„ВИП секюрити“ купува българския охранителен бизнес на G4S

3
469
Добави коментар
TaLoV
TaLoV

Това ще е трета голяма сделка за основаната от Атанас Симеонов „ВИП секюрити“. Преди години бяха придобити други два конкурента – „Оптима файненшъл сървисиз“ и „ЗС СОТ“

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Световният лидер се изтегля от пазарите, където не е №1 и печели малко.

Най-голямата компания за сигурност и охрана в света – британската G4S, напуска българския пазар. За купувач на бизнеса й в страната е избран вторият по големина играч в сектора на местния пазар – „ВИП секюрити“. Сделката е поредната придобивка в портфолиото на „ВИП секюрити“ след вече две покупки на конкуренти в миналото. Обединяването на двата бизнеса ще доближи компанията до настоящия лидер на охранителния пазар в страната – „СОТ 161“.

Изтеглянето на британците не е пряк резултат от бизнес средата в страната, а е част от по-глобално решение да продадат бизнесите, които са малки или губещи. Освен уголемяването на „ВИП секюрити“ резултатът от сделката ще е, че секторът ще стане основно собственост на местни компании. А тенденцията в разпокъсания охранителен бизнес тук явно е да се консолидира.

Първи знак за сделката

За промяната в собствеността се разбира от изпратеното до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уведомление за намерението за концентрация. Според съобщението „ВИП секюрити“ иска да придобие едноличен контрол върху „Г4С секюрити сълушънс“. Това е компанията, в която британската група премести дейността си в България през 2012-2013 г. от дотогавашното си местно дъщерно дружество „Г4С секюър сълушънс България“. Пряк едноличен собственик и на двете дъщерни фирми е регистрираното в Холандия подразделение G4S Overseas Holdings. Цената, която „ВИП секюрити“ ще плати, не е известна.

Българският купувач е 100% собственост на „ЕС груп интернешънъл“, в която акционери с равни дялове са Атанас Симеонов и Нели Симеонова. От компанията не пожелаха да коментират сделката преди решението на КЗК. По закон то трябва да дойде след месец.

Стратегическо изтегляне

Сред серия скандали, отразили се негативно на резултатите й през последните години, G4S, чиято дейност включва широк спектър услуги от управление на затвори до транспортиране на пари и осигуряване на охрана за административни сгради, предприе стратегически промени в дейността си, които предвиждаха разделянето с по-слабо представящите се подразделения. Българското дружество явно е било сред тях, за което говорят и резултатите му. През 2015 г. приходите му намаляват с 6.7% до 12 млн. лв., а отчетената загуба се задълбочава.

„През ноември 2013 г. G4S обяви началото на програма за преглед на портфолиото, чиято цел беше да се подобрят стратегическият фокус и представянето на групата. Това е деветият бизнес, продаден до момента тази година“, поясниха от британска група за „Капитал“. „Преценихме, че този бизнес би имал по-успешно бъдеще с различни собственици“, посочват още от G4S.

Преди това от британската компания опитаха да пораснат през покупка в страната. Преговаряха с различни местни дружества, а при „АСО Пирели“ дори стигнаха до искане на разрешение от КЗК, но до сделка така и не се стигна.

Третата покупка

Изтеглянето на G4S дава възможност на създадената през 1999 г. „ВИП секюрити“ да продължи да разширява бизнеса си на българския пазар. Първата голяма сделка на компанията беше през 2007 г., когато купи дружеството „Оптима файненшъл сървисиз“, в което беше концентриран бизнесът на Уникредит Булбанк за превоз на ценни пратки и товари. Със сделката, при която само за 20-те бронирани автомобила бяха платени 1 млн. евро, „ВИП секюрити“ се превърна в голям играч в сегмента на инкасо услуги.

През лятото на 2011 г. компанията, която към онзи момент вече беше втора в охранителния сектор в страната според размера на приходите си, придоби мажоритарен пакет акции в третия по големина играч в бранша – „ЗС СОТ“, а през 2014 г. стана и негов едноличен собственик. Двете дружества продължиха да действат като самостоятелни брандове допреди няколко месеца – през декември миналата година „3С СОТ“ се вля във „ВИП секюрити“. Пак през 2014 г. „ВИП секюрити“ придоби и вля в себе си и бургаското дружество „СОТ плюс“.

След сделките към края на 2015 г. приходите на компанията купувач нарастват над два пъти до 47.5 млн. лв., а по данни към април 2016 г. служителите й в страната вече са над 4000 в сравнение с около 2500 за миналата година и около 1800 за 2014 г.

Ако се сумират приходите на местното G4S и „ВИП секюрити“, обединението ще остане номер две на пазара в страната, като се гледат данните за 2015 г. Лидер по приходи тогава е „СОТ 161“ (виж таблицата). Според информация в регистъра КАПИ към 2015 г. в частния охранителен сектор работят около 850 дружества, чиито общи приходи за годината са над 630 млн. лв.

Трудни години за охранител №1През 2012 г. британската група G4S призна, че няма да успее да успее да изпълни ангажимента си за осигуряване на 10 400 охранители на олимпийските игри в Лондон, в резултат на което загуби 50 млн. паунда по договора си с британското правителство на обща стойност 284 млн. паунда, а няколко месеца по-късно главният й изпълнителен директор беше отстранен. Впоследствие компанията беше разследвана и от Британското бюро за разследване на измами в особено големи размери (Serious Fraud Office) по подозрения, че е завишавала цените, при които е предоставяла на правителството услуги по изготвяне на електронни досиета на престъпници, за част от които се е оказало, че са в затвора или са мъртви.G4S беше замесена и в друг скандал през юни 2016 г., след като техен служител уби 49 души и рани 53 други в нощен гей клуб в Орландо, Флорида. От групата отрекоха обвиненията, че проверката за благонадеждността му е била небрежно проведена.Няколко месеца по-рано, през март, G4S потвърди намеренията си да продължи да продава различни бизнеси, след като понесе допълнителни загуби за 65 млн. паунда (93 млн. долара) по нерентабилни договори с британското правителство, включително и по предоставяне на услуги на хора, търсещи убежище. При представянето на резултатите си за второто тримесечие на 2016 г. през август от компанията обявиха, че ако договорът бъде удължен до август 2019 г., това ще донесе допълнителни загуби от 57 млн. паунда.Главният изпълнителен директор на групата Ашли Алманза, който пое управлението през 2013 г. след олимпийското фиаско, коментира пред Reuters, че към обявените за продажба подразделения има стабилен интерес. Според цитирани от агенцията анализатори четирите най-големи от тях се оценяват на около 300 млн. паунда. Общата програма на групата предвижда продажбата на около 60 бизнеса.Приходите на G4S за първото полугодие на 2016 г. са 3.5 млрд. паунда, като нарастват с 3.2% на годишна база. Печалбата преди лихви, данъци и амортизация е 203 млн. паунда (9.7% ръст). Над 80% от оборота идва от пазари извън Великобритания.