„Булевардът на залеза“ в Музикалния театър

3
385
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Мюзикълът на сър Андрю Лойд Уебър по едноименния холивудски филм от 1950 г. се поставя у нас за първи път от акад. Пламен Карталов

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов заема постановъчния си талант на Музикалния театър, където на 27, 28 и 29 януари е българската премиера на мюзикъла „Булевардът на залеза“.

Това не е първото заглавие на британския композитор сър Андрю Лойд Уебър, което се играе у нас – на български вече са звучали негови култови произведения като „Исус Христос суперзвезда“ и „Котките“.

„Сънсет булевард“, по либретото на Дон Блек и Кристофър Хамптън, е негова по-късна творба, чиято премиера е на лондонския Уест Енд през 1993-та. След това е поставен на Бродуей и печели три награди „Тони“, вкл. за мюзикъл на годината.

Сюжетът се придържа към филмовия оригинал от 1950 г., заснет от Били Уайлдър с Глория Суонсън в главната роля, Черно-белият филм, с 11 номинации за „Оскар“ и три статуетки, проследява драмата на холивудските звезди на границата между две епохи – немия филм и звуковото кино.

Главните герои са неуспелият сценарист Джо Гилис и все по-избледняващата холивудска звезда Норма Дезмънд. Той мечтае да напише сценария на живота си, а тя – да се върне триумфално на екрана. Пътищата им се пресичат и актрисата въвлича мъжа във фантазиите си.

Преводът на либретото е дело на Живко Ботев, а поетичният текст – на Живка Шопова. Сценографията е на Иван Савов и арх. Слава Савова, а художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.

В българската премиера участват: Калина Ангелова, Деница Шопова, Иван Гатев, Денко Проданов, Иван Панев, Христо Сарафов, Весела Делчева, Илона Иванова, Николай Борисов, Емил Митрополитски, Тодор Велков, Александър Панайотов, Владимир Грудков, Лъчезар Лазаров, Александър Василев, Румен Григоров, Станимира Василева, Юлия Маринова, Ралица Анкова, Весна Тодорова, Таня Астарджиева, Ася Цветанова, оркестър, хор и балет на Музикалния театър.

Най-известната актриса, изпълнявала главната роля в мюзикъла, е Глен Клоуз. Тя пее арията си As If We Never Said Goodbye и в лондонската „Ройъл Албърт хол“, за юбилейното честване на сър Андрю Лойд Уебър през 1998 г.