Властите: Ако не се налага, не пътувайте в Североизточна България

2
350
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

От утре в Северна България се очаква интензивно снегонавяване и снежната покривка може да достигне до метър.

В такива случаи, както и при видимост под 10 м ще бъдат затваряни пътища, стана ясно след заседание на кризисния щаб, свикан заради очакваните лоши атмосферни условия, пише btvnovinite.bg.

Основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване започва още тази вечер.

На 650 места ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини, обясниха от агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). 

За да бъде спирано движението в най-критичните участъци, ще бъдат ангажирани максимално много полицаи, заяви шефът на пътната полиция комисар Бойко Рановски.

Екипи на Автомобилната администрация, заедно с тези на МВР ще контролират трафика на камиони, като призивът от четвъртък до неделя това да става само по неотложност и при много добра подготовка.

Обстановката в Айтос ни изненада и нямаше време за превенция, а сега имаме повече информация от БАН, коментира пък вътрешният министър министър Румяна Бъчварова.

Възможно е да се утежни обстановката в Смолян и Пазарджик, каза още тя.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че мобилните оператори са направили всичко възможно да няма проблеми с комуникациите. Министерството е определило редица допълнителни възстановителни екипи дори при железниците, където е възможно да има скъсана контактна мрежа.

Пристанищата имат готовност да подпомагат с допълнителна техника, обясни Московски.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че енергийната система на страната работи в нормални условия. Водени са разговори с трите ЕРП-та. Ще бъдат удвоени екипите, които работят при аварийни ситуации.

Електроенергйният системен оператор разполага с десет специални машини, дори е възможно облитане с хеликоптер. В рамките на няколко часа могат да бъдат мобилизирани над 1000 човека. АЕЦ „Козлодуй” дори има готовност с тежка техника. Няма проблем с доставките на газ в момента.