Нови инвестиции отварят над 4000 работни места у нас

1
286
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

рез миналата година проектите са били двойно по-малко, в сравнение с тази

18 проекта на обща стойност 297,4 млн. лв. се очаква да открият над 4000 нови работни места у нас. Това са общият брой на проектите, които Българската агенция за инвестиции (БАИ) е сертифицирала до ноември 2016 г. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

Сред фирмите, които са сертифицирали проекти са „Интегрейтид микроелектроникс България“, „Кока Кола“, „Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън“, „Луфтханза Техник“ и други. През миналата година проектите са били двойно по-малко, в сравнение с тази. 

През 2017 г. се очаква агенцията да сертифицира над 20 проекта за над 400 млн. лв., а разкритите работни места – над 6000. По думите на Стамен Янев ще се запази интересът към приоритетните сектори, към които все повече инвеститори насочват проектите си, а именно компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други. 

Директорът на БАИ подчерта, че интересът към производство на части за големи автомобилни концерни у нас вече е традиционен. Само за последните пет години агенцията е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв. и са отворени 6500 работни места. Над 100 големи компании са установили у нас производството за почти всички автомобилни марки. 

В страната ни се произвеждат маслените помпи за новата С-класа на Мерцедес, дискови спирачки на Audi Q7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW, Audi, VW AG. Приходите от автомобилни компоненти през 2017 г. са достигнали 1,55 млн. евро, или 3,5% от БВП. В сектора са заети над 33 хил души. 

От БАИ дават прогнозират позитивна нагласа за икономическата перспектива пред България. Основните причина за това са по-евтината работна ръка, ниските данъци, ниската цена на електроенергията, валутния борд, географското положение и членството на страната в ЕС. 

Едно от предизвикателствата пред България е намирането на висококвалифицирана работна сила. Това налага нуждата от създаване на перспективи за повишаване квалификацията на служителите и обучение за квалифицирана работна ръка. 

Стамен Янев обясни още, че тясното сътрудничество между БАИ и местната администрация подпомага успешното привличане на инвестиции в страната. Предвижда се и създаване на общински инвестиционен каталог, който съдържа актуални инвестиционни проекти и организиране на форуми с инвестиционен характер.

Източник: economic.bg