The Exorcism of Emily Rose / Дяволът в Емили Роуз (2005)

3
829
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

Резюме :

„Екзорсизмът на Емили Роуз“ – стряскаща история по истински случай

Историята се случва през 1976 г. Тогава църквата официално обявява, че 18-годишно момиче, което учи в германски колеж, е обладано от зъл демон. Свещеникът, приложил екзорсизъм върху него, е обвинен в убийство.

„Екзорсизмът на Емили Роуз“ е хорър продукция на Скот Дериксън ( „Хелрейзър: Адът“ ). Филмът на Дериксън противопоставя едни срещу други вярата и съмнението. Конфликтът между тях е в основата на лентата. „Екзорсизмът на Емили Роуз“ описва провокативна и стряскаща история, която трябва да бъде разказана на всяка цена.

Лора Лини ( „Шоуто на Труман“, „Абсолютна власт“, „Реката на тайните“ ) и Кембъл Скот ( „Да умреш млад“, „Любовни квартири“ ) са звездите в хорър продукцията. В лентата блести и Кенет Уелш ( „Туин Пийкс“, „Убежище“ ). Лора Лини играе неомъжена самотна адвокатка, която защитава свещеник, извършил смъртоносен екзорсизъм срещу млада жена.

Един от най-интересните факти около хоръра е, че „Екзорсизмът на Емили Роуз“ е филм, създаден по действителен случай Той е нискобюджетен, но интригуващата история го прави напълно конкурентен на останалите хитове, шестващи из американките киносалони. Неслучайно хорър лентата успя да оглави бокс офис класациите. „Екзорсизмът на Емили Роуз“ взе участие и в тазгодишния филмов фестивал в Торонто.

Историята се случва през 1976 г. Тогава католическата църква официално обявява, че 18-годишно момиче, което учи в германски колеж, е обладано от зъл демон. Момичето умира, а свещеникът, приложил екзорсизъм върху него, е изправен пред съда и обвинен в убийство. Процесът се провежда в Бавария.

Режисьорът Скот Дериксън се занимава със същността на екзорсизма и с това как той се интерпретира по различен начин от хората. Филмът продължава линията на хорърите, изследващи обладаването от зъл дух, започнала с класическия филм на ужасите „Екзорсистът“.

Първоначално продукцията е озаглавена „Екзорсизмът на Анелиз Мичъл“ – така се казва 18-годишното момиче, умряло от екзорсизъм през 1976 г. в Бавария. Впоследствие заглавието е променено на „Екзорсизмът на Емили Роуз“, действието се прехвърля в Америка, а възрастта на момичето е променена на 22 години.