Кайсиите – супер плодове!

1
272
Добави коментар
biomall
biomall

Хранителни факти за кайсиите:

С наситен аромат и уникално сладки, златисто-оранжевите кайсии са летен деликатес от азиатски произход. Тези високо ценени плодове за първи път пристигат в Европа от гърците, които ги наричат „златни яйца на слънцето“. Ботанически, плодът е тясно свързан с прасковите и нектарините. Те заедно попадат в семейството на овощни дръвчета Rosacea. Научното им наименование е: Prunus armenia. Днес сред едни от главните производствени региони на този плод са Турция, Иран, Италия, Франция, Испания, Сирия, Гърция, и Китай. 

Кайсията е широколистно дърво от среден размер, което вирее най-добре в по-сухите почви на планинските склонове. През пролетта разцъфва с много красиви розово-бели цветове, които привличат пчелите. Плодовете имат почти еднакъв размер, 4-5 см в диаметър и тежат около 35 гр. Плодът има костилка, състояща се от централно разположена единична ядка, заобиколена от хрупкава, ароматна и вкусна месета част. Семената са затворени в твърда черупка.

Пресните, узрели кайсии имат сладък вкус, подобен на този на сливите. Изсушените на слънце органични кайсии са с много повече хранителни качества от пресните, въпреки че имат по-малко съдържание на витамин C. Ядките на сушените кайсии са ядливи и имат вкус като на бадемите. Маслото, извлечено от тези ядки се използва и в кулинарията.

Здравословни плюсове на кайсиите Пресните плодове имат ниско съдържание на калории, само 50 калории на 100 грама тегло. Въпреки това, те са богат източник на диетични фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Плодовете са обогатени с множество здравословни фито-химикали, които помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, намаляването на нивата на LDL ( „лошия холестерол“) и предлагат защита срещу ракови заболявания Кайсиите са отличен източник на витамин A и каротини. 100 г пресни плодове съдържат 1926 IU или 64% от изискваните нива на витамин А на ден. Тези две съединения са известни с антиоксидантните си свойства и са от съществено значение за зрението. Витамин А също така е необходим за поддържане на здравa кожа. Консумацията на органични плодове, богати на каротини, помага за предпазването на организма от рак на белия дроб и устната кухина. Пресните плодове съдържат витамин C, друг естествен антиоксидант. Витамин С помага на организма да се развие резистентност срещу инфекциозни агенти и улавя вредните свободни радикали. Те са също добър източник на минерали като калий, желязо, цинк, калций и магнезий. Калият е полезен за сърцето, важен компонент на клетъчните и телесни течности, които помагат за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Общата антиоксидантна или ORAC стойност на суровите кайсии е 1115 umol TE / 100 г. Голяма част от нея идва от важни за здравето флавоноидни полифенолни антиоксиданти като лутеин и бета-криптоксантин. Взети заедно, тези съединения действат като защитни акцептори срещу свободните радикали, които предизвикват стареене, рак и различни болестни процеси.

Подбор и съхранение на кайсиите:

Сезонът на кайсиите продължава от май до септември. Купувайте пресни, добре узрели плодове, които се отличават със златисто-оранжев цвят и богат аромат. Избягвайте тези с бледожълт цвят, тъй като това означава, че те са били обрани твърде рано. Узрелите кайсии са деликатни и с тях трябва да се борави много внимателно. Съхранявайте ги в хладилник, най-добре там където държите яйцата и където не е много влажно. Консумирайте ги възможно най-рано. Сушените на слънце кайсии са също толкова популярни, както и пресните плодове и лесно могат да бъдат намерени на пазарите по целия свят.

Подготовка и начин на сервиране Измийте нежно пресните плодове в студена вода и ги подсушете с мека кърпа. Зрелите могат да се консумират цели, заедно с обелката, за да извлечете максимална полза. Нарязаните на филийки плодове могат да се окажат чудесно допълнение към екзотичните салати. Кайсиите също се използват за конфитюр, компот, сок и желета. Изсушените на слънце органични плодове могат да бъдат използвани като стафиди в сладкарството.

Безопасност

С цел да се удължи срока им на годност, сушените кайсии са често третирани със сулфити. Този метод се използва и при други сушени плодове и им придава оранжев цвят, като стафиди, смокини, и т.н. Това третиране може да бъде причина за остри бронхоспазми при по-чувствителните хора, които страдат от астма. Ето защо, тези хора могат да консумират сушени плодове, които кафяв вместо оранжев цвят.