Как да се държим в обществото на 21-ви век

22
Добави коментар
getmysigh
getmysigh

При разпадне на връзката, позвъни обратно

При разпадане на разговор по телефона е задължително да позвъниш отново. Дори и когато той е бил към своя край. В противен случай рискуваш да се озовеш в конфузни ситуации и да направиш лошо впечатление.

Не поствай сапунки

Колкото и да е модерно дадено видео в настоящия момент, не е ясно каква ще е съдбата му след месец. Може да се окаже, че си блогнал/туитнал пълен шит – а това подронва виртуалната ти репутация.

Дръж досието си във Facebook чисто

Ако някой от старите ти френдове, с които си разпивал на младини, постне на стената ти шега, която не отговаря на сегашното ти поведение – изтрий я. В пълното право си да премахнеш и таг от снимки, които те компроментират. Без да ти пука какво си мислят другите.

Внимателно със срещите на живо

Преди да си определиш среща с е-приятел, когото не познаваш в реалността, подготви почвата. Пуснете си видео чат, за да свикнете с външността си и начина на говорене. И ако прецените, че има какво да си кажете – тогава пристъпете към действие.

Есемесвай на воля

При все, че за по-възрастните писането на смс, докато се намираш в компанията на други хора е неприемливо, новият етикет допуска подобно поведение. Стига, разбира се, целта ти да не е да дразниш присъстващите.

Не лъжи със снимката си в профила

Ако се представиш със секси снимка или про фотосесия ще направиш добро впечатление с външността си. Но ще оставиш и усещането, че си фейк и хората не биха общували често с теб.

Не обявявай семейното си положение

При все, че социалните мрежи предлагат опция за семейното положение – остави я празна. Това е нещо лично и не е нужно да тръбиш онлайн, че си се развел или сгодил. Ако искаш някой да разбере – кажи му го лично.

Не слагай парола на wi-fi нета

Шервай със съседите си нета – стига това да не нарушава законови разпоредби или договорни отношения. Ако всички правят като теб, където и да отидеш ще имаш връзка.

Балансирай медийната си диета

Колкото повече четеш – толкова повече знаеш. Но все пак, не прекалявай с един източник на информация за сметка на другите.

Придържай се към темата

Социалните мрежи сложиха край на анонимните постове и затова мисли какви коментари правиш. Мери си приказките и не поствай, само за да се изфукаш или промотираш.

Лъжи с мярка

Когато се обаждаш в офиса, за да кажеш че си болен – помисли каква болест ще измислиш. Разстройство и мигрена са ОК, но скорбут или липсващ бъбрек звучат абсурдно и те злепоставят.

Не адвай бившите си гаджета

Ако в момента имаш активна връзка, не добавяй към листата си бившите си гаджета. Факт е, че ще разшириш кръга с контакти, но можеш да загубиш доверието на човека до себе си. Съответно и неговите приятели.

Избери подходящ сигнал на звънене

Мелодията на телефона говори за твоята личност толкова, колкото и снимката на профила ти. Затова подходи с нужното внимание към звученето и силата на звънене.

Не работи по 24 часа

Колкото и бързо да искаш да напреднеш в кариерата – не се престаравай. Не отлагай ваканцията само, за да изкараш допълнително пари и да си купиш нещо ново. То ще остарее, а когато и ти остарееш, ще съжаляваш, че не си се забавлявал повече.

И още…

Не пращай е-картички.

Смело рипвай музика и филми, които си закупил.

Игнорирай анкетите във facebook.

Това, че си гладен не значи, че трябва да го обявяваш като статус.

Не туитвай повече от 20 поста в денонощието.

Не слагай снимка на детето си да те представя в профила.

Не се извинявай за глупав туит или пост.

По-добре направи акаунт във facebook на баба си, вместо на кучето.

Подреди си стаята преди да включиш уеб камерата.

Позиционирай правилно снимките преди да ги качиш в мрежата.

Архивирай диска си.

Колкото и да се разкрасяваш с Photoshop, не забравяй, че хората, които те познават, знаят как изглеждаш.

Не зяпай в чуждите монитори.

Не пращай видео по пощата, а го качи някъде.

Промо тениските са за спане и фитнес, не за ходене на работа.

desi|re (по материали на списание Wired)