Какво да сготвим за Коледа?

14
387
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Коледа е вълшебен празник, който носи усещане за топлина и красота. Трапезата на Коледа е отрупана с вкусотии, чашите са пълни с вино, а в камината гори силен огън – тази иделична картина спохожда семействата по Коледа.

Но за да е весел и пълен празник, трапезата за Коледа трябва да бъде приготвен преди това старателно и с майсторлък. Затова ви предлагаме няколко идеи какво да сготвим за Коледа!

Какви салати да приготвите за Коледа?

Салата от кисело зеле

Салатата от кисело зеле е една от най-свежите зимни салати. По Коледа киселото зеле точно е втасало и е много вкусно. Кисело зеле се намира във всяка българска къща през зимата, което прави салатата от кисело зеле универсално решение на въпроса „каква зимна салата да приготвя?“

Класическа картофена салата

Класическата картофена салата е едно от най-универсалните ястия. И на трапезата на Коледа класическата картофена салата може да влезе в различни роли. Картофената салата може да бъде ползвана по своето основно предназначение – като салата.

Снежанка

Любима и много лесна салата. Всеки българин знае как се прави и обича да си я прави. На Коледа снежанката е добър избор за трапезата

Шопска

Класика – кой не обича шопска салата?

Какви основни ястия да приготвите за Коледа?

Акцентът на Коледната трапеза е основното ястие, което традиционно е месно. Точно по Коледа свинското месо е най-почитано и на празничната трапеза присъства почти задължително основно ястие със свинско месо.

Кебап в тиква за Коледа

В зимното меню на българина тиквата заема важно място, но много по-често тиквата е използвана за десерти. Това важи и за пълнената печена тиква, която много по-често се пълни с плодове. Рецептата за кебап в тиква обаче е типична за българската национална кухня и в частност за менюто на Коледа.

Свински пържоли на фурна за Коледа

Кога, ако не на Коледа да приготвим свински пържоли? Свинските пържоли на фурна също се приготвят много лесно, а полученият резултат е много вкусен. Приготвени по тази рецепта пържолите стават сочни и крехки. Допълнените ли пържолата с класическата картофена салата получавате перфектната порция!

Зелеви сарми в гювеч за Коледа

По Коледа зелето точно е станало и чака да стане на сармички! Трябва ли да чакаме Нова година, за да приготвим първите зелеви сарми? Не трябва! Зелевите сарми в гювеч са изключително подходящи за трапезата на Коледа и със сигурност ще зарадват всички присъстващи.

Свински пържоли в зелев лист за Коледа

Свинските пържоли в зелев лист са по-лесният вариант на зелевите сарми. Освен че се приготвят по-лесно, свинските пържоли в зелев лист са подходящи за всички, които спазват принципите на разделното хранене. Точно по Коледа киселото зеле е станало, а свинското месо е съвсем прясно, което прави ястието много подходящо за трапезата на празника.

Капама за Коледа

Капамата е онова ястие, с които всички асоциират механите в Банско и района. Рецептата за Капама е толкова лесна и толкова сполучлива, че е може би един от най-добрите варианти за основно ястие за Коледа. Капамата е богато ястие, което подобно на агнешката пълнена плешка, съчетава основното ястие с гарнитурата. Кисело зеле, ориз, наденица, свинско месо и какво ли още не!

Кебап от свинско месо с праз за Коледа

Кебапът от свинско месо с праз е много подходящ за Коледната трапеза, тъй като свинското месо по разниците е прясно, а празът е свеж. Вкусът на кебапа от свинско месо с праз е изчистен, а рецептата много лесна и подходяща за приготвяне и от най-начинаещите готвачи. Не пропускайте да полеете коледния кебап от свинско месо с праз с някоя друга чаша домашно червено вино.

Свинско с кисело зеле за Коледа

Няма по-подходящ момент за приготвяне на рецептата за свинско с кисело зеле от Коледа. На Коледа свинското месо е прясно, а киселото зеле точно е втасало и комбинацията им е повече от желана. Рецептата за кисело зеле със свинско месо е типичен представител на българската национална кухня и на рецептите за Коледната трапеза за всяка домакиня, която иска да спазва кулинарния календар.

Чомлек

Чомлекът спада в една специфична категория ястия.

Чомлекът е не просто представител на българската национална кухня, чомлекът е деликатес от пиринския край, който гордо стои редом до капама и катено мезе.

Много подходящо за празнична трапеза, чомлекът е ястие, което ще зарадва близките и гостите, както на трапезата на Коледа, така и на всеки един друг зимен празник.

 

Какви десерти да приготвите за Коледа?

На празник, като на пазник! На Коледа освен вкусни основни ястия се сервират и вкусни десерти. Всяка рецепта за десерт може да бъде рецепта за десерт за Коледа. Но има рецепти, които са по-подходящи за празника, заради ароматите или пък заради съставките, типични за сезона.

Коледен кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура

Не че не можете да приготвите кекса с тиква, ябълки карамелена глазура във всеки един друг зимен ден, но всичките му съставни елементи по отделно будят толкова асоциации с Коледа, че най-точното му място е на Коледната трапеза. Коледният кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура се приготвя бързо и лесно и още преди да влезе във фурната изпълва къщата с невероятни аромати.

Пълнена печена тиква за Коледа

Ако пропуснете кебапа в тиква като основно ястие, може да заложите на рецептата за пълнена печена тиква като рецепта за десерт за Коледа. Това е най-лесният десерт, който може да приготвите за Коледа. А и тиквата и добавените аромати са типични за Коледните празници и десертът със сигурност ще се впише идеално в празничното ви меню.

Банички с ябълки и ванилов сос за Коледа

Много бърз, а същевременно много ефектен коледен десерт са също и баничките с ябълки и ванилов сос. Комбинацията на ябълки и канела също си е спечелила славата на коледна, а добавеният ванилов сос прави комбинацията още по-ароматна, по-мека и най-важното – още по-вкусна.

Меденки за Коледа

Рецептата за меденки е една от най-обичаните рецепти за Коледа. Меденките са още един от задължителните елементи в коледното меню. Ако не задължителни, то поне очаквани! А тъй като меденките са едни от най-лесните за приготвяне дребни сладки, всеки може да намери малко време за да ги приготви, за да зарадва домашните и своите гости.

Чийзкейк с тиква за Коледа

Ако търсите по-интересни рецепти за Коледа, то рецептата за чийзкейк с тиква е подходяща за вас. Чийзкейкът с тиква и чудесна идея за изключително вкусен и фин десерт за всички, които искат да разнообразят традиционното коледно меню. Подобно на повечето коледни десерти и чийзкейкът с тиква е с добавен аромат на канела.

Сладкиш с бисквити и ябълки за Коледа

Всички рецепти за сладкиши с ябълки са подходящи за Коледната трапеза рецепти, тъй като ябълките най-често се комбинират с канела и орехи – класически коледни аромати. Рецептата за сладкиш с бисквити и ябълки e една от най-лесните рецепти за сладкиши, приготвя се бързо, което я превръща в много подходяща за Коледа рецепта, тъй като на връх празника времето често не стига.

Коледни сладки

Ароматът на домашно приготвени сладки е толкова типичен за Коледа и коледните дни, колкото и този на вкусните зелеви сарми например. Затова, не пропускайте да поглезите домашните и вашите гости с вкусни коледните сладки, подходящи както за десерт, така и за компания на чаша кафе, или чаша горещ шоколад.

Всички рецепти може да видите тук!