Какво не знаем за сънищата?

2
286
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Сънищата могат да бъдат ярки и ясни.Много от феномите свързани със съня все още не са изследвани, а ето и няколко невероятни факта, които може би не знаете.

1.Забравяме 90% от сънищата си. „Франкещайн” на Мери Шели  и „Доктор Джекил и Мистър Хайд” на Робърт Луис Стивънсън са плодове на вълнуващи сънища.  В повечето случаи, обаче, 5 мин., след като се събудите ще сте забравили половината си сън, а още 10 минути след това, 90% от съня Ви ще бъдат напълно изгубени.

2.Мъжете и жените имат различни сънища. Доказано е, че в женските сънища присъстват по равно хора, както от женски, така и от мъжки пол, докато мъжете по-често сънуват други мъже.

3.Не сънуваме непознати лица и неща. Често си мислим, че сме сънували човек, който не познаваме, но това съвсем не е така. Всеки ден ние срещаме и се разминаваме с хиляди хора. Така нашето съзнание се запасява с голям брой образи, за които после ни припомня в съня. Мозъкът, всъщност, не може да създава нови лица.

4.Бебетата не сънуват сънища със себе си. Малките бебета не сънуват сънища ,в които те самите присъстват, а децата до 8-годишна възраст сънуват много повече кошмари от възрастните.

5.Парализираме се по време на сън. Докато спим тялото ни се парализира. Вероятно това е защитна функция с цел предпазване от опасни реакции по време на сън.

6.Усещаме и чуваме в съня си. Често се случва на сън да изпиете литри вода, докато в действителност наистина сте жадни. Този феномен се нарича смесване на сънища и чрез него вкарваме шумове и усещания в съня си.

7.Хората със зрителни проблеми също сънуват. Хората с нарушено зрение по рождение не могат да виждат образи, но техните сънища са изпълнени със звуци, миризми и усещания. Хората загубили зрението си няколко години след раждане виждат образи в съня си. Тези феномени се обясняват с психологическата нужда от сън.

8.Ако не сънуваме ще се побъркаме. Изследване, проведено с хора от различен пол и възраст, показва че при последователно събуждане във фазата REM (бързо движение на очите), същите са започнали да придобиват признаци на умора, раздразнителност и лоша конценрация, а в най-лошия случай – халюцинации. Ако няколко дни подред тази фаза на съня е нарушена, то в момента, в който бъде възможно мозъкът наваксва изгубеното като прекарва повече време в REM сън.