Как да печелим от инвестиции? Възможно ли е?

2
409
Добави коментар
mashina123456
mashina123456

Да печелим от инвестиции е много удачно финансово мислене. Влагането на парите с цел възвръщаемост осмисля изкарването им повече, отколкото похарчването им изцяло. Има редица методи за инвестиране на големи или малки суми пари с цел печалба. Но не винаги процеса по инвестиране се оказва толкова лесен и ясен, както мнозина смятат. Нужни са знания, умения и постоянна информираност, за новостите, за да следим хода на една инвестиция и да я разраснем. Понякога инвестицията на крупни суми пари води до провал, докато малките и постепенни инвестиции в нещо, което работи и расте са печеливши.

Данни от проучвания сочат, че повечето хора с много средства не са ги наследили, а са работили за тях и то инвестирайки. Инвестицията е комплексно понятия, може да инвестираш във време, образование, имоти, които след това да ти донесат по-големи печалби. Под инвестиция е погрешно да се разбира инвестиране на стоковите борси изцяло или в недвижимо имущество. Начините да се инвестира са доста обширни и разнообразни. Ако не сте родени с голям спестовен влог или в кралска фамилия, то по-добре да помислите, как да увеличите приходите си, чрез инвестиране. Ето и няколко примера за инвестиране:

Правете пари и продавайте времето си.

Тази инвестиция за повечето, въобще няма характер на такава, но не е така. За средната и ниша класа да продаваш времето си на някой, който те наема за пари си е инвестиция. Така всеки месец получаваш пари, като продаваш времето си. Израза на инвестирането и възвращаемостта му е под формата на заплата или надница. Да си намериш добре платена работа си е един вид инвестиция, особено ако има доста държавни допълнения и облекчения към нея. За целта на тази инвестиция е нужно да инвестираш в самия себе си. Има се предвид, образование и ниво на професионализъм. Много е важна сферата, в която искате да инвестирате за целта, ако решите да сте хирург, то ще сте добре платен. Но ако искате професия, която е често срещана, то пазара е пренаселен и няма да получавате добра месечна сума.

Добре е да намерите добре платена месечна сума на договаряне, но тази инвестиция е най-трудоемка, защото използвате себе си, като инструмент на изкарване на пари. Спирайки да работите вече не инвестирате, а ползвате натрупаните си дивиденти. Повечето хора правят тази инвестиция, без дори да осъзнават, че я правят. Печелим от инвестиция в труд и време, а не финансови инструменти.

Инвестиция в спестени парични суми.

При този тип инвестиция вие залагате на печалба от олихвяване на парични суми, които сте събрали и спестили с времето. Капитала ви е така наречения спестовен капитал с цел инвестиране. В този случай вие сте инвеститора, а банковите и финансови институции инвестицията ви. Вие внасяте в тях определена сума пари, която банката ви предлага да ползва в замяна на годишен лихвен процент. Така вие печелите от олихвяването на парите си, а банката от това, че дава парите ви под формата на кредити на други лица на по-висока лихва. Колкото по-голяма е сумата пари и периода на отдаване на банката под наем един вид, толкова повече ще спечелите. Е от такива влогове не се става богат, а малко по-умно и стратегически управлявате парите си, вместо да ги изхарчите или загубите. Добре е, че печелим от инвестиции в този случай бавно и сигурно.

Лихвата стандартна за спестовни акаунти е в рамките на 3% до 6% в зависимост от договора и условията по него с банката. Ако не възникнат големи икономически трусове за световната икономика, което все още е малко вероятно този метод на инвестиране е доста удачен и разпространен, защото някой друг се грижи за интереса ви, докато печелите същевременно. Ако легално отдавате парите си по наем и ги влагате в обръщение, те ще ви носят печалба. Инвестицията в облигации е един от добрите и сигурни инвестиционни методи. Много фирми, които са добре представени предлагат облигации на разпродажба, стига да имате интерес за това.

Инвестиции в бизнес – инвестирането, като част от един успешен бизнес е добра и дълготрайна инвестиция при добро управление.

Печелим от инвестиции в случая под формата на дивиденти от бизнес печалба. Компания, в която сте си закупили дял под формата на дивиденти и е печеливша ви носи печалба, пак под формата на дивиденти. Вие можете да решите дали ще инвестирате отново в компанията тези дивиденти или ще ги вземете под формата на парична равностойност. Тук печалбата ви се определя от големината на дяла, който имате в компанията под формата на дивиденти. Ако имате 50% дял, то ще вземете 50% от печалбата съответно. Важно в случая е дали сте съсобственик или само инвеститор, защото ако сте собственик, то ще искате да разраствате компанията инвестирайки в нея, а не източвайки печалбите й. Инвеститорите няма отговорността, която собствениците имат, но пък ако само теглят пари, то в един момент няма да имат инвестиции, защото от добрата работа на компанията зависят и печалбите й.

Капиталово увеличение на доходите.

Тези операции по инвестиране са чисто финансови и се базират на финансови инструменти, а не инвестиция в труд. Ако имате дивиденти, които са добри, но на пазара те са желани, то може да ги продадете на по-висока цена и така да спечелите от разликата в паричните им суми. Уловката тук обаче е да имате много дивиденти в различни компании, за да може постоянно да инвестирате и препродавате. Ако имате само един тип дивиденти, то продажбата им и покупката на други е малко ограничителна и не води до големи постъпателни печалби.

Тук под дивидент може да се разбира не само инвестиция в бизнес, но и такива в мебели, стоки, услуги, патенти, скъпи картини, скъпоценни камъни, ценни книжа и други. Ако например сте инвестирали в къща, която сте закупили за 120 000 лева и намерите клиент, който я закупува на цената от 150 000 лева, то профита или печалбата ви се оценява на 30 000 лева. Тази печалба обаче не е чиста, а след данъчно облагане ще получите и чистата.

За да печелим от инвестиции разумно е нужно добре да проучим, в какво, как и защо ще инвестираме, за да извлечем максимална печалба. Добре обмислените и следени инвестиции се отплащат във времето и в един момент разумното финансово поведение ще ви се отплати.

 

Summary

Reviewer админ

Review Date

2017-01-30

Reviewed Item

Как да печелим от инвестиции? Възможно ли е?

Author Rating