Кой влиза в президентския екип на Румен Радев

2
361
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Какво можем да очакваме от служебното правителство, което новият президент трябва да назначи

Първият работен ден на новия президент на България идва с очакването той да обяви имената на хората от екипа си, както и евентуално на бъдещите министри от служебния кабинет. 

Вчера при встъпването в длъжност на Румен Радев присъстваха и част от хората, които влизат в бъдещия му екип. За началник на кабинета му се спряга журналистът Иво Христов. Елена Йончева пък е вероятният прессекретар, а полковник Димитър Стоянов – главен секретар на президентството. Стоянов беше и дясната ръка на Радев, докато той беше началник на Военновъздушните ни сили. 

Виж още: Румен Радев встъпи в длъжност като президент

На церемонията присъстваха и проф. Емилия Друмева, която се очаква да оглави правния екип на президента, Деница Златева от БСП, която ще бъде най-вероятният външнополитически съветник и бившия кмет на село Труд Николай Копринков, чието име се спряга за секретар по регионална политика.

В екипа на президент се очаква да влезе и Надя Младенова, която е член на Националния съвет на БСП. Младенова работеше в екипа на евродепутата и сега вицепрезидент Илияна Йотова, а в правителството на Пламен Орешарски беше началник на кабинета на министъра на образованието Анелия Клисарова. Секретар по външната политика се очаква да бъде Атанас Кръстин.

Виж още: Кой е Румен Радев

Относно служебния кабинет в интервю за БНТ Румен Радев заяви, че смята да разчита на експерти, като не възнамерява да изземва функциите на премиера, а да остави тази задача на служебния министър-председател. 

„Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство“, каза той пред БНТ. 

Радев обещава начело на кабинета да постави консенсусна фигура, чрез която да се търси политически баланс. Въпреки това обаче вероятно в състава на самия кабинет ще преобладават хора около левицата, смятат политолози.

Виж още: Репликата, която разбуни духовете в парламента

Най-спряганото име за служебен премиер е бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков. Герджиков присъстваше на церемонията в парламента по полагането на клетвата на Радев като президент.

За останалите имена в кабинета се спекулира също, но засега няма яснота кои точно са избранниците на Румен Радев да управляват държавата през следващите два месеца. 

Източник: БНТ, Би Ти Ви