Живовлякът – чудодейна билка за много болежки

4
481
Добави коментар
teokostov
teokostov

Както на теснолистния (Plantago lanceolаta), така и на широколистния живовляк (Plantago major) основното му действие е за лечение на рани, като билката има още противовъзпалителен, обезболяващ и секретологичен ефект.

Едролистният живовляк е старо народно средство за лечение на най-различни заболявания. Широко се използва при възпалителни заболявания на дихателните пътища, които често протичат с жилав, оскъден секрет (напр. при хронични бронхити), при болести на храносмилателната система ( гастрити, язвена болест, колити и др.)

Старите билкари го използват още при ужилване на насекоми, при фурункулоза, при повърхностни гнойни рани, за жабурене на устата при гингвинити ( в тези случаи се счукват свежи листа ), както и за налагане на компреси при възпаление на конюктивата.

Сок от пресните листа се получава като добре измитите листа се нарязват и размачкват, полученият след пресоването сок се размесва с равна част пчелен мед и се вари в продължение на 20 мин. Тази смес се пази в добре затворен съд като  сутрин и вечер на гладно се вземат вземат по 2-3 суп.л.

Вътрешно се прилага като се прави чай от 1 суп.л. сухи листа от живовляк (ситно нарязан предварително) се залива с 200 мл. вряла вода. Запарката се оставя да кисне 10 мин., прецежда се след като изстине и се изпива в продължение на 60 мин. на глътки. Това е дозата за един ден.