Румяна Желева ще е кандидат за еврокомисар

8
Добави коментар
Vala_Maldoran
Vala_Maldoran

Министърът на външните работи Румяна Желева е кандидатът на България за еврокомисар по енергетиката, потвърди министър-председателят Бойко Борисов в Каварна.

Премиерът участва в церемония по приключването на строителните работи на най-големия в  страната ветроенергиен парк „Свети Никола“, намиращ се на територията на община Каварна, и присъединяването му към националната електроенергийна система.

В момента провеждаме много разговори, защото, за да се получи такъв приоритет трябва да го има и съгласието на другите европейски страни, обясни Борисов.

През следващата седмица той щял да разговаря и с френския президент Никола Саркози, и с италианския премиер Силвио Берлускони за да получи България мястото на еврокомисар по въпросите на енергетиката.

Правителството обаче преговаряло за три възможни ресора за новия български еврокомисар: енергетика, разширяване и инфраструктура.

Според Борисов до срещата на върха в Брюксел на 29 октомври, разговорите по тази тема с основните фигури в Европейския съюз вече ще бъдат осъществени.

Днес Изпълнителна комисия на ГЕРБ и парламентарната група на партията имат заседание, за да бъде завършена процедурата по предлагането на еврокомисар.

Премиерът Бойко Борисов коментира и темата за необходимите средства за развитие на алтернативни енергиийни източници в България, така че да бъдат покрити съответните квоти на Европейския съюз. По думите му съществува проблем, тъй като предишното правителство не е оставило средства в бюджета.

Според Борисов вече трябва да е станало ясно, че лъжите за бюджетни излишъци или остатъци са „съчинение, просто, за забавление на хората“. Той бе категоричен, че настоящото управление на страната ще направи всички възможно, за да се покрият квотите на Европейския съюз за възобновяеми енергийни източници.