4 мита за здравето Теми за тренировки, хранене, здраве и хранителни добавки в 2bfit всичко за спорта

1
339
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

Пълно е с подвеждаща информация, особено когато става дума за здраве и спорт. Причините за нейното изобилие се различни. Понякога просто изследванията са противоречиви. В други случаи тъмни интереси стоят зад разпространяването на псевдонаука и откровени лъжи. Не липсват и странни митове, които са се установили в обществото и отказват да си отидат (като например този, че са Ви нужни 8 чаши вода дневно).

Уви, светът едва ли някога ще бъде напълно освободен от глупостите. Но може да започнем с малки стъпки. Ето четири мита, които бяха категорично опровергани (след като преди това дълги години се трупаха данни против тях) през отминалата 2016 г.

1. Упражненията са задължителни, ако искате да отслабнете

Широко разпространено е мнението, че упражненията са най-важното нещо, ако искате да отслабнете. Не случайно през януари едно от най-посещаваните места е фитнесът. Само че от години се трупат все повече доказателства, че тренировките, макар и да са отлични за подобряване на здравето, нямат кой знае какво значение за теглото Ви.

Причината? Изгорените калории по време на тренировка всъщност са съвсем малка част от енергията, която изразходвате през деня. Така че да ограничите приетите калории е доста по-ефективен начин да свалите няколко килограма.

Нека обаче сме ясни – от упражненията има огромни ползи. Те значително намаляват риска от хронични заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни проблеми, заздравяват костите и правя мускулите по-силни. Освен това са отличен начин да поддържате теглото си. Просто не са особено добър начин да отслабнете.

Изследванията все пак сочат, че комбинацията от добра диета и разумен тренировъчен режим е най-добрият начин да отслабнете. Просто трябва да спрем да третираме липсата на редовни упражнения и храненето като еднакво отговорни за увеличаващите се случаи на затлъстяване. Преяждането и лошите хранителни избори изглежда са враг №1

2. Трябва Ви силна воля, за да постигнете целите си

Почти всички хора смятат, че за да въведат големи промени в живота си, трябва здравата да се поизпотят. Трябва да устоите на чинията със сладки. Трябва да се насилите да отидете във фитнеса. Трябва да си наложите да спестявате пари.

Само че все повече психолози са на мнение, че силната воля сама по себе си не е ефективна стратегия за постигане на целите Ви. „Самоконтролът е нещо, в което просто не сме добри“, казва Брайън Гала, психолог от Университета в Питсбърг.

Изправим ли се пред купчина бисквити, те винаги ще победят. „Хората с добър самоконтрол на първо място никога не се налага да водят такива битки”, коментира психологът Кентаро Фуджита, който изучава самоконтрола в Щатския университет в Охайо.

Тази идея не е чак толкова нова и се оформя в резултат на изследване на Чикагския университет, публикувано през 2011 г. в Journal of Personality and Social Psychology. То проследило 205 души в Германия. Те получили за една седмици мобилни телефони, които на случаен принцип се изключвали за малко и им задавали въпроси за изпитваните в момента желанията, изкушенията и всичко друго, свързано със самоконтрола. Оказало се, че хората, които смятали, че имат отличен самоконтрол, рядко се налагало да го използват.

Изводът от това е много важен. Ако приемем, че налагането на волята със сила не работи, ще се чувстваме по-малко виновни, щом се поддадем на някое изкушение. Също така ще може да се концентрираме върху реалните проблеми, водещи до бума на затлъстяване и хронични заболявания.

3. Храните с ГМО са опасни

Това твърдение трябваше отдавна да е останало в историята. Откакто през 90-те години на пазара се появяват генно модифицираните култури, милиарди хора са се хранили с тях – основно царевица, соя и канола, без това да доведе до забележими здравословни проблеми. Въпреки това е пълно с групи, борещи се с ГМО, които твърдят, че тези култури са опасни за консумация.

Миналия май Национална академия на науките на САЩ публикува доклад, посветен на генно модифицираните култури, чиято цел бе да успокои тези страхове. Това е подробен анализ на научните данни, събрани до този момент, който стига до извода, че продуктите с ГМО са толкова безопасни, колкото и немодифицираните варианти.

Учените не откриват повишение на случаите на затлъстяване, рак, стомашно-чревни болести и алергии, които могат да бъдат свързани с появата на генно модифицирани култури където и да е по света. Заключението им се потвърждава от опити с животни, които макар и да са далеч от перфектни, не откриват рискове от яденето на ГМО продукти. Има признаци, че животни на диета от генно модифицирани храни изпитват „малки смущения“ в чревната флора, но нищо, което би могло да доведе до здравословни проблеми при човек. Също така няма причина да се смята, че генно модифицираните култури могат да са опасни, като „прехвърлят“ своите модифицирани гени върху животни или хора.

Затова в доклада се заключва, че „не се открива разлика, която може да представлява риск за човешкото здраве и безопасност, между сегашните ГМ-храни и не модифицираните еквиваленти.“

В документа са разгледани и други аспекти на генно модифицираните култури – от финансовия аспект през влиянието им върху околната среда (добро и не толкова добро) до потенциала им да улеснят изхранването на растящото население на планетата. Дебатите около ГМО са далеч от приключване, но идеята, че царевицата в магазина може да е опасна, защото е генно модифицирана, определено си отива.

4. Хомеопатията е реален лек

Хомеопатията е един от най-съмнителните методи на лечение, който подмамва хората от 1814 г. насам. Основната идея е, че животински или растителен екстракт, предизвикващ симптоми, сходни на тези, от които човек страда, може да ги излекува. Така че хомеопатичните лекарства на пазара са просто изключително размити версии на животински и растителни екстракти, за които се смята, че облекчават симптомите.

Научната общност твърдо застава против хомеопатията. Има множество изследвания, книги и разследвания, показващи, че този тип терапия е измама. За съжаление това не означава, че тези лекове ще си отидат. В България Изпълнителната агенция по лекарствата регулира твърденията, които могат да се използват в рекламата, и не допуска да им се приписва неодобрена от нея информация. Но ако производителите не посочват, че продуктите им са базирани на научни сведения, пак могат да ги продават. Така че всичко остава в ръцете на потребителите.

Текст: 2bFIT.bg

Снимка: freedigitalphotos.net