Пепелина – прелест и величие в едно малко русенско село

2
393
Добави коментар
poluina
poluina

С това чудновато име се назовава най-малкото село в цялата област Русе. То е разположено в землището на община Две могили. Тук каньонът на река Черни Лом е най-дълбоко врязан в Дунавската равнина, формирайки изключително живописен пейзаж, сред който е разположено и самотосело. То е буквално обгърнато от отвесните скали и така е предпазено от големи бури. Въздуха постоянно циркулира и според водещи научни изследвания районът е идеален за хора с проблеми на дихателните пътища и сърдечно-съдови заболявания. Подобни места в страната с изключителен микроклимат се броят на пръсти. Селото се намира недалеч от град Две Могили (8км) и само на 42км от областния център Русе.

Името Пепелина се свързва с легендата за непримиримата девойка, скрила се по време на османската инвазия по тези земи в една от многобройните скални църкви в околностите на селото. Главният турски пълководец разбрал за красотата на девойката и поискал да я притежава. Девойката предусетила тъжната съдба и предпочела свободата си, хвърляйки се от отвесни скали. Разгневен, завоевателя изпепелил всичко. По-късно от пепелта отново възкръснало селище с нови къщи, хора и човешки съдби. Скалите високи около 70 метра, свкопаната църква по средата им се извисяват над къщите на Пепелина, а самата църква е достъпна единствено чрез алпийски инвентар. Друга характерна особеност за Пепелина е уникална икона с кърмещата Божия Майка – Света Богородица Млекопитателница. Тя е точно копие на оригиналната икона, която се пази в метоха на Хилендарския манастир в Карея, на Атон. Иконата е особено почитана в славянския православен свят. Копието в Пепелина е рисувано от тревненския зографЦаню Захариев през 1880 година.

Подобния копия на иконата са само четири в цяла България, като едно от тях се пази в Криптата на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. Иконата на кърмещата Богородица в Пепелина е чудотворна. След направена реставрация в Русенската митрополия  иконата е върната в селото и положена за поклонение в селската църква „Св. Димитър“. Районът около Пепелина предлага шеметни пейзажи , дива природа за съзерцание или уединение. В близост се намира и най-голямата пещера в Северна България – Орлова чука.  Тук можете да се потопите в света на подземните емоции и красоти. Самата пещера представлява уникален лабиринт от галерии с обща дължина над 13 км., както и от пещерна мечка. Екскурзоводите на пещерата искрено ще ви забавляват със своите истории за мечките, прилепите и изобщо за въображението, коетопещерните образувания отключват в човешкия мозък. От селото допещерата може да се стигне по пътека с червена маркировка и дължина 2км. За по-мързеливите туристи има и автомобилен път до пещерата, който върти през Две Могили. На 15 км от село Пепелина отстои един от малкото действащи девически манастири в страната. Той носи името„Света Марина“, но е популярен още като Карънвърбовски.  В двора на манастира има каптиран лечебен извор. Аязмото помага за лекуването на слепота и глухота, както и на хора с бъбречни проблеми. Пепелина е наистина малко село с общо около тридесетина жители. Единственото място, където могат да отседнат туристи е къщата за гости „Артвила Орлова чука“. В нея се предлагат всички необходими удобства и дори може да се организират нестандартни артистични занимания.