка.

Ако спите постоянно и въпреки това се чувствате уморени, е време да се раздвижите.

Преяждащите, често подменят всички форми „на глад на душата” си, с храна

Нямат интереси- музика, изкуство, нови места, любопитство към живота и преживяванията въобще- всичко това е отдавна замлъкнало. Защото или се чувстват депресирани, или са пренатоварени с ангажименти и нямат време за нищо, или ги е страх да погледнат към „приключенията” на живота, защото това е неприемливо за средата им и тя е убила ”всичко детско” в тях отдавна.

Много е важно възстановяването на интересите, възвръщането на апетита за живот. Тогава хладилника става безинтересен, а живота от значение.

А за душата и за живота няма по-пагубно от „мъртъв живот” и „живот в болка”. Той е непоносим. Удоволствието от храната, често пъти прави точно това-прави живота малко по-поносим.

И сега разбирате, защо психиката толкова много се съпротивлява, когато и се отнеме преяждането. Всъщност и отнемате единственото утешение, така ще се изправите пред риданията на душата си. А какво правите когато не знаете как да ги облекчите или трябва да вземете решения ,които кардинално да променят познатия ви ад. Изглежда трудно и опасно….”За какви диети става въпрос въобще?”- си казва преяждащия и се отбива с чиста съвест до сладкарницата.

Ако имате проблем с преяждането, ако не успявате да спазвате хранителен режим и постоянно ви трябва воля за да намалите храненето, то ви е необходима психологическа помощ.

Необходимо ви е да се обърнете към себе си и един въпрос: „Какво всъщност ми липсва?”. Да намерите начини да задоволите вътрешния си глад. Да разрешите отдавна тровещи ви конфликти , които спират жаждата ви за живот.

Струва си да сте щастливи!

Как да спрем да преяждаме

Факт е, че повечето хора с наднормени килограми преяждат системно или имат нездравословен режим на физическа активност.

Мария Иванова

zdravedae.com