Девет филма се състезават за „Оскар“, La La Land с рекордни 14 номинации

3
325
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

„Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев е сред петте късометражни анимации, които се борят за статуетката. Ето и останалите кандидати в отделните категории

La La Land изравни рекорда на „Титаник“ (1997) и „Всичко за Ева“ (1950), като получи 14 номинации за „Оскар“.

89-ата холивудска церемония, която ще следим и заради номинацията на „Сляпата Вайша“, е на 28 февруари, а водещ на вечерта е Джими Кимъл от вечерното токшоу по Ей Би Си Jimmy Kimmel Live!

Това е първият мюзикъл с оригинална музика и сюжет, който получава номинация за най-добър филм от „Ах, този джаз“ (1979) насам, припомнят от американската киноакадемия.

Освен La La Land, за филм на годината се състезават още: „Първи контакт“, Moonlight, „Възражение по съвест“, „Манчестър край морето“, Fences, „На всяка цена“ (Hell or High Water), Hidden Figures и Lion, като първите пет от деветте ленти са номинирани и за режисура.

Деветте номинирани ленти са избрани сред общо 336 заглавия.

Мюзикълът на Деймиън Шазел, който неотдавна триумфира и на наградите „Златен глобус“, е номиниран в 13 категории, като при филмовите песни е кандидат за статуетката с две композиции – Audition (The Fools Who Dream) и City of Stars.

Мат Деймън пък става едва третият в историята на наградите, който е бил номиниран като актьор и сценарист, но също и като продуцент – на „Манчестър край морето“. Останалите двама са колегите му Уорън Бийти и Джордж Клуни.

Виж още: Номинациите за антинаградите „Златна малинка“

Двукратният лауреат на „Оскар“ Дензъл Уошингтън получава осмата си номинация с Fences, на който е също така режисьор. При актьорите в главни роли той се конкурира с Андрю Гарфийлд („Възражение по съвест“), Райън Гослинг (La La Land), Виго Мортенсен (Captain Fantastic) и Кейси Афлек („Манчестър край морето“).

Кейси Афлек (вляво) и Лукас Хеджис са номинирани с ролите си в „Манчестър край морето“

При поддържащите актьори номинирани са Лукас Хеджис („Манчестър край морето“), Махершала Али (Moonlight), Джеф Бриджес („На всяка цена“), Дев Пател (Lion) и Майкъл Шанън („Хищници в мрака“).

Мерил Стрийп получи своята рекордна 20-а номинация за главната си роля във „Флорънс“, а конкурентките й в категорията са Изабел Юпер (Elle), Рут Нега (Loving), Натали Портман („Джаки“) и Ема Стоун (La La Land).

Виж още: Всички досегашни 19 номинации на Мерил Стрийп, с видео

Три от номинираните поддържащи актриси са цветнокожи: Виола Дейвис (Fences), Наоми Харис (Moonlight) и Октавия Спенсър (Hidden Figures). Петорката допълват Мишел Уилямс („Манчестър край морето“) и Никол Кидман (Lion).

Номинираният Дев Пател (в средата) като порасналия Сару с екранните си осиновители – номинираната Никол Кидман и Дейвид Уенъм (Фарамир от „Властелинът на пръстените“) в Lion, по биографичната книга от Сару Бриерли A Long Way Home

Датският Under sandet / Land of Mine, шведският „Човек на име Уве“ и германският „Тони Ердман“, триумфирал на Европейските филмови награди, се състезават при чуждоезичните ленти заедно с Forushande / The Salesman (Иран) на Асгар Фархади и Tanna (Австралия).

Виж още: Джаки Чан с „Оскар“? Невероятно, но факт!

Европейските фаворити „Червената костенурка“ и „Животът ми като тиквичка“ са номинирани при пълнометражните анимации с две продукции на „Дисни“ – „Смелата Ваяна“ и „Зоотрополис“.

Зад кулисите на „Кубо и пътят на самурая“

Петият филм в тази категория е „Кубо и пътят на самурая“, който стана втората анимация след „Кошмари преди Коледа“, номинирана за „Оскар“ и при визуалните ефекти, където се конкурира с „Доктор Стрейндж“, „Книга за джунглата“, „Deepwater Horizon: Море в пламъци“ и „Rogue One: История от Междузвездни войни“.

Серийният документален филм на ESPN за О.Дж.Симпсън O.J.: Made in America е най-дългият, номиниран някога за „Оскар“ – общо седем часа и 47 минути. В категорията на пълнометражните документални филми попадат още 13th на Ава ДюВерней („Селма“), лауреатът от Берлинале „Огън в морето“, I Am Not Your Negro и Life, Animated.

Друг любопитен факт е свързан с 14-ата номинация на композитора Томас Нюман – за музиката към „Пасажери“. Така цялата музикална фамилия Нюман (Алфред, Лайънъл, Емил, Томас, Дейвид и Ранди) има общо 90 номинации, повече от всяко друго семейство.