20 сериала, произлезли от други сериали

1
290
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

„Джоуи“ („Приятели“), „Фрейзър“ („Бар Наздраве“), „Обадете се на Сол“ („В обувките на Сатаната“), „Хотел Елеон“ („Кухня“) и новият The Good Fight („Добрата съпруга“) са само част от „издънките“, т.нар. spin-offs, на популярни поредици…

Тази неделя Кристин Барански се завръща като адвокат Даян Локхарт в продължението на „Добрата съпруга“, който приключи миналата пролет след осем сезона.

Една от най-популярните юридически драми продължава година по-късно, вече под заглавие The Good Fight, с нови лица и някои от познатите вече герои.

Поводът е идеален да си припомним още „дъщерни“ сериали, т.нар. spin-offs, с герои от популярни поредици.

Акцентът е поставен върху героите, които „прелитат“ от сериал на сериал, поради което пропускаме многобройните версии на криминални драми като „От местопрестъплението“, „Закон и ред“ и „Морски детективи“ (самият той произлязъл от „Военна прокуратура“), фантастичните поредици „Стар трек“ и „Старгейт“, както и разклоненията за общинските служби в Чикаго: „Пожарникарите от Чикаго“, които бяха последвани от „Полицаите от Чикаго“, спешните медици в „Лекарите от Чикаго“ и прокурорите от предстоящия Chicago Justice.

Иначе вероятно най-известният spin-off на малкия екран е анимационният сериал „Розовата пантера“, който тръгва от рисуваните надписи на игралните филми за инспектор Клузо.

Някои други подобни сериали и персонажи са:

1. „Джоуи“ с Джоуи Трибиани от „Приятели“

Героят на Мат Льоблан е актьор и се мести от Ню Йорк в Ел Ей, където кариерата му процъфтява… едва два сезона.

2. „Фрейжър“ с д-р Фрейжър Крейн от „Бар Наздраве“

След като бракът на д-р Фрейжър Крейн се разпада, той се мести в Сиатъл, където заживява при баща си и започва да води радиопредаване… Психиатърът, игран от Келси Грамър, става толкова популярен, че самостоятелният му сериал продължава цели 11 сезона (1993-2004), колкото и оригиналът от 1982-93 г.

3. Angel с вампира Ейнджъл от „Бъфи, убийцата на вампири“

През 1999-2004 г. Дейвид Бореаназ („Кости“) играе пет сезона в сериала на Джос Уедън, който продължава историята на персонажа му от „Бъфи, убийцата на вампири“ като частен детектив в Ел Ей.

4. „Хотел Елеон“ със Сеня и други герои от „Кухня“

Макар и без мустакатия главен готвач Виктор Петрович патилата на персонала в хотел „Елеон“, където се развиваха последните два сезона от „Кухня“, продължават – този път с криминална нишка и фокус върху всекидневието на камериерките.

5. „Обадете се на Сол“ с адвокат Сол Гудман от „В обувките на Сатаната“

След финала на „В обувките на Сатаната“ актьорът Боб Оудънкърк получава свой собствен сериал – предистория на героя му.

6. „Частна практика“ с д-р Адисън Монтгомъри от „Анатомията на Грей“

След като се развежда с д-р Блян (Патрик Демпси) и го оставя на Мередит Грей, гинеколожката, играна от Кейт Уолш, си тръгва от Сиатъл и постъпва на работа в частна клиника в Ел Ей – за цели шест тв сезона.

7-9. „Торчуд“ с капитан Джак Харкнес, „Приключенията на Сара Джейн“ със Сара Джейн Смит и K9 с робокучето от „Д-р Ху“

Той е красив и бисексуален – като актьора Джон Бароуман, който тук изоставя певческата си дарба, за да спасява Земята от извънземна заплаха като пътешественика във времето Джак Харкнес начело на екипа от института „Торчуд“ в уелската столица Кардиф.

Покойната вече Елизабет Слейдън, която се е снимала в „Доктор Ху“ още през 70-те, пък се завръща в ролята на Сара Джейн през 2006 г. и резултатът са още пет сезона, които се излъчват по детския канал на Би Би Си под заглавие The Sarah Jane Adventures.

Към подрастващите зрители е ориентиран и „K9“ (2009-2010), посветен на робокучето, което се появява в най-дългия научнофантастичен сериал за първи път през 1977 г.

10. „Каприка“ със сайлоните от „Бойна звезда Галактика“

Още една предистория, която обаче не се задържа в ефир повече от един сезон – вероятно защото я нямаше култовата блондинка Триша Хелфър, която понастоящем се подвизава като майката на Луцифер.

11. The Originals (Древните) с Клаус Микаелсон от „Дневниците на вампира“

Четвъртият сезон с древния герой на Джефри Морган излиза през март, след финала на оригиналния сериал, за който Нина Добрев се завръща като Елена Гилбърт.

12-13. „Светкавицата“ и „Легендите на утрешния ден“ с персонажи на „Ди Си комикс“ от „Стрелата“

Уентуърт Милър и Доминик Пърсел са братя и главни герои в хитовата поредица „Бягство от затвора“ – и си остават такива и в комиксовите адаптации „Стрелата“, „Светкавицата“ и „Легендите на утрешния ден“.

14. I Am Weasel (Аз съм невестулка) с невестулката от „Крава и пиле“

Една от култовите анимационни комедии на „Картуун нетуърк“ от края на 90-те, в която на мястото на кравата и пилето от оригинала са невестулка и маймун.

15. „Адвокатите от Бостън“ с Алън Шор и Тара Уилсън от „Адвокатите“ / The Practice

Макар че се присъединяват към адвокатския сериал от 1997-2004 г. едва във финалните сезони, Алън Шор (Джеймс Спейдър от „Черният списък“) и уволнената заради него Тара Уилсън (Рона Митра) се присъединяват към друга бостънска кантора, воглаве с колоритния Дени Крейн (Уилям Шатнър от оригиналния „Стар трек“).

16. „Междузвездни войни: Бунтовници“ с Империята от „Междузвездни войни“

Още един опит на „Дисни“ да си върнат всеки цент от вложените в покупката на „Лукасфилм“ 4 млрд. долара. Екипажът на космическия кораб „Призрак“ се изправя срещу Империята в анимационния сериал „Междузвездни войни: Бунтовници“, където се появяват и персонажи от миналогодишната игрална предистория Rogue One…

17. „Пази се от живите мъртви“ със зомбитата от „Живите мъртви“

Разклонение на хорърдрамата, което се води предистория и „съпъстващ (companion) сериал“, проследяващ ранните дни на зомби апокалипсиса.

18. „Шоуто на Кливланд“ с Кливланд Браун от „Семейният тип“

Анимационният ситком на Сет Макфарлън върви вече 15 сезона, а междувременно един от персонажите му, чернокожият Кливланд, се уреди със собствен сериал за четири сезона – след което се завърна с родата си в „Семейният тип“.

19. „Агент Картър“ с първия от „Агентите на ЩИТ“

Сериалът „Агентите на ЩИТ“ по комиксите на „Марвъл“ произлиза от поредицата филми за „Отмъстителите“, а Хейли Атуел от „Капитан Америка: Първият отмъстител“ продължи изявите си в сериала „Агент Картър“ заедно с бащата на Тони Старк / Железния човек, игран от Доминик Купър.

Приключенията на Пеги Картър след края на войната (и предполагаемата гибел на нейния любим Стив Роджърс / Капитан Америка) продължиха едва два сезона, общо 18 епизода, а смъртта й на 95-годишна възраст беше анонсирана в „Агентите на ЩИТ“.

Междувременно супергероят от Втората световна война беше разконспириран като агент на „Хидра“, а в екипа на Отмъстителите влезе племенницата й Шарън Картър / Агент 13 (Емили ВанКамп от „Отмъщението“).