Как да се справите с най-честите поведенчески проблеми при децата? /част 2/

1
309
Добави коментар
seomystic
seomystic

За да се справите с детското поведение и всичките му особености, то трябва да прилагате някои хитри тактики при поучаването на детето.

Вижте ефикасни съвети от нас, как да възпитавате детенцето, дори когато демонстрира „лош“ език, агресивни реакции или неуважение.

 

3. Агресивно или избухливо поведение

 

Разбира се, нещо нормално е детето да се ядосва, но, ако този яд премине в агресия или буйство, то имате проблем.

Проблеми с настроението, психоза, импулсивност или психологическа травма са чести причини, които могат да доведат до агресивно поведение при дребосъците.

Понякога се случва и детето ви да бъде агресивно, в ситуация на самозащита, защото е нормално инстинктите му да се включат, ако се чувства застрашено от нещо.

Запомнете, че агресията най-често е резултат от атмосферата в самото семейство или в училищната среда. Добре е да започнете да търсите първоизточниците именно там. Замислете се какво държание вие демонстрирате пред малчугана си. В случай, че сте сигурни, че проблемът не идва от семейството ви, то е време да се запознаете по-подробно с децата, учителите и всички други, с които дребосъкът ви общува.

 

Не забравяйте, че най-лесният начин да отговориш на агресията е с агресия, но това е и най-неправилният. Това огледално поведение няма да доведе до желаните резултати. Детето ви винаги ще ви вижда като модел за подражание и ако вие му отговаряте агресивно, то малчуганът ще реши, че така е приемливо. Затова следващият път, когато малката ви принцеса не си подреди детските дрехи в стаята и се държи инатливо, то вместо да повишавате тон, снижете гласа си и обяснете всичко спокойно и бавно. Ще видите, че ако практикувате именно този модел на поведение спрямо детенцето, то неволно ще се научи да контролира емоциите и импулсивността си. Така с времето малчуганът ще започне да отговаря с по-спокойни реакции на вашето кротко държание.

 

Бъдете съпричастни с чувствата на детенцето, но не пропускайте да му обяснявате, че ритането, удрянето или хапането не са приемливи реакции и имат последствия за всички. Задължително, обаче му докажете, че разбирате яда му и винаги награждавайте доброто му поведение.

 

4. Тормозът

 

Тормозът при дечицата е сериозен проблем и може да рефлектира върху психическото и физическото им развитие.

При децата тормозът е начин да усетят надмощие над по-слабите и да засилят самочувствието си.

Когато децата срещат трудности при справянето със собствените си чувства, то често те прибягват до тормоз.

Тормозът обаче води и до проблеми при общуването, както от страна на жертвите, така и при насилника, така че е добре да действате незабавно.

Започнете още в ранна детска възраст на детето, да му обяснявате, че тормозът е нещо крайно неприемливо и грешно. Задължително давайте примери.

Винаги дръжте под око приятелите на детето си, за да умеете да разпознаете тормоза и да вземете отрано нужните мерки.

 

Имайте предвид, че при доста поведенчески проблеми при децата, е нужно да следите в детайли действията и думите на малчугана ви, както и да не игнорирате средата му, а да се опитате да научите повече за децата, с които общува.