Акатсуки засне мистериозна структура в атмосферата на Венера!

1
318
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 17 Януари 2017

Посещения: 22

Структура с форма на лък беше заснета през декември 2015 г., но до ден днешен не се е появила отново. Credit : JAXA

17 януари 2017 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Планетата Венера става по-мистериозна… благодарение на автоматичната междупланетна станция на Япония „Акатсуки“, която я изучава от декември 2015 г. до днес.

Вчера, на 16 януари 2017 г., на страниците на научното списание Nature Geoscience, беше публикувана статия със заглавие Large stationary gravity wave in the atmosphere of Venus. Тук не става въпрос за гравитационни вълни в смисъл онова физическо явление, което вълнува мозъците на физици и космолози. Става въпрос за атмосферна структура, която е с форма на вълна, усмивка или лък и която не би следвало да съществува.

На Венера има много, много силни ветрове – тяхната скорост може да достигне и 400 km/h. Поради това се очаква облаците да правят една обиколка около планетата за няколко дни. Когато „Акатсуки“ пристигна в орбита около Венера през декември 2015 година, беше почти незабавно открита тази забележителна атмосферна структура, която изглеждаше изобщо да не се движи – напротив, тя стоеше фиксирана над повърхността. Структурата остана стабилна в продължение на няколко дни.

Но не е било и прекалено дълго – през април и май 2016 г. тя не беше заснета отново, а и до този момент все още не се е появила пак.

Учените смятат, че тази „вълна“ се е образувала при взаимодействието между долната атмосфера и планина на Венера. До този момент обаче те не могат да обяснят как точно става това, особено като се има предвид предполагаемите условия в близост до повърхността на планетата. Възможно е венерианските ветрове да са доста по-променливи, отколкото се смяташе наскоро.

Източник: Nature Geoscience

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/