Как се пише описание на събитие във Фейсбук

2
317
Добави коментар
mogilska
mogilska

Така че да привлечеш внимание и интерес

Декември е месецът на събитията – коледни, книжни, благотворителни, филмови, дружески, бизнес. Първоначално човек иска да е навсякъде, но се уморява още след първите две-три събития за една седмица и започва да подбира, да пропуска. А поканите за още и още невероятни неща, които трябва да види, чуе, опита, не спират да го затрупват. Особено във Фейсбук.

Ако и ти се готвиш да правиш събитие в социалката, за да привлечеш вниманието на потенциални и настоящи клиенти, партньори или по друга причина (припомни си нестандартния начин, по който книжарница „Ирида“ използва събитията във Фейсбук, за да продава детски книги), то постарай се да привлечеш вниманието на хората, да го задържиш и да ги накараш наистина да поискат да са част от това, което им предлагаш. Как да стане това?

1. Помисли какви хора биха се заинтересували от събитието ти и защо?

2. Формулирай за себе си отговор на въпроса „Какво ще спечелят хората, ако дойдат на моето събитие?“. Какво предлагаш – забавление, полезно знание, възможност за разширяване на мрежата от лични/професионални контакти на хората, които присъстват на събитието, възможност да гледат филм или спектакъл, които няма да се излъчват/играят повече.

3. Напиши специален текст, който да публикуваш в графата „Описание“ на събитието. Не пляскай там няколко абзаца на копи/пейст от  прессъобщението или от документите, които си подал за кандидатстване за финансиране на проекта например. Виждала съм множество интересни събития, които са пренебрегвани и не привличат дължимото им внимание, само защото никой не си е направил труда да опиша простичко на какво всъщност кани хората. Положи малко усилия, ще се изненадаш от резултата:

първо обясни на какво каниш хората; (ако си направиш труда да разгледаш десетина събития в социалката, ще установиш, че в повечето случаи това не се разбира почти до края на описанието); разкажи им с 2, 3 до 5 изречения какво представлява събитието и защо трябва да го посетят; включи добре формулирания отговор на въпрос от точка 2; дай линкове към повече информация за този, който се интересува; (можеш да ги публикуваш и вътре в събитието, в секция „Дискусии“); завърши с призив за действие, кажи на хората още веднъж, в 1 изречение точно какво искаш да направят и каква ще е ползата от това за тях.

Използвай кратки изречения и простичък език. Това е Фейсбук и каниш хората на събитие, не им правиш тест за интелигентност. Разказвай увлекателно вместо да демонстрираш колко сложни думи знаеш и как умело можеш да ги използваш.

4. Покани хора, за които смяташ, че наистина ще имат интерес от събитието. Когато каниш винаги всичките си контакти, хората свикват, че ги спамиш и спират да обръщат внимание на поканите ти. Когато си направиш труда да пратиш линк към събитието с няколко думи на всеки конкретно или поне на първите 40 – 50 човека, на тях ще им направи впечатление, че ги каниш, защото знаеш, че ще им е интересно, полезно, забавно, etc. Дори да не се отзоват на поканата ти за някое събитие, сигурно ще дойдат на друго. И със сигурност ще споделят с още някой, който може да има интерес.

Използвай тези съвети винаги, когато правиш събитие във Фейсбук, ще ти помогнат. Прегледай още: