Батериите са виновни за провала на Samsung Galaxy Note 7

1
308
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Компанията Samsung Electronics посочи официално в понеделник причината за фиаското на смартфона си Galaxy Note 7 – неизправност на батерията.

Именно проблемите с батерията на Galaxy Note 7 доведоха до спирането на производството на устройството, което трябваше да стане водещ продукт, но завърши с историческо търговско фиаско.

Вътрешни и независими разследвания „заключиха, че батериите са причина за инцидентите с Note 7“, написа южнокорейския гигант в изявление. Изводите бяха очаквани от почти всички.

Най-големият производител на смартфони в света бе принуден през септември 2016 година да разпореди да се изтеглят 2,5 милиона устройства Note 7, след като достатъчно голям брой от тях се запалиха или дори експлодираха.

След това – през октомври – първият южнокорейски конгломерат трябваше да се откаже напълно от производството на устройството, което трябваше да конкурира iPhone 7, когато се оказа, че дори някои от заменените Note 7 също се запалиха.
 

Този търговски провал струваше на „Samsung” милиарди евро, между липсата на печалба и влиянието върху имиджа на марката, което е по-трудно да бъде установено.

„Ние поднасяме нашите искрени извинения за причиненото неудобство и грижите, причинени на нашите клиенти“, заяви пред репортери в Сеул Ко Дун-джин, ръководещ отдела за мобилни устройства на „Samsung Electronics”.

Компанията уточнява, че е мобилизирала 700 учени и инженери за своето разследване. Те са тествали повече от 200 хиляди устройства и над 30 хиляди батерии.
„Поемаме отговорността, че не успяхме да идентифицираме и да установим проблемите, които са възникнали при проектирането и производството на батериите“, се казва в изявлението.

„Взехме коригиращи мерки, за да сме сигурни, че това никога няма да се случи отново“.

Решението да се спре производството на устройство, което бе предназначено да се конкурира с големия съперник iPhone на Apple беше опустошително за компания, свикнала да се определя като най-доброто в технологиите, и на която се гледаше така.
 

Във вторник се очаква „Samsung” да обяви резултатите си за четвъртото тримесечие. В края на октомври „Samsung Electronics” съобщи за спад от 30% на оперативната печалба през третото тримесечие.

След обявяването на резултатите от разследването акция на Samsung Electronics се качи (към 01:50 UTC) с 0,91% до 1,87 милиона вона.

„Samsung” преминава през един от най-лошите периоди в историята си. Освен търговското фиаско на Galaxy Note 7, компанията се оказа в центъра на шумен скандал, който доведе до импийчмънта на Пак Кън Хе, която беше президент на Южна Корея.

В тази история наследникът на президентския пост в борда на директорите Ли Джей – младши, също вицепрезидент на „Samsung” бе разпитван около десет дни в продължение на 22 часа от следователите, които го подозират в корупция, злоупотреба с активите на компанията и лъжесвидетелстване.

„Samsung Electronics” е определяна като най-големия производител на електроника в света. Централата на компанията е в Сувон, Южна Корея. Samsung Electronics е най-голямата компания в Южна Корея и основна част от Samsung Group.