Смущенията на съня могат да се дължат на редица причини. Ето какво може да ги предизвика

2
365
Добави коментар
epis
epis

739 прегледа

Гласували: 2, рейтинг: 5

Ако не успявате да си отпочинете пълноценно, страдате от хронично безсъние и сте неспокойни през нощта, това подсказва наличието на трайни нарушения.

Възможно е често да бълнувате, да се въртите нервно в леглото си, да се будите периодично, което да насочва към неподозиран здравословен проблем. Ако изброените симптоми са придружени с твърде много стрес в ежедневието и натрупани килограми, трябва да се опитате да намерите лечение на безсънието, както и да установите на какво се дължи то.

Липсата на сън показва наличието на усложнение в организма, но и самият той може да отключи различни разстройства, ако е дълготраен.

Наблюдавайте се. Не посягайте веднага към хапчетата за сън, защото те могат само да замаскират основния проблем със системното недоспиване. Анализирайте всички притеснения и ги отхвърлете едно по едно, докато не разберете как се е стигнало до безсънието.

Защото само ако разберете реалните причини за безсънието, можете да реагирате адекватно и резултатно.

Заспивате ли трудно вечер?

Ако страдате от трудно заспиване вечер, а сънят е неспокоен и накъсан, може да: ● не се уморявате достатъчно през деня, а работата Ви не е свързана с физически труд – започнете да спортувате, за да си осигурите по-значително изразходване на енергията

● подлагате се дълго на прекалено ярка светлина – ако работите до късно вечер, което обикновено става на ярка изкуствена светлина, пречите на производството на хормона мелатонин, което води до объркване в организма, той няма индикации дали е ден или нощ

● стресът е Ваш непрекъснат спътник – това държи нервната Ви система възбудена до късно през нощта

Страдате ли от осезаеми нарушения на съня?

Безсънието може да се дължи на дефекти в самия процес на спане. Ако отбележите често събуждане през нощта, хъркане, бълнуване, може би трябва да се консултирате със специалист за възможните нарушения на съня.

Събуждате ли се често през нощта?

Честото събуждане през нощта също е специфичен признак на недоспиването. Тук също има вероятност да се нуждаете от медицинска консултация. Може например да страдате от сънна апнея – хронично заболяване, причиняващо затруднено дишане по време на сън.

Силното хъркане е един от първите намеци за потенциална сънна апнея. Обърнете му внимание като намек за такава, само ако сте сигурни, че състоянието ви не е свързано с качени наскоро килограми. Оплакванията на партньора от хъркането Ви не са достатъчни, за да се диагностицирате със сънна апнея. Тя се проявява и като обърканост за това къде се намирате след събуждане.

И най-безобидният виновник за безсъние и нарушения в съня е…

Неудобният матрак

Отдъхнете си! В крайна сметка безсънието, хъркането, бурното въртене насън може да са повод да изхвърлите стария си и неудобен матрак. Учудващо висок е процентът на случаите на страдащи от хронично безсъние и недоспиване, които се пораждат от матрака на леглото.

Затова е силно препоръчително да си купите от най-добрите матраци. Те са дълготрайни при употреба, не провисват лесно и няма да се налага да се чудите, дали някакъв незабележим дефект в структурата на матрака Ви причинява безсъние, или пък се касае за болест.

Марковите матраци имат твърд гаранционен срок и това не е случайно. Те запазват оптималната си стабилност, еластичност и комфорт, като не позволяват на тялото да се изкриви неестествено по време на сън.

Освен това матраците на реномирани марки, обикновено са направени от естествени и дишащи материали, които допринасят за здравословната среда в спалнята.

А на пазара се продават и антибактериални матраци, наситени със сребърни нишки.

Затова просто сменете матрака с някакъв по-качествен и вижте какво ще се получи. Може да помислите и каква подматрачна рамка да изберете.

Само не се паникьосвайте заради проблемите със съня. Но и никога не ги неглижирайте. Имайте предвид следните факти за съня: ● 17 часа безсъние за един човек се равняват на концентрация от 0.5 промила алкохол в кръвта ● Недоспиването повишава апетита с 25% ● 1/5 от катастрофите са свързани с хронично недоспиване ● Безсънието може да убие човек по-бързо от глада – гладуването би отнело 2 седмици, докато безсънието само 10 дни. Бъдете нащрек за Вашия сън.

Ако търсите добра промоция на матраци посетете най-големия онлайн магазин за матраци – “Матраци БГ”.