Реджеп Иведик – турският Бай Ганьо

2
665
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Най-смешният човек на Балканите (след персонажа, описан от Алеко) е герой на пет пълнометражни комедии от 2008 г. насам, а най-новата излиза по кината в южната ни съседка през февруари

Реджеп Иведик е комедиен персонаж на турския актьор Шахан Гьокбакар (р. 1980 г.), сроден на нашия Бай Ганьо – но в съвременна среда.

Първата му поява е в телевизионно шоу, а след това – и във филмова трилогия, която оглави боксофиса в южната ни съседка в три последователни години: 2008, 2009 и 2010.

У нас трите ленти, режисирани от по-големия брат на Шахан – Тоган Гьокбакар, бяха излъчени по спряната вече Тв7 преди три години, през януари 2014, малко преди премиерата на четвъртия филм.

В средата на февруари т.г. по кината в Турция излиза и „Реджеп Иведик 5“, чийто трейлър вече е онлайн (най-горе). Този път героят му се проявява като спортист в международно състезание, и то в най-различни дисциплини: борба, вдигане на тежести, лека атлетика, фехтовка и др.

В оригинала от 2008 г. Реджеп намира на улицата портфейл, който принадлежи на милионер. Така започва неговото пътуване, по време на което младият Иведик среща редица пречки и застава в епицентъра на забавни случки, но нищо не може да го отклони от мисията му да върне изгубената вещ.

А в хотела на милионера среща и своята детска любов, чието сърце се опитва да спечели отново…

Във втория филм от поредицата Реджеп прави опити да си намери работа и съпруга, които да отговарят на вкуса и изискванията на достолепната му баба.

И докато на професионалния фронт всичко изглежда обещаващо, макар да се пробва да различни работни места, в личен план му се налага да прибегне до услугите на младия Али, за да заблуди прародителката си, че е намерил достойната невеста…

Във филма от 2010 г. баба му е починала и Реджеп изпада в тежка депресия, която не успява да пребори.

Междувременно далечната и много красива роднина Зейнеп пристига в Истанбул, за да следва в университета…

През 2014 г. Реджеп е треньор по футбол на хлапетата от квартала, където е ритал още в детските си години. И когато разбира, че теренът на игрището е продаден на предприемач, който възнамерява да издигне на него жилищен блок, той решава да откупи земята от собственика.

Цената обаче е твърде висока, а той не успява да събере сумата въпреки опитите да вземе банков кредит. Затова решава да се яви на кастинга за приключенско риалити а ла „Сървайвър“ с награден фонд 500 хил. турски лири…