Кой е виновен за трагедията в Хитрино?

1
380
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Техническа неизправност или човешка грешка доведе до катастрофата, взела човешки жертви и опустошила шуменското село?

Разследването тепърва ще изясни кой е виновен за взрива на товарен влак с газ, което опустоши шуменското село Хитрино, взе човешки жертви и вкара десетки други в болница.

Основните версии са техническа неизправност или човешка грешка.

Композицията от 26 цистерни трябвало да направи отбивка, за да пропусне по трасето пътнически влак. 12 от цистерните обаче дерайлират и експлодират.

Ударната вълна срина до основи къщи и сгради, като десетки жители бяха затрупани, а после спасени изпод руините.

Взривът предизвика пожари, които оставиха десетки семейства без дом.

Понеделник, 12 декември, е ден на национален траур в памет на жертвите, чийто брой се очаква да нарасне.

Влаковата линия разполовява селото надве и минава през самия център, а инцидентът станал на самия прелез, където има магазини и къщи.

Преди операцията по източване на останалия газ от цистерните, насрочена за неделя сутринта, селото с около 700 жители беше евакуирано. На нуждаещите се отпускат полагаемите се 325 лв. помощи.

Защо се е стигнало до катастрофата?

Жп служител разказва, че е видял искри от локомотива на злополучния влак. Експерти, цитирани от Би Ти Ви, казват, че това е пряко свързано с рязкото намаляване скоростта на машината и най-вероятно непремерена маневра на машиниста е довела до тези искри – и взрив на вагоните с лесно запалим газ.

Машинистите вече са разпитани. Следователи са иззели от локомотива измервателни устройства и тахошайбата.

Главният ревизор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) Бисер Минчев беше категоричен, че няма съмнение по отношение на жп линията, както и на сигнализацията. По думите му на участъка в Хитрино се правят ежегодни ремонти.

Чуждестранно юридическо лице от Кипър

държи 60% от компанията майка „Булмаркет“, показва справка на Би Ти Ви в Търговския регистър. „Булмаркет“ е 100% частна компания, регистрирана е в Русе преди 20 години. Основните й дейности са разпределени в няколко дъщерни фирми.

Едно от дъщерните й дружества е първият частен железопътен оператор в България с лиценз за извършване на международни железопътни услуги, получен през 2005 г. Разрешителното е подновявано редовно, показва проверка на транспортното министерство.

Според зам.-управителя на „Булмаркет“ Димитър Баев всички правила за безопасност от страна на компанията, специализирана в превоз на горива и химикали, са били спазени.

Цистерните на взривилия се влак са проверени, а машинистите са минали инструктаж, преди да тръгнат на път, разказва още пред Би Ти Ви зам.-управителят на „Булмаркет“.

„Всеки влак си има пътен преглед, има ревизия и строго установени правила, по които се прави оглед на влака, съответно проверка на състоянието му. Във влакообразуващите гари се правят допълнителни проверки. Има си технология, която е била спазена“, разясни той.

Товарът е на румънски собственик и цистерните също са румънски. Те са получени в Русе, закарани са до Бургас, където са натоварени, и са тръгнали обратно към границата.

Високорискова операция по изпразване и изтегляне на цистерните

предстои в неделя. Премиерът Бойко Борисов обяви, че в селото няма да останат дори полицаи и пожарникари.

12-те дерайлирали цистерни трябва да бъдат вдигнати, за да бъдат премахнати. Преди това те ще бъдат преточени, за да започне възстановяване на контактната мрежа, тъй като там са най-големите щети, обясни пред Би Ти Ви главният ревизор на НКЖИ.

Източник: Би Ти Ви