Как да се мотивирате да тренирате вкъщи, когато изгубите желание

1
309
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

23 януари, 2017

Ако да стигнете до фитнеса е половината битка, тогава би било по-лесно да елиминирате тази половина и просто да тренирате у дома, нали? Макар това да изглежда доста удобно, може да е трудно да запазите мотивация толкова близо до изкушенията (т.е. телевизора и дивана). Добрата новина е, че е възможно да издържите на тези изкушения и да си осигурите отлично занимание. Ето шест съвета как да успеете.

1. Използвайте помощта на технологиите

Най-важното нещо е да се сдобиете с програма, която бихте следвали у дома с удоволствие. Упражненията, изискващи тежка или сложна екипировка, не се вписват в картината. Хубавото е, че е 2017 г. и благодарение на технологиите имате достъп до безкрайно много домашни тренировки. Помислете какво Ви носи удоволствие, след което може да намерите мобилно приложение, което превръща смартфона Ви в джобен треньор (като JEFIT или Sworkit), а хола Ви – в спортна зала. Ако не си падате по приложенията и разчитате на компютъра си, добрият стар Google ще Ви бъде най-верният помощник. Или може да разгледате секцията ни за тренировки със собствено тегло.

2. Записвайте си задачите

Ще забравите ли да посетите зъболекаря си, след като си запишете за кога Ви е определил час? Вероятно не. Същото важи и за тренировките. Превърнете ги в задача от ежедневието си. Определете дни и часове за упражнения и ги вмъкнете в графика си, така че да организирате деня си около тях.

3. Създайте подходяща среда

Сигурно не е изненада, че една от най-големите трудности за преодоляване е фактът, че домът Ви просто не е фитнес. Трябва да се справите с ограничено пространство и да го пригодите възможно най-добре към нуждите си. Вариантите са различни – от превръщането на мазето Ви в малка спортна зала до преместването на холната маса, за да опънете постелката си за йога. Каквато и подготовка да е необходима, направете я предварително (например вечерта преди сутрешна тренировка) и си подгответе екипа. Не оставяйте никакво място за извинение или нищо, което може да Ви накара да забавите тренировката и в крайна сметка да я отложите.

4. Не пренебрегвайте екипировката

Изследване на Северозападния университет в щата Илинойс показва, че носенето на спортен екип значително увеличава мотивацията за тренировки. Така че преди да започнете домашните упражнения се облечете сякаш отивате на фитнес.

5. Използвайте морков

Е, може би не буквално, макар че морковите са наистина полезни. Използвайте малки награди, за да се мотивирате да тренирате. Само внимавайте, ако използвате храната за стимул, защото така лесно може да си навреди повече, отколкото да си помагнете. Масаж, нова книга, нова екипировка и т.н. може да са по-подходяща награда.

6. Разполовете тренировката

Трябва да го приемем. Понякога тренировката у дома изглежда като най-ужасното нещо, с което може да се захванете. Като последно оръжие тогава може да опитате да разполовите тренировката си. Постарайте се да направите половината или дори по-малко от обичайните упражнения. Често щом веднъж започнете, ще изпълните обичайната си програма. Ако ли не, пак е по-добре от нищо.

Изводите

Най-добрият начин да се мотивирате да поддържате форма у дома е като откриете тренировки, които наистина Ви харесват и Ви носят удоволствие. Важното е да не ги чувствате като досадно задължение. След това се постарайте да контролирате възможно най-голяма част от факторите, които определят дали ще тренирате или ще отложите заниманието си. Със сигурност диванът изглежда привлекателен, когато се приберете, но да потънете в него е доста по-приятно, ако си го заслужите.

Автор: 2bFIT.bg/greatist.com