Кои служители взимат най-ниски заплати у нас

2
393
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Средната работна заплата надхвърли 1000 лева в края на декември, отчитат от НСИ

Средната работна заплата надхвърли 1000 лева в края на декември, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Безработицата през декември е била 6,7%, доста под стойността й от година по-рано.

Виж още: 305 хил. безработни в България

Пред БНР експертът по пазара на труда Светлозар Петров беше категоричен, че заради ръста на икономиката бизнесът се задъхва без достатъчно квалифициран персонал и е готов да осигурява по-добри условия на труд. Според него е огромен проблем, че в дадени региони няма поминък, а в други има недостиг на кадри.

Най-нископлатени остават служителите в ресторантьорството и спомагателните дейности, които печелят около 600-700 лева месечно, а най-високите заплати са в ИТ сферата, където месечният доход може да стигне до над 2000 лева.

Все по-често бизнесът ще търси и висококвалифицирани кадри със специфични умения, независимо че за част от професиите не се изисква висше образование.

„Добрата новина е, че икономиката се развива, има все повече работа. Фирмите подобряват състоянието си и, слава Богу, все по-често имат възможност да плащат повече на служителите си. Производствените предприятия бележат ръст. В производството се забелязва нужда от хора, и то не само от работници на поточната линия, но и среден персонал, инженерен, ръководен персонал. Дай Боже, отново ще дойде времето, когато индустриалната кариера отново ще е на мода“, коментира още Петров.

Виж още: ЕК: България с по-висок икономически растеж през последната година

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал пояснява: „Факт е, че растежът при доходите е налице. Ако отчетем инфлацията, излиза, че минималната работна заплата (МРЗ) у нас бележи ръст от порядъка на 83%. Средното съотношение между средна и минимална работна заплата за Европа – 43%, в България може да се види само в София град, никъде другаде. Напротив – имаме райони, в които съотношението между МРЗ и средния доход към миналата година вече е над 80%. Това говори за много сериозен дисбаланс в икономиката.“

В различните региони на страната се регистрира огромна ножица в заплащането, подчертава още Светлозар Петров: „Например средна работна заплата 1000 лева в България не означава нищо за работната заплата на някой, който е в Бяла Слатина или в Пловдив, или в София. Те се различават драстично, даже бивайки в един бранш.“