5 бизнес книги, които трябва да прочетеш през 2017 година

1
291
Добави коментар
rikikaka8
rikikaka8

Отново дойде онзи момент от годината, в който е време да си припомним за това какво сме направили през изминалите 300+ дни и да набележим нови цели за новата по-добра година. Какво ли не преживяхме през тази година, усмихвахме се, плакахме. Едни успяха да прочетат повечко книги, други – по-малко. Важното е, че са прочели нещо, все пак.

По традиция – и тази година реших да споделя с теб онези 5 книги, които трябва да прочетеш през новата 2017 година. Разбира се, и аз съм си ги написал в wish list-та и при всяка удобна възможност ще се сдобия с книгите и ще ги прочета.

Не се учудвай, ако забележиш, че повечето книги са за личностно развитие или бизнес. Голям фен съм на този тип четива, а и все пак четеш сайт за бизнес и маркетинг. Нека започна със своя кратък списък:

“Какво казва тялото” – Джо Наваро

Тази книга ми беше препоръчана от добър приятел, който сподели, че е истински хит. Той ми сподели, че в тази книга можем да научим доста ценни уроци.

Кои са наследените от древността инстинкти за оцеляване, стоящи в основата на езика на тялото?
Защо по лицето най-трудно се четат истинските чувства на човека?
Какво говорят за нашите нагласи и намерения палците, стъпалата и клепачите ни?
Кои са жестовете, които най-силно разкриват увереността ни и истинските ни чувства?
Кои са простичките невербални знаци, които веднага събуждат доверието на хората?
Как с помощта на жестове да внушаваме на хората уважение?

Авторът на книгата Джо Наваро в продължение на 25 години работи като специален агент в контраразузнаването на ФБР и е експерт в Бюрото по невербална комуникация. Като гост-лектор преподава в тази област в Университета “Сейнт Лио” и в академията на ФБР.

“Партизански маркетинг” – Джей Конрад Левинсън

Чел съм доста по темата за партизанския маркетинг, още познат като герила маркетинг. Но до момента не съм имал честта да прочета за герила маркетинга директно от неговия баща – Джей Конрад Левинсън. Именно за това, тази книга намира място в списъка.

Според мнения на колеги, които са чели книгата, това е задължително четиво за всеки собственик на фирма. Маркетингът безспорно е и изкуство, защото писането е изкуство, рисуването е изкуство, фотографията е изкуство, танците са изкуство, музиката е изкуство, редактирането е изкуство, както и да се действа също е изкуство.

Ако науката и изкуството помагат на една фирма да трупа печалби, вероятно ги направлява някой, който предлага и продава на пазара като партизанин – собственик на фирма, който преследва конвенционални цели, като печалби и щастие, но ги постига, като използва неконвенционални средства. Маркетолозите с партизанска нагласа не разчитат на грубата сила на свръхголям маркетингов бюджет. Вместо това се осланят на живото въображение. И печелят от това…

“Изкуството да говорим пред другите” – Дейл Карнеги

От следващия семестър ще замествам сегашният председател на Клуб Маркетинг към Икономически Университет Варна. Ще се налага да говоря пред публика, а тъй като съм интроверт, се срамувам да го правя. Но, за да преодолея този страх, открих книгата на Дейл Карнеги “Изкуството да говорим пред другите”, което смятам, че ще ми помогне много.

Дейл Кaрнеги е пиoнер нa тoвa, кoетo днеc е извеcтнo кaтo Движение зa чoвешки пoтенциaл. Лекциите и книгите му ca пoмoгнaли нa хиляди хoрa пo cветa дa cтaнaт caмoуверени, предcтaвителни и влиятелни личнocти.

“От нула до едно. Размисли върху стартъпите или как да изградим бъдещето” – Питър Тийл

Доста медии хвалят тази книга на Питър Тийл. В същото време забелязвам все повече хора да си я купуват и четат. Наскоро дори видях, че чичо ми я чете.

Питъp Tийл e cъоcноватeл на РаyРаl и Раlаntir, пpъв външeн инвecтитоp във Fасebооk, финанcиpал e компании като SpасeХ и LinkedIn, и e оcновал фондацията Тhiel Fellоwship, която окуpажава младeжитe да поcтавят знанията над обучeниeто.

“Гениален маркетинг” – Питър Фиск

Питър Фиск е добре познат автор на книги за бизнес и маркетинг. До сега не съм имал възможността да прочета някоя негова творба, но “Гениален маркетинг” е сред първите в списъка за новата година.

Пaзapитe сa изключитeлно сложни, клиeнтитe – всe по-взискaтeлни, a конкуpeнциятa – силнa. Гeниaлният мapкeтинг инжeктиpa твоpчeско мислeнe и пpоницaтeлност по отношeниe нa клиeнтa, които извeждaт бизнeсa до нeподозиpaни висоти. Bсичко товa тpябвa дa e съчeтaно с aнaлитичнa и тъpговскa точност, която движи стpaтeгиятa, иновaциитe и pъстa нa пeчaлбитe. Oт пpозоpливосттa нa Aррle до интуициятa нa Zаrа, от стpaсттa нa Nike до нeпочтитeлносттa нa Jоnes Sоdа, от пpeдпpиeмчивосттa нa Jet Blue и тpъпкaтa нa Agent Prоvоcаteur, днeшнитe тъpговски мapки и спeциaлисти по мapкeтинг мислят и дeйствaт paзлично.

Заключение

И така, това е моят малък списък с книги за прочитане през новата година. Книги, които и ти самият трябва да прочетеш, ако не си. Сподели в коментарите кои са твоите топ 5 книжки за четене през 2017-та. Също така, можеш да ми препоръчаш нещо от своята библиотека.