Лилит в астрологията и картите Таро

3
304
Добави коментар
gabo
gabo

Лилит в астрологията и картите Таро

Музите са рядък вид създания. Всяка муза, осъзнала ролята си, излиза от нея. Единственият начин някой да е муза, е да не подозира това. Да мине през живота на гения с лекотата, създадена от неговото въображение. Музата няма характерни черти и особености. Нито грозотата, нито красотата е характерна черта на музата. Някои са свенливи, други – предизвикателни. Някои музи нямат деца, други не искат да имат, а трети имат по 8. Някои са прекрасни, други – ужасни майки. Някои са егоисти, други – себераздаващи се и жертвоготовни. Единствената истинска особеност на музите – тази, по която могат да бъдат разпознати, е във влудяващото желание на талантливите хора към тях. Музите влизат под кожата на творците, превръщат се за тях в кислород, вода и храна. Как може да се улови муза? Музите могат само да се приласкават. Те не са обслужващ персонал. Те са богини с мисия. Ограбват и дават. Поощряват и измъчват. Съсипват и възраждат. Когато музата ти си отиде, светът опустява. Смисълът изчезва. Никой не е по-празен от творец, чиято муза е мъртва.

 

Трите Лилит

Много ми е любим този образ в астрологията. И по-скоро Черната Луна, която е абстрактна точка от лунната орбита. Или апогей, най-отдалечената точка на лунната орбита.

Има още две Лилитки – астероид Лилит и хипотетичната призрачна Луна – Тъмната Луна.

Тук е много любопитна идеята на някои астролози, която се върти около това разтрояване на Лилит. И връзката с Тройната богиня – Великата майка. Има резон в тази теория и може да се погледне като вид еволюция на Лилит – от девица, към майка и веща жена. Съвсем асоциативно може да се свърже с фазите на Луната – нарастваща, пълна луна и намаляваща. И божествената същност в тази символика – прозрение и интуиция; сътворение и творческа енергия; достигане до мъдрост, познание, вещерство.

Астероидът Лилит се движи в пояс между Марс и Юпитер.

Събрала в себе си младежката жизненост. Името е свързано с млада композиторка, огромен талант, която умира в младежка възраст. Тази Лилит има връзка с нарастващата Луна в идеята за тройния образ на Лилит. Цикълът на този астероид е 4 години и половина. И има отношение към темите, които са свързани с неумението на индивида да се впише в обществото. Особено по въпросите със сексуалността и ролите на половете в обществото. Това са онези теми, които ни карат да се чувстваме в изгнание в обществото. В някои карти може да показва репресия от страна на мъжа към жена/съпруга/дъщеря.

Черната Луна – апогей на лунната орбита, е със съвсем различно значение.

Тя е по-скоро свързана с психичните изживявания, с дълбоките пластове на душата. С онова страстно желание за получаване на наслада. И тъй като става дума за апогей и най-отдалечена точка, то може да се каже, че тя е твърде отдалечена от женския, мекия, майчински принцип на Луната. Това са нашите скрити желания, подсъзнание, страхове. Които водят до вътрешни драми, неудовлетворение и в крайна сметка, могат да донесат проблеми на психическа основа. Когато не се чувствам в хармония с тъмната си страна, с демоните в себе си. И те са взели надмощие. Черната Луна може да е много интензивна на ниво психологични изживявания, без те да имат израз в реалния живот. Влиянието ѝ прилича малко на смесица между Плутон и Нептун – по мое мнение. В крайна сметка този идеален образ, който всеки може да проектира, може да превземе същността на индивида и да води до несправяне в реалността.

Призрачната Луна е потопена в своите тайнства.

И влиянието ѝ може да бъде доста саморазрушително. „Призрачната“ хипотетична втора Луна е космичен облак прах, който обикаля около Земята за около 119 дни. Този облак прах поглъща светлината. Чисто символично и влиянието ѝ над индивида е сходно. На ниско ниво на проявление води до засилена егоцентричност. Но същността на Призрачната тъмна Луна е да се надскочат лунните модели на поведение, които са създадени в крехка възраст. За да се постигне духовно израстване, осъзнаване на духовното родство в по-космичен план.

От древни времена има почит към Великата майка, която дава живот.  И в разтрояването на Лилит има една идея за приемственост, но и връзка с древните вярвания. Интересна е тази теория за различните лица на Лилит и достигането ѝ до повече „зрялост“ и магичност. Защото още от минало време, жената в обществото е била в позиция на веща жена, преминала през съзряване, разцвет. И достигнала до онзи момент, в който е осъзнала своето истинско творческо начало, създаващото, магичното. Когатато през своите вътрешни битки и противоречия е успяла да надделее над низките женски прояви. И използва мъдростта си за лечение. В този смисъл, във всяка жена има една магьосница. И духовното израстване определя дали тя ще е демонизираната Лилит. Или лечителката Лилит.

Лилит в митологията

Адам, Ева и Лилит – катедралата Нотр Дам в Париж

В митология и религия, ако може да се нарече отричането ѝ като първата жена на Адам за някаква религиозна връзка, Лилит е силно демонизирана. И това е съвсем естествен процес. В зараждащия се патриархат, една силна, непокорна, сексуална и освободена женска фигура не звучи добре и обещаващо. По-лесно е да бъде отречена. Лилит – първата жена на Адам. Изпитваща и търсеща удоволствие. Свободолюбива и непокорна. Плодовита. Но с ампутирано майчинско чувство. Дори самоампутирано.

Тя е жената, която е равна на мъжа – Адам. И като такава не приема положението да бъде под нечий контрол, дори това да е половинката ѝ. Наказана от Бог, децата ѝ умирали. За да отмъсти на Бог, сама ги поглъщала. Според митологията, Лилит изпитва гняв към раболепието на Ева. А често свързват змията, която съблазнила Ева, с Лилит. И има резон в това. Историята на Лилит е много по-древна. И е изобразявана като жена с накит от змия.

Сюжетът около Лилит се върти около изкушението, познанието, тайнството, силните, дълбоки преживявания.

И щом става дума за Луна, пък била тя и Черна, няма как да не е намесено родовото и кармата.

Аз използвам Черната Луна – апогей, и по-специално „истинската“ ѝ позиция.

 

Лилит в астрологията

В астрологията, освен и в митологията, Лилит е доста спорна фигура. От някои астролози зачитана, за други няма никакво значение. За мен лично е безкрайно любопитна, интересна и любима. Почти винаги е замесена в някои по-странни казуси – дали в партньорски карти, дали в рождена карта. Но има ли една идея за фаталност, изкушение, дълбоки душевни изживявания, Лилит е замесена по някакъв начин.

Като отдалечена точка на лунната орбита, тя по-скоро представлява всичко онова, което е подсъзнателно, скрито, твърде далечно като настроение на женската същност – Луната. Тя може да показва и какви са нашите съвсем потайни, психологически проблеми. Там могат да се крият гняв, драма. Лилит показва нашата най-тъмна страна в картата. Зодиакалният знак ще подсказва по какъв начин ще изразява своята енергия. Домът, в който попада Лилит, ще е индикация къде ще се случват действията на тази енергия. А аспектите са въвличащи другите планети в тази психологична драма.

В женските карти Лилит по-скоро звучи като онази скрита, подсъзнателна, неудовлетворена женска енергия, която е свързана с необходимостта да се избяга от обществения модел, в който е поставена жената. Или Лилит е като бягството от задълженията на Луната – майката, отдадената, грижовната, подчинената.

В мъжките карти Лилит е изкусителката. Не лицето на съпругата, майката, продължителката на рода – Луната. Не лицето на любимата, романтичната, даващата удоволствие и влизаща в съюз – Венера. А лицето на онази жена, която е крайно нетипична за желанията на мъжа. Когато няма никаква логична връзка да хареса, извън средата, извън разбиранията за жена и партньорка. Но силно изгаряща, привличаща със своята фаталност.

Особено в партньорските карти може да се види тази зависимост. Но за тях по-нататък.

Лилит в знаците може да проявява и засилва негативните им черти.

Лилит в Овен може да преекспонира желанието за първенство. Дори с цената на повече агресивност. Тук Лилит може да се изявява като огромно желание за контрол на всички, да се чува думата на индивид. Дори от недоброжелатели. При ниските прояви може да води до агресивно поведение към околните. Лилит в Телец може да засили материализма на този знак. Желанието за угаждане и презадоволяване, чревоугодничество, трупане на скъпи вещи. Все пак Телец е под влиянието на Венера. И тук Лилит може да отключи една похотливост, сладострастие. Лилит в Близнаци да придава на думите си по-голямо значение. И да принуждава индивид да се впуска в различни, разнопосочни занимания. Само и единствено за да може да разговаря за тях, да привлича внимание със своите думи. Лилит в Рак да засили нуждата от обгрижване, липса на вяра в собствените възможности за оцеляване. Тук Лилит има по-особено значение. Защото е крайно несъвместима с лунния принцип. И ще вади на показ противоречието между двата женски типа на поведение – грижовната жена и съблазнителката, изкусителката. Лилит в Лъв да усили егоцентризма. По натура зодакалния знак Лъв страда от суета. А с Лилит в Лъв ще е засилена тази тенденция. Лилит в Дева може да засили вманиачаването към перфекционизъм, към съвършенство. Дева не е знак на високото самочувствие. И по-силната самокритика и високи очаквания към себе си не са опция, която помагат на същото. Лилит във Везни ще се стреми към идеалния образ в партньорствата. Когато виждаш себе си като единствен, недостижим от другите. Лилит в Скорпион е с много силно влияние. Скорпион изначално добре импонира на природата на Лилит. И тук тя ще е в своята сила. Носеща много по-засилена сексуалност. Много по-голямо желание за контрол. Обсесивност, ревност. Дълбоки лични преживявания, които са свързани с контрола над другия. Тук ще са акцентирани и темите за смъртта, табутата. В този знак Лилит може да се свърже с всичките ни демони и да преекспонира тяхното влияние над личността. Лилит в Стрелец ще е усили нуждата от повече пикантност в живота. Необходимост от впускане в екзотични пътешествия. Но в името на първенството, на получаването на внимание. Лилит в Козирог може да засили пресметливостта. И да носи подсъзнателни желания за постигане на високо положение в обществото, но с ценат на всичко. Трупането на активи. Алчност. Лилит във Водолей ще подчертае бутновността на знака, която и без това е присъща на Лилит. Все пак тя напуска своя съпруг и се отдава на свободен и неангажиран живот. Това положение на Лилит също е особено и силно. И много напомня на хипи движението – свобода, осовободени сексуални изживявания. Тук могат да се появят и непреодолими желания за постигане на недостижими мечти. Като от друг свят. Лилит в Риби също е с доста засилено влияние. Според някой астролози Лилит екзалтира в Риби. На ниско ниво на проявление това може да е свързано с толкова дълбоко потапяне в илюзорен свят, че да се загуби връзката с действителността. При повече осъзнатост, тази Лилит може да носи силна интуитивност и работа със страховете на другите, лечителски практики.

Но негативите на Лилит са изкушението, което ни притегля и отдалечава от нашата посока. И в предизвикателствата, които сътворяваме следствие на низките страсти, да израстваме като личности.

 

 

Венера, Луна и Лилит

Винаги ми е било интересно в карти на жени как си комуникират Луна, Венера и Лилит.

Често жените, които имат афинитет към фаталното излъчване, поведение, начин на живот, имат нехармоничен аспект между Венера и Лилит. Тук има една борба за надмощие кой тип жена да се появява в обществото. И е много трудно осъзнаването на трудните аспекти. Защото в своето поведение и начин на мислене, жената с такова положение в хороскопа, тя е еднакво удовлетворена и в ролята на фатална, съблазняваща, изпепеляваща жена. Но и в ролята на любимата Венера. При това положение на двата типа женска енергия, които не са в хармония, се изисква доста време, събития, драматични изживявания – а всяка форма на любов носи привкус на Лилит, за да се намери хармония. Особено при квадрат и опозиция на Венера и Лилит. Изисква се време, за да се осъзнае, че енергията на Лилит, колкото и измамно, привличащо да звучи, не е обвързана толкова с любовта, колкото с необходимостта да владееш – егото.

В мъжка карта тези аспекти по-скоро напомнят противоречието, което носят и нехармоничните между Луна и Венера – съпругата и любимата. Но при намеса на Лилит, може да се появяват изкушения, дори и единствено на подсъзнателно ниво.

При напрегнатите аспекти между Лилит и Луна в женска карта, усеща се една тенденция към неудовлетвореност. И по-скоро необходимост да се излиза от ролята на грижовната жена, за да се задоволи потребността на Лилит към повече свобода. Тук драмата сякаш е малко по-дълбока. И на подсъзнателно ниво може да е свързана и с момента на зачеване, отношението към раждането, майчинството като цяло. Попадала съм на интересни карти на жени, които привидно нямат проблем във връзка с репродуктивните процеси. Но на подсъзнателно ниво отхвърлят идеята за майчинство. Което води или до спонтанни аборти. Или до невъможност за създаване на поколение. Но и в тези казуси има много интересна тенденция – засилено желание за деца. Колкото може повече. Митологично Лилит е изключително плодовита.

Лилит в съвпад с Асцендента може да носи на притежателя си привличащ чар. Такива хора могат да са като магнит за околните. Дори и въпреки своите кусури. Самото им поведение в обществото или в групи, в които такова поведение не е привично, не създава негативи, а напротив – силно привлича.

Лилит в съвпад с Десцендента може да привлича такива партньори за индивида – притеглящи, чаровни, с вкус към живота и удоволствията от живота.

Интересно е и проявлението на транзитите на Лилит. За мен най-значим показател за влиянието на тази фиктивна точка беше в карта на жена, която изначално не е от дамите, които имат афинитет към фаталното излъчване. Но преминаването на Лилит през Асцендента на въпросната дама, донесе остра нужда от точно такъв тип излъчване. Което бе съпроводено със закупуване на аксесоари, които да импонират на него. Това дребно и наглед незначително събитие много ясно очерта освободената, фатална същност на Лилит. И бунтът към собствените порядки, навици и усещания за жена.

 

Лилит и кармата

Лилит има отношение и с кармата. И няма как да е по друг начин. Като свързана с Луната, която е силно кармична със своята идея за наследственост, родово предаване и т.н. Като тъмната страна на нашата личност, тя влияе на изкушенията, провалите и решенията, които ни водят към дъното. Създавайки силни и драматични емоции, психологически сътресения. Но всичко това е вътрешна наша проекция. Все пак Лилит е фиктивна точка и събитията по нея са на дълбоко лично ниво, не толкова събитийни. И когато кармата ни зависи от нашите действия, и е следствие на същите, няма как изкушенията, страстите и тъмните страни от нашата индивидуалност да не оказват влияние.

Положението на Лилит в знаците показва какви са онези наши слабости, които подсъзнателно крием и могат да се окажат пречка за духовното израстване.

Лилит в по-добрата си светлина може да даде духовно осъзнаване. Когато необузданата сексуална енергия (Марс/Плутон) се преобразува в лечебна(Нептун). Когато демонизирането и окултните интереси(Скорпион, Плутон) се използват в името на духовни каузи, лечение и служене за другите(Риби).

Според някои астролози Лилит съуправлява Скорпион и екзалтира в Риби. И наистина, Лилит в Скорпион има много сила, която може да бъде силно деградираща и разрушаваща. Тук ще бъдат и силните сексуални страсти, непреодолимото привличане към окултното и магията. Доброто проявление на Лилит в Скорпион може да се усети, ако трансформациите и катарзисните моменти са път към духовното израстване и осъзнаване на индивида. Към облагородяването му и използването на уменията за добри каузи. Да случва магия в името на доброто.

Лилит в аспект с личните планети може да преекспонира техните качества. Но още по-интересно е значението ѝ, когато има връзка с кармичните планети и точки.

За почитателите на идеята за прераждането, Лилит в аспект в лунните възли, може да е индикация за умения – магьоснически, шамански, лечителски, които подсъзнателно носим от минали животи. Особено в съвпад с Южен лунен възел. Но тук идеята е тези умения да бъдат облагородени. И да носят духовно израстване на индивида, ползвайки ги по добронамерен начин.

Лилит и Сатурн също имат интересна връзка. И няма как да не се отнася до кармата, когато Сатурн символизира същата. И изпитанията, които идват като психологически, вътрешни драми, имат връзка с изчистването на кармата от миналото. Или трупането на нова такава. Много е важно за индивидите с подобни връзки да се стремят към овладяване на подсъзнателните пориви, които Лилит може да създаде.

 

Лилит в синастрията

Лилит в синастрията(партньорски хороскоп), може да е с много силна роля. Особено ако засегнатата партньорска планета е Венера или е свързана с домовете на любовта и партньорствата. В такива връзки често може да се усеща непреодолимо привличане. Когато отсрещната страна е способна да събуди най-силните желания до степен физическа, психическа необходимост – зависимост от този човек. Тези връзки оставят привкус на фаталност.  И много трудно човек може да се откъсне от това непреодолимо желание. В митологията Адам се моли на Бог да му върне своята Лилит, въпреки нараняването, което тя е оставила с поведението си. Лилитените връзки носят драматични, интензивни изживявания, особено на психологическо ниво. И дори след тяхното прекъсване, остава усещането за нещо недоизживяно. Което всеки един момент може да се окаже като предизвикателство или огромно изкушение.

Лилит в синастрията води до обсесивност – силна любов, изпепеляваща страст, драматично чувство за притежание, необходимост от свобода и нежелание за обвързване. Това са все проявления, които поставят изпитания. Но те не са фатални за една връзка, ако се осъзнаят и преодолеят.

Особено при аспект на Лилит с Марс или Венера. Тези отношения могат да водят до силна зависимост между партньорите, дори на физическо ниво. Това е неосъзнатото привличане, което често наричаме „химия“ между двама души. И тези процеси имат отношение към сексуалните изживявания, правейки ги дълбоко лични и интензивни на всяко ниво.

Лилит в синастрията е показател и за кармична свързаност между партньорите. И нека кармата не се приема като предопределеност и обещание за вечна връзка. А за необходимост да се извървят определените(от аспектите и участващите планети) уроци, които са заложени като взаимен урок по духовно израстване.

Цялата тази интензивност може да е съпроводена и с болка, драма, взаимно изваждане на показ на демоните един в друг, страх.

 

Лилит в картите Таро

Образът на Лилит в картите Таро е представен от Висшата жрица. Да, тя астрологично се свързва с Луната. Но също има отношение към мистериите, потайностите. Когато трябва да се отиде отвъд познатото, за да се осъзнае ситуацията. Когато отговорите са дълбоко във всеки един от нас. И с помощ на интуицията можем да ги достигнем. Или се изправим пред страха да ги достигнем. Често Висшата жрица ни напомня, че ние знаем отговорите на нашите въпроси. Но ни е трудно да се изправим лице в лице с тях. Висшата жрица е женското начало. В началото е светлината, Бог и Уран – Глупакът. Магьосникът е образът на Адам. А Висшата жрица на Лилит. Едва тогава се появява Императрицата – Ева.

Висшата жрица често е представена между бяла и черна колона – символизира дуалността. Обвита във воал. И тя е символ на чистотата, божественото. Но и възможността да потънеш в бездната на мистериите, на объркването, тайните – на всичко скрито и подсъзнателно, което се крие зад воала.

Висшата жрица е подсъзнанието. И търси познанието. В любовните отношения не търси привързващи партньорства. А по-скоро такива, които не отнемат свободата ѝ. Заради това често е показател за тайни любовни отношения, когато се появи в подредби за любов.

Образът на Висшата жрица може да е много дуален. От чистотата, идеята за почтеност. До въвличане в тайни и скрити отношения. От платонична любов, до скрита любов. На нея ѝ липсва тази необходимост на Импертрицата да създава, твори, да ражда, да се наслаждава на живота. Висшата жрица се инересува от познанието, тя е на прага между двата свята – съзнателен и подсъзнателен. Тя е освободена от ангажимент към другите в чисто човешки план. Точно като Лилит, която напуска Адам, за да опознае света около себе си, да научи тайните му. Древните езотерици са влагали много повече смисъл от нас, които повтаряме папагалски прочетеното за всяко едно нещо, без да се запитаме за вложения символизъм. Картите Таро са една приказка – за сътворението, за религията, за Света, за духовното израстване. И като много други езотерични практики, в тях е вплетен смисъла и вярванията за същото.

 

И как човек да не си падне по тази дръзка, фатална Лилит?