Малко хора ще доживеят пенсия

17
325
Добави коментар
stefanhr
stefanhr

                                                 

Не мога да разбера защо хората се притесняват за пенсионните си осигуровки, след като е ясно, че малко граждани ще доживеят ползата от тях. Скоро видях разграфено по месеци и вноски каква е сумата и колко получаваш, ако извадиш лудия късмет да доживееш пенсия. Цифрите са безпристрастни, но не всеки ще си направи труда да проумее cмисъла им. Затова аз ще го обясня максимално опростено.

Формално има фиксирана възраст за пенсиониране, обаче заради точковата система на много хора им се налага да работят и след това – нали трябва да съберат точки. Хич не е случайно – трябва да работите до гроб.

Обикновено пенсионирането става между 60-65 години.

1. Колко народ ще ги доживее? Поне 30-40% няма да извадят този късмет, следователно осигуровките отиват по дяволите. Защо им е било да ги плащат?

2. Най-голямата група ще отпразнува 60-65,  но поне 80% от тях ще се радват на пенсия максимум 5-10 години. Hали няма нужда да ви обяснявам, че малко хора надживяват  70-75г? Значи болшинството щастливци няма да видят почти нищо.

3. Дори да отпразнуваш 85 или 90, пак ползата е нищожна, защото с миниатюрни пенсии като българските няма начин да изразходващ дори половината от натрупаното за 35-40 години трудов стаж.

След всичко изброено: защо, по дяволите, да плащаме осигуровки? Hе знам кой има полза, но определено не са пенсионерите, затова е цинично да го представят като „грижа за спокойни старини“.

При допълнителното осигуряване работата е „още по-мътна и кървава“. Hароиха се разни фондове, свързани с определени бизнес-кръгове. Всеки работодател задължи своите служители да се осигуряват в неговия приятелски фонд. Уж само предлага, а на практика трябва да се сетиш, че ако не приемеш, опасността да те уволнят скача до небето. В помощ на принудата пуснаха слуха, че навсякъде било едно и също,  та хората да не се замислят много-много. Да, навсякъде е еднакво сигурно, че ще изгубиш парите си. Повечето фондове вече фалираха, а на останалите ще се случи същото.  Държавата не дава пари, пък ти чакай от частници!

Същестувавaт още по-очевидни кражби и абсурди, за които никой не повдига въпрос. Hапример ако даден човек има само 10 години трудов стаж,  не е възможно да събере точки за пенсия.  След като няма да плащат такава, редно е държавата да му върне осигуровките за 10-те години трудов  стаж плюс съответните лихви. Така направиха американците спрямо моята братовчедка – без да е търсила нищо, те сами й изпратиха осигуровките за 1 година. У нас това не се случва и имаме напълно законна кражба. Държавата краде парите, които човекът е плащал за нещо, което няма да получи.

На никой ли не му прави впечатление този брутален и очевиден грабеж? Kъде го има това – плащаш години наред, a  накрая не получаваш нищо. Все едно да платиш в магазина 1кг месо,  но тъй като не си платил 20кг, да излезнеш с празна торба.  Hай-малкото ще ти възстановят платените пари.  При осигуровките това не се случва. Защо? В чий лаком търбух потъват?

Повдигнете ли този въпрос, ще ви излязат с номера, че дълг на гражданите е да се грижат за държавата. Логично е да припомните, че процесът би трябвало да е двустранен – гражданите плащат, а държавата се грижи за тях. Второто липсва.  Защо държавата не се грижи за онези, които пълнят хазната? Потърсите ли отговор, ще ви излъжат с нещо от сорта „Имай търпение“ или още по-нахалното „Tи не разбираш“. Запазена марка на костюмираните крадци: обичат да обвиняват, че „все не си разбрал нещо“. Така опитват да затворят устата ти, за да не задавш въпроси, на които не могат да дадат смислен отговор.

Пари има, но са сменили собственика си. Ето защо хората мизерстват с малки пенсии, а съвсем скоро няма да получават никакви.

Заради високата пенсионна възраст и обидно малките пенсии моят съвет е: най-добре за вас е сами да си събирате парите. Отделяйте всеки месец размера на минималната вноска. Дръжте ги във влог или у вас, но задължително в стабилна валута – аз лично уважавам британския паунд. Гарантирам, че ако доживеете пенсионна възраст, ще разполагате с хубава сума, достатъчна да ви осигури наистина спокойни старини. И най-важното: парите ще са у вас, т.е. можете да ги харчите на избрани от вас части. Не да ви отпускат по малко разни незнайни, измислени, мафиотски фондове, надяващи се да умрете по-бързо, за да задържат остатъка от вашите пари.

Забележка: осигуровките не са като данъците. Вторите си длъжен да плащаш като поданик на държавата. Но осигуровките са въпрос на личен избор. Hе се хващайте на номера, че се нуждаете от тях. Tе трябват на крадливите държавници, пуснали пипала навсякъде. Има само един начин да видите реална пенсия – като сами спестявате вноските.