HDD срещу SSD

3
342
Добави коментар
weblip
weblip

Повечето хора купуват лаптопи или компютри за своите нужди. Често пъти те са изправени пред решението какъв с какъв диск да бъде тяхната конфигурация – Hard Disk Drive (HDD) или Solid State Drive (SSD). Кой от тях е по-добрия избор – HDD или SSD? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Всеки купувач има различни нужди и тези нужди диктуват какво да бъде неговото решение. Влияние оказва неговото предпочитание и разбира се бюджета, с който разполага. Въпреки, че цената на SSD пада, то цената на 1 байт все още е категорично в полза на HDD. Ако представянето и бързото стартиране са важни, а цената е на заден план, то SSD е вашия диск. 

StorageReview прави сравнение м/у двата диска. Описва добрите и лошите страни и на двата вида.

Какво е SSD?

SSD e съкращение на Solid State Drive. Може би знаете какво е USB памет. SSD може да се каже, че е по-голям и по-добре направена USB памет. Както в тази памет, така и в SSD няма движещи се части. Информацията се запазва в микрочипове. От друга страна в HDD има движеща се четяща/пишеща глава, която пише по въртящ се диск (плоча). Тази разлика прави SSD много по-бърз при запис и четене. При HDD се изисква много повече механично и физическо движение, за да се запише/прочете дадена изнформация.

SSD използва NAND памет обикновено. Какво е NAND памет? Това е енергонезависима памет. Какво е енергонезависима памет? С най-прости думи енергонезависимата памет е памет, която може да я изключите от захранването без тя да „забрави“ какво има записано на нея. Това обаче се отнася за всички перманентни памети. През ранните дни на SSD бродеха много страхове от рода на факта, че запаметената информация може да изчезне в течение на времето. Един вид да се „износи“ и тя да бъде перманентно загубена. Това обаче не е истина, разбира се! Особено със съвременните технологии животът на някои SSD дискове може да стигне до 200 години! Т.е. дори да ви надживее.

SSD няма механична ръка, която да пише/чете информация. Вместо това разчита на малък вграден процесор, наречен контролер, който изпълнява набор от команди свързани с писане/четене по диска. Контролерът е много важен фактор, който влияе в/у скоростта на писане/четене. Няма да навлизаме в подробности по всички операции, които контролера прави като криптиране, корекция на грешките, кеширане и събиране на ненужната информация, а просто ще споменем,  че добрият контролер прави разликата м/е SSD дисковете.

Сигурно се питате как изглежда един обикновен SSD и колко лесно може да замени конвенционалния HDD в някое вече закупено устройство.

Както се вижда дискът е напълно съвместим с 2,5“ размер. Може да бъде в метална или пластмасова опаковка. Така изглежда конвенционалния вид.

Също така има и друг mini SATA (или mSATA) стандарт, който се слага на mini PCI express слот в лаптоп.

 

Какво е HDD?

Твърдите дискове или HDD вървят ръка за ръка с развитието на технологиите от доста години. За първи път се използват от IBM през 1956 г. Това както и да го гледате си е 60-годишна технoлогия. За щастие диска все още съществува, за разлика от вакуумните тръби на ТВ, например! 🙂

Твърдият диск използва законите на магнетизма, за да запише данни на въртяща се плоча. Една глава минава над въртящата се плоча и пише/чете информация. Колкото по-бързо се върти плочата в диска, толкова по-бързо пише/чете той. Един обикновен диск в компютър или лаптоп обикновено е 5400 RPM (оборота в минута) или 7200 RPM. Срещат се обаче сървърни твърди дискове с бързина от 15 000 RPM!

Единственото предимство към момента на HDD пред SSD е, че може да запазва много повече информация евтино! Трудно може да се изчисли грубо цената на 1 един GB информация м/у HDD и SSD, защото има много други условности. Но въпреки всичко, HDD е по-евтиния вариант от SSD.

Сравнителна таблица м/у SSD и HDD

Характеристики SSD (Solid State Drive) HDD (Hard Disk Drive) Консумация на ток/Батерия Консумира по-малко. Средно 2-3 Watts. Това подобрява представянето на батерията +30 мин. средно. + Консумира повече. Около 6-7 Watts Цена По-скъп По-евтин  + Капацитет Предлагат се с по-малък капацитет С по-голям капацитет + Време за стартиране Средно 10-13 секунди + Около 30-40 секунди Шум Няма никакви дивжещи се части. Съответно никакъв шум + Може да бъдат доловени кликвания и леки штаквания при работа. Вибрация Никаква вибрация + Възможно е да се усети поради въртящите се плочи Топлина По-малката консумация на ток и липсата на движещи се части води почти до никакво загряване + HDD не греят много, но в сравнения с SSD отделят много повече топлина Скорост на писане Средно над 200MB/s, а топ моделите може да стигнат над 500MB/s + Скоростта е м/у 50-120MB/s Скорост на отваряне на файл с до 30% по-бързо отваря файловете в сравнение с HDD + По-бавни в сравнение със SSD Влияние от магнетизъм? SSD не се повлияват от магнезтизъм. + Магнитните сили могат да изтрият цялата информация на HDD

Както се вижда от самата таблица SSD получава 8 плюса, а HDD само 2. Значи ли това, че SSD e 4 пъти по-добра алтернатива от HDD? Разбира се, че не! Просто в таблицата са дадени предимствата и недостатъците на двата вида сторидж. А какво трябва си вземете? Както споделихме още в началото, всичко зависи от вашите индивидуални нужди.

HDD може да бъде правилния ви избор, ако:

–      Ви трябва доста място –      Не искате да харчите доста –      Не е важна бързината на работа

SSD би бил добре, ако:

–      Желаете да платите за по-бързо цялостно предтсавяне –      Не е проблем огранчиенто пространство

Голяма част от компютрите все още се доставят с HDD. Но SSD постепенно набира скорост. Не само в топ моделите на лаптопите, а и в по-евтини серии SSD става задължителен стандарт.

Ако трябва да избирате какъв SSD да си купите, то трябва да следите редовно информацията за тях или да се обадите в специализиран доставчик на IT техника за съвет.

От екип на “ЛИП Трейд” ООД