Мистър Бийн стана инспектор Мегре

1
421
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Роуън Аткинсън играе главната роля в нов кримисериал, който екранизира поредицата на писателя Жорж Сименон за култовия френски следовател

Роуън Аткинсън, който на 6 януари навършва 62, има две коронни роли в кариерата си на комедиен актьор: Мистър Бийн и Злостър Черното влечуго (ако не броим Джони Инглиш, пародиращ Джеймс Бонд).

Сега обаче той се представя пред тв зрителите в по-сериозна светлина – като култовия комисар Жул Мегре, началник на отдел „Убийства“ в парижката полиция, герой на 75 романа и 28 разказа от писателя Жорж Сименон.

Новата поредица екранизации на британската Ай Ти Ви започна на Великден с „Мегре залага капан“ (горе), а на Коледа беше излъчена и втората двучасова серия – Maigret’s Dead Man.

За догодина е предвиден втори сезон с още два филма: „Нощта на кръстопътя“ (първата екранизация за Мегре, още от 1932 г.), и „Мегре в Монмартър“.

В новата поредица, заснета в Унгария, Будапеща изобразява Париж през 50-те години. Копродуцент е синът на писателя – Джон Сименон, който коментира избора на главен актьор така:

„Роуън Аткинсън ще е един от най-правдивите образи на Мегре, защото е в състояние да изрази уникалното съчувствие, което героят му изпитва към хората, тя може да се усети от първата история, писана през 1930 г., до последната от 1972-ра. Описани са някои физически характеристики на персонажа, но в творбите от следвоенния период те не са така чести.“

Предишният сериал на тв канала за Мегре беше от 1992-93 г. с Майкъл Гамбън (проф. Дъмбълдор в поредицата „Хари Потър“). В ролята на комисаря с вечната лула в уста са влизали още французите Пиер Реноар, Жан Габен, Бруно Кремер, Жан Ришар, британците Ричард Харис и Рупърт Дейвис, италианците Джино Черви и Серджо Кастелито, съветските актьори Борис Тенин и Армен Джигарханян.