Рецепти – Предложение за трапезата на Бъдни вечер

9
399
Добави коментар
iliana.joana
iliana.joana

Пълнени чушки с боб Продукти: 1 пакет сушени чушки (100 г) 2 чаши сварен боб 1 глава лук 1 ч. л. червен пипер чубрица, джоджен и сол на вкус олио Начин на приготвяне: Накисваме сушените чушки за 10-15 мин. в топла вода, за да омекнат. През това време запържваме ситно нарязания лук, а когато се зачерви, прибавяме и червения пипер. Минута по-късно слагаме сварения боб, чубрицата и джоджена и сваляме плънката от котлона. Пълним чушките и ги нареждаме в тавичка. На дъното сипваме един пръст вода и печем на умерена фурна за не повече от 30 минути.

Зелеви сарми

Продукти:

10-15 листа от кисела зелка 2 глави кромид лук 1 чаша ориз 2 червени домата – пресни или от консерва 1 ч. л. стрита чубрица 1 к. л. смлян черен и червен пипер 2 сухи червени чушки 1 морков сол ,олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме на ситно лука и моркова. Посоляваме на вкус и запържваме сместа в олиото. Когато лукът омекне, прибавяме ориза. Той трябва предварително да е изчистен, измит и изсушен. След това прибавяме обелените и настъргани домати, черния и червен пипер, чубрицата и нарязаните на дребно сухи чушки, които предварително сме накиснали в топла вода, за да омекнат. Разбъркваме добре тази смес и с нея завиваме зелевите сарми. Нареждаме ги в тенджерата, на дъното на която сме сложили няколко листа кисело зеле. Заливаме с равни части вода и зелев сок. Варим на тих огън, докато листата омекнат.

 

Зелеви сарми

Продукти:

1 буркан лозови листа 1 голяма глава лук 1 ч. ч. ориз 2 моркова половин връзка копър чубрица, сол и черен пипер на вкус олио

Начин на приготвяне:

Запържваме лука. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода. Овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите. Когато си изпие водата, завиваме сармите и ги подреждаме в тавичка. Печем за 30-40 минути на 200 градуса.

Тиквеник

Продукти:

1 кг настъргана тиква

500 г точени кори

200 г орехови ядки

300 г захар

250 мл олио

1-2 ч.л. смляна канела

1 пакет ванилия

Начин на приготвяне:

Задушаваме настърганата на едро ренде тиква в малко мазнина до омекване. Охлаждаме я и прибавяме канелата, ванилията, ядките и захарта. Намазваме с растителна мазнина тавата и поръсваме лекичко с брашно, за да не залепне.

Разстиламе всяка кора поотделно върху влажна памучна кърпа, намазваме с растителна мазнина и разпределяме равномерно около 1 супена лъжица от плънката. След това завиваме кората и подреждаме в тавата. Поставяме първата напълнена кора в средата, навита на спирала, около която добавяме по същия начин всяка следваща. Поливаме с мазнина цялата баница и напръскваме обилно с топла вода. Оставяме на топло място няколко минути всичко да попие. Печем до златисто в предварително загрята до 180 градуса фурна за 25-30 минути. След като извадим баницата, я напръскваме с вода и покриваме с кърпа, за да омекнат твърдите кори. Когато се охлади, поръсваме с малко пудра захар.

Ошав

Продукти:

1/2 ч. ч. сушени плодове 1 дюля кора от половин лимон 1 ч. л. канела 1 карамфил 1 и 1/2 ч. ч. захар

Начин на приготвяне:

Накисваме сушените плодове (сливи, кайсии, ябълки, круши, стафиди) за 12 часа в студена вода. След това заедно с водичката варим на тих огън, като добавяме нарязаната на парченца дюля. Когато плодовете омекнат, добавяме канелата, карамфила, настърганата на ситно кора от лимон и захарта. Ошавът за Бъдни вечер се поднася охладен, в голяма стъклена купа.

Пита с пара

Продукти:

1 кг бяло брашно 50 г прясна мая 1 с. л. олио 1 с. л. захар 1 ч. л. сол 2 ч. ч. вода

Начин на приготвяне:

Към разбитата с малко хладка вода мая прибавяме захарта и малко брашно (да се получи каша, гъста като боза). Оставяме съда със захванатата мая на топло. Пресяваме брашното и в средата му правим кладенче. В него изсипваме вече втасалата мая, олиото, солта и останалата вода. Омесваме меко тесто, от което отделяме парче за украса (не повече от една шепа). В тестото за питата поставяме добре измита пара и разстиламе в намазана с олио и набрашнена тава. Към парчето тесто, което сме оставили за украса, добавяме още малко брашно и измесваме до твърдо тесто. От него изработваме украсата, която трябва да символизира плодородието. След като питата втаса, печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна. След изпичане я завиваме в кърпа.

Зелник

Продукти:

500 г брашно 1 ч. ч. вода 1 ч. ч. олио 1 с. л. сол

За плънката

5 стръка праз (ситно нарязан) 1 малка кисела зелка черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

От брашното омесваме тесто да не лепне по пръстите. Измиваме зелето от солта и оставяме да се изцеди. След това го нарязваме на ситно и запържваме заедно с праза. Добавяме черния пипер и оставяме малко да изстине. От тестото късаме топки и разточваме върху набрашнена повърхност. Слагаме от плънката и завиваме на руло. Нареждаме в тава, намазана с олио. Отгоре намазваме добре с олио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Like this:

Like Зареждане…

Related