Коледни базари в Европа

1
795
Добави коментар
btrend
btrend

Чаша горещ шоколад, заскрежен прозорец, топло одеяло. В студеното, зимно време има толкова чар. Безспорно това е сезонът на домошарите, но за всички, които не ги е страх от студа всяка година се организират празнични базари. Такива има на различни места в Европа, като ще разгледаме няколко от най-големите и популярни коледни базари на Стария Континент.

Коледните празници наближават, а с настъпването на това време от годината доброто настроение извира от всякъде. Наднича от празничните витрини на магазините, носи се от радиостанцията с някоя класическа и любима на всички коледна песен. „Горещата точка“ на зимните тържества са именно коледните базари – греяно вино, топли коледни сладки, печени наденички и всякакви други вкусотии носещи празничното настроение със себе си. Дори и най-големият „сърдитко“ не би устоял на малките дървени къщички и веселото настроение, което се носи от средата на ноември до края на декември от коледните базари.

Макар че до голяма степен свързваме коледните базари с традиционните такива в Германия, коледни базари има още в Англия, Чехия, Унгария, Белгия, а също и във Франция.

 

1. Страсбург

– в Страсбург се провежда един от най-старите коледни базари в Европа. Първият е бил още през 1570 година. Над 300 сергии, в които може да намерите от класически празнични деликатеси, до по-нестандартни коледни храни и напитки. Покрива вкуса дори и на най-претенциозните клиенти. Освен места, на които може да се хапне се провежда и празнична програма с 4 големи концерта.

Провежда се от 25 ноември до 31 декември.

 

2. Аахен

– едно от най-приказните места, на които може да прекарате коледните празници е Аахен, Германия. Всяка година малкото градче се превръща в Коледната столица на Европа. Там празнуването на Коледа е с важността на национален празник и всички жители взимат традиционния коледен базар много на сериозно. Той обхваща централната част на града, но буквално целият град е украсен, а коледни вкусотии може да хапнете на всеки ъгъл.

Рецепта за греяно вино:

1 л. червено вино

2 ябълки

½ чаша захар

13-18 зърна черен пипер

4-5 зърна карамфил

лимон

канела

Начин на приготвяне:

– виното се загрява в голяма тенджера, към него се прибавя захарта и подправките, като е важно да не кипва. След това се оставя за няколко минути да поеме ароматите, прецежда се и може да се сервира с ябълка или портокал.

Провежда се от 18 ноември до 23 декември.

 

3. Колмар

– Колмар е идеалното място за вас, ако искате да се пренесете напълно в духа на празника. Там няма семейство, което да не празнува още от средата на ноември. Градът е пълен с малки, средновековни къщички, облечени в празнични светлинки. Организират се различни състезания и забавления за малки и големи. Като дегустиране на греяно вино и други подобни сгряващи занимания, които да държат гостите на базара загрети през цялото време.

Провежда се от 25 ноември до 31 декември.

 

4. Брюксел

– 5 седмици изпълнени с празненства. Това може да намерите само в Брюксел. Коледна музика се носи навсякъде, а „Зимните чудеса“ както се нарича коледният базар в Брюксел вече е придобил легендарни размери. Ледена пързалка, огромно коледно дърво, коледен парад и модерен видео-мапинг са само малка част от нещата, които може да откриете в Брюксел по това време на годината. В никакъв случай не пропускайте коледното виенско колело, дори и да е много студено. За разлика от другите коледни базари, този в Брюксел не е пълен с малки дървени сергии, а с шатри. 

 

Провежда се от 25 ноември до 1 януари.

 

5. Лайпциг

– коледният базар в Лайпциг датира от 1458 година. 250 коледни сергии са застинали в пейзажа така все едно са там всеки ден от годината. Празнична музика се носи тихо над целия град, а вкусният аромат на наденички няма как да Ви остави безразлични към него. Коледният базар в Лайпциг е един от най-големите в Европа.

Провежда се от 22 ноември до 23 декември.

 

6. Ротенбург об дер Таубер

– средновековният град се превръща в истинска коледна приказка за цели 4 седмици. Ротенбург об дер Таубер е домът на нетрадиционното бяло греяно вино, което може да откриете само тук. Над 500 годишни традиции се следват при организирането му. Буквално Ви пренася назад във приказното време на герои от рицарски романи. Място, което задължително трябва да посетите, ако искате да съчетаете двете си любими неща – приказки за рицари и Коледа.

Провежда се от 25 ноември до 23 декември.

 

7. Нюрнберг

– в целият град се носи аромат на печени бадеми, греяно вино и яйчен пунш. Коледният базар е наречен още „малко градче от дърво и плат“, защото къщичките са изградени от дърво и са покрити с плат на бели червени ивици, което прави коледния базар погледнат от високо да изглежда на голямо ментово бастунче, също много традиционно за зимните празници. На коления базар в Нюрнберг може да намерите традиционните за града коледни сладки – лебкухен. 

Провежда се от 25 ноември до 24 декември.

  

Рецепта за домашни лебухен коледни сладки:

 

250 гр. мед

250 гр. кафява захар

100 гр. краве масло

400 гр. брашно

100 гр. смлени бадеми

1 яйце

1 пак. бакпулвер

1 суп.л. какао на прах

1 ч.л. канела

1 ч.л. карамфил

½ ч.л. индийско орехче

½ ч.л. джинджифил

½ ч.л. кардамон

 

Начин на приготвяне:

– медът, захарта и маслото се стопяват на слаб огън, като е важно да се внимава сместа да не заври. След това към нея се прибавят всички други съставки, разбърква се много добре и от готовото тесто се оформят малки топки. Добре е да оставите така сместа поне 1 нощ в хладилник. След това сладките се разточват с дебелина около 1 см. и се пекът на предварително загрята фурна за около 15 мин, при 180 градуса.

 

8. Лил

– истинско магично място през зимата е Лил. Много хора дори всъщност смятат, че там се намира истинската работилница на Дядо Коледа, защото от средата на ноември до декември там има най-различни събития по изработка и опаковане на подаръци, като в истинска коледна работилница. Също така всяка година има гостуващи майстори от Русия, Полша и дори от Америка.

Провежда се от 18 ноември до 23 декември.

 

9. Дрезден

– ако наистина обичате Коледа, то Дрезден е точното място, което да посетите през тази част от годината. Дрезден предлага голямо разнообразие не от един, а от цели 11 различни коледни базара. Празничният дух се усеща в целия град. На различни места се провеждат всякакви празнични инициативи- концерти, представления и много други. Дрезден е мястото за всички, за които Коледа не е просто една седмица в годината.

Провежда се от 24 ноември до 24 декември.

  

Рецепта за традиционен коледен щолен:

500 г брашно + допълнително за омесване

100 г захар

7 г суха мая за хляб

250 мл прясно мляко

2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция)

щипка прясно настъргано индийско орехче

щипка смлян карамфил

1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамон

щипка сол

200 г краве масло, разтопено и охладено

60 г счукани бадеми

200 г стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк

100 г захаросани червени череши

60 г захаросани портокалови кори (виж в забележка 1, по-долу)

60 г захаросани лимонови кори (виж в забележка 1, по-долу)

120 г марципан (виж в забележка 2, по-долу)

допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване

 

Начин на приготвяне:

– приготвя се маята в топлото мляко и се оставя докато шупне. Брашното се пресява, след което се добавя солта, захарта, ванилията и подправките. Прави се кладенче, в което се изсипва млякото с ратворената мая. Меси се докато не спре да лепне на ръцете. След това се добавят сушените плодове, захаросаните портокалов корички, захаросаните череши и лимоновите корички. Може да се добави и марципан на парченца или след като се размеси отново да се направи като руло и марципана да остане в средата. До голяма степен това зависи от предпочитанията на човек. Остава се да втаса 2 часа. Размесва се още веднъж и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готов е, когато коричката стане кафява.  Маже се с масло, за да омекне, а след това се поръсва и с много, много пудра захар. Щоленът може да се съхранява много дълго време. По традиция се прави 40 дни преди Коледа и се яде на празника.

 

10. Будапеща

– един от най-старите градове в Европа предлага истински коледен маратон. В Будапеща се провежда един от малкото коледни базари, които продължават и след Нова Година. Намира се само на 7 часа път от София и е място, което може да се посети като кратка екскурзия дори и за 1-2 дни. На коледния базар в Будапеща може да опитате традиционни десерти, греяно вино, както и много класически унгарски ястия.

 

+ бонус коледен базар в София

Коледните базари в Европа са невероятни, пищни, празнични и с много настроение. Но празничните традиции завладяват и България. За трета поредна година в сърцето на София изниква малко, традиционно, коледно немско селище, в което може да откриете всички характерни за големите коледни базари в Германия – топли вурстчета, греяно вино с подправки, коледни сладки, немски претцели, както ръчно изработени дървени играчки и много други изненади, коледни песни и празнична програма.

 

Коледният базар в София отваря врати на 18 ноември. Подобни базари ще има в почти всички големи градове.